Slovensko si na YOG 2018 vyjazdilo dve miestenky.

Barcelonské boje o miestenky do Buenos Aires sa skončili. Na oficiálne potvrdenie kvót pre jednotlivé krajiny si ešte budeme musieť počkať. Medzinárodná kanoistická federácia ICF si na to vyhradila čas a oficiálny zoznam predloží 1.mája. Podľa našich výpočtov si Slovensko vybojovalo dve miestenky. V Kategórii K1ž Katarína Pecsuková a v C1ž Ema Luknárová.

Systém kvalifikácie bol veľmi komplikovaný a priniesol množstvo reakcií. Najmä slalomárska časť štartového poľa bude rozprávať o diskriminácii. Keď do Buenos Aires postúpilo z celkového počtu 58 pretekárov iba 13 slalomárov.


“Celkové poradie sa vytvorilo súčtom výsledkov v slalome a v šprinte. V Buenos Aires však bude hodnoten
á každá disciplína zvlášť. Teraz nastala situácia keď na YOG 2018 budú o medaile v slalome bojovať najmä rýchlostní kanoisti. Myslím, že ani samotné ICF nechcelo takýto vývoj a postupový kľúč do budúcnosti prehodnotí. Určite to budeme s nimi konzultovať.” zhodnotil vedúci výpravy Lukáš Giertl.

“Samotné preteky však boli oslavou kanoistiky. Stretli sa tu pretekári z celého sveta. Kanoisticky silné krajiny ale aj rozvojové krajiny. Na štarte bolo vidno aj tzv.”exotov”. Všade bolo cítiť duch olympiády. Takmer 300 športovcov sa tu denne stretávalo a spoločne pádlovalo na vode. Okrem toho bol pre mládež pripravený aj edukačný program.” doplnil L. Giertl

Do Buenos Aires postúpi:

58 športovcov (29 mužov a 29 žien)
15 K1M a 15 K1ž (2 Afrika, 3 Ásia, 6 Európa, 3 Amerika, 1 Oceánia )
14 C1M a 14 C1ž (1 Afrika, 3 Ásia, 6 Európa, 3 Amerika, 1 Oceánia)

Naši pretekári skončili v celkovom poradí:

K1M 21.miesto I. Buran, 62.miesto A. Bende
K1ž   3.miesto K. Pecsuková, 37.miesto K. Ďurecová
C1M 20.miesto A. Ladič, 42.miesto J. Švasta
C1ž   13.miesto E. Luknárová, 28.miesto M. Ďurecová

Veľmi sa teším. Už som si aj na Youtube pozerala videá z mládežníckej olympiády. Skok ani eskimák mi problém nerobil. S trénerom Patrikom Gajarským ešte popracujeme na tom ako rýchlejšie prechádzať okolo bójok. Do októbra budeme mať dosť času.” priblížila Ema Luknárová. Do Buenos Aires postúpila v kategórii C1ženy.

Kompletné výsledky nájdete na https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-olympic-qualifier/barcelona-2018/rankings-results

(oro)

19 Apr 2018Správy