Kvalifikácia na YOG 2018 sa začína

Vo štvrtok 12. apríla sa začína kvalifikácia v kanoistike na októbrové olympijské hry mládeže v Buenos Aires.

Preteky sa budú konať na olympijskej trati v štvrti Castelldefels (južne od Barcelony), ktorá bola postavená pre kanoistické súťaže na OH 1992 v Barcelone. Pred 26 rokmi, keď na tejto trati prebiehali boje o olympijské medaile nebol ešte nikto z dnešných súťažiacich na svete. Týchto pretekov sa totiž môžu zúčastniť iba ročníky narodenia 2002 a 2003.

Súťažiť sa bude v štyroch kategóriách K1M, K1Ž, C1M, C1Ž. Viac ako 300 pretekárov z vyše 50 krajín bude súťažiť v kombinácii disciplín Kanoistika – šprint a Kanoistika – slalom. Tzn. každý pretekár vyštartuje v slalome aj v šprinte. Konečné poradie vznikne súčtom umiestnení v oboch disciplínach. Súťažiť sa bude vyraďovacím spôsobom a iba 58 (29 mužov a 29 žien) pretekárov si vyjazdí postup na YOG 2018 v Buenos Aires.

Trať šprintu je dlhá cca 400m. V pôdoryse tvorí veľkú “8”. Pre všetkých pretekárov jedna veľká ľavotočivá a jedna pravotočivá zákruta.

Trať slalomu žačína skokom z 2m metrovej rampy. Nasleduje slalom okolo 8 bójok, z ktorých dve sú protiprúdne. Medzi bójkami č. 4 a 5 musia pretekári urobiť eskimáka.
Reprezentovať nás budú:

K1 muži: Iľja Buran, Adam Bende

K1 ženy: Kristína Ďurecová, Katarína Pecsuková

C1 muži: Andrej Ladič, Ján Švasta

C1 ženy: Emanuela Luknárová, Mahuliena Ďurecová

Vedúci výpravy Lukáš Giertl:
Štartovať na mládežníckej olympiáde je pre každého mladého športovca životná príležitosť. Na účasť na YOG treba mať okrem výkonnosti aj štastie. Hry sa konajú každé 4 roky a štartovať môžu iba 15-16 roční pretekári. Náš tím je zložený z rýchlostných kanoistov aj slalomárov. Uvidíme komu sa bude dariť viac. Dôležité je ale aby sme pre Slovensko vybojovali miestenku na YOG “

Program pretekov:
12. apríl šprint C1M, K1ž
13. apríl šprint C1ž, K1M
14. apríl slalom C1M, K1ž
15. apríl slalom C1ž, K1M

Fotografie nájdete na Instagram https://www.instagram.com/slovenska.kanoistika/

Výsledky a ďalšie info nájdete na https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-olympic-qualifier/barcelona-2018

Detailné pravidlá nájdete na https://www.canoeicf.com/sites/default/files/2018yog_technical_handbook_v2.pdf

(oro)

11 Apr 2018Správy