Dostane sa Beňuš do reprezentácie alebo kto nahradí Dukátovú?


Najbližší víkend sa začínajú v Čunove súboje o postup do slalomovej reprezentácie. Nominácia následne vyvrcholí 12. – 13. mája v L. Mikuláši. Bojovať sa bude o miesta v reprezentačnom tíme vo všetkých vekových kategóriách. Seniori, mládežníci do 23 rokov a juniori do 18 rokov.

Ako môže vyzerať seniorská reprezentácia v jednotlivých kategóriách ?

V C1M sa rozhodne medzi menami M. Martikán, A. Slafkovský, M. Beňuš a M. Mirgorodský. Za medailové umiestnenia na MS 2017 majú M. Martikán a A. Slafkovský plusové body tzn., že ak nepríde počas štyroch nominačných pretekov k veľkým výkyvom vo výsledkoch tak o tretie reprezentačné miesto bude pravdepodobne súboj najmä medzi Matejom Beňušom (strieborný z OH 2016) a Markom Mirgorodským (majster sveta a Európy do 23 rokov).

Situácia v K1Ž je pri aktuálnej neúčasti J. Dukátovej (materské povinnosti) oveľa otvorenejšia. Môžeme hovoriť až o 7 lodiach, ktoré si môžu vybojovať miesto v reprezentácii. Rozhodovať sa bude medzi menami: E. Mintálová, S. Stanovská, M. Haššová, E. Kaliská, V. Orokocká, S. Maceková a L. Murzová. Všetky pretekárky môžu zamiešať karty, takže v tejto kategórii to bude rozhodne zaujímavé.

V K1M očakávame, že trojica J. Grigar, A. Málek a M. Halčin obháji svoje pozície v reprezentácii. Prekvapiť však môžu aj mládežníci R. Mikó, J. Stanovský, A. Gonšenica.

V kategórii C1Ž má Slovensko v hre iba mládežnícke pretekárky. O miesta v seniorskej reprezentácii budú teda s najvyššou pravdepodobnosťou bojovať tieto dievčatá: S. Stanovská, S. Maceková, S. Glejteková, M. Škáchová a E. Luknárová.

Aj v kategórii C2M sa bude bojovať o miesta v reprezentačnom tíme, ale v tomto prípade iba o účasť na majstrovstvách Európy. Za medailový výsledok na MS 2017 majú plusové body Škantárovci. O zvyšné dve miestenky na ME budú súboje medzi posádkami: Hochschornerovci, Kučera-Bátik a Gewisler-Skákala.

Kompletné nominačné kritériá nájdete na http://www.canoeslalom.sk/wp-content/uploads/NK-2018.pdf

Pre Slovensko bude sezóna 2018 špecifická. Po vyradení C2M z programu vrcholných pretekov a Dukátovej materské povinnosti bude slovenská reprezentácia výrazne oslabená. Na Majstrovstvách Európy ešte C2M budú štartovať ale potom už nie. Z 12 lodí v seniorskej reprezentácii bude minimálne polovica mládežníkov, ktorí budú na vrcholných podujatiach zatiaľ len zbierať skúsenosti.

Nominačné kritéria sú nastavené tak, že v prípade slabšej výkonnosti sa po 3. kole svetového pohára budú v reprezentácii meniť lode tzn., že do tímu môžu pribudnúť ďalší mládežníci.

(oro)

1 May 2018Správy