ICF na marcovom zasadnutí svojím rozhodnutím ukončilo agóniu C2M

Pre Slovensko veľmi smutná, ale aj očakávaná správa. Kategória, ktorú mnohí považujú za najzaujímavejšiu sa stala obeťou systému MOV. Od momentu keď MOV vyhlásil vôľu rešpektovať na štartovej listine rovnosť pohlaví, sa nad kategóriou C2M začali sťahovať mračná a jej vyradenie z olympijských hier bolo len otázkou času. Niektoré federácie volali po výmene za C1 ženy už na OH 2016 v Riu. To sa naštastie nestalo a Slovensko získalo vďaka bratrancom Škantárovcom zlatú medailu. Poslednú.

Bohužiaľ kuloárne správy o konci zasiahli mládežnícke kategórie už skôr. To znamenalo, že jazdiť ostali už len pretekári, ktorí mali šancu prebojovať sa na OH do Ria. Tak vyzeralo aj celosvetové financovanie tejto kategórie a obsadenosť štartovej listiny na vrcholných podujatiach svetového pohára a Majstrovstiev sveta.

V roku 2017 definitívne potvrdili vyradenie C2M z olympiády. Krajiny, ktoré dominovali v tejto disciplíne ako Slovensko, Nemecko, Francúzsko, Česká republika nedokázali odolať tlaku a argumentom ICF “že to je jediné riešenie pre dosiahnutie požadovaného stavu MOV na OH 2020 muži a ženy v pomere 50:50”. Možno to nebolo jediné riešenie, ale určite najjednoduchšie. Kategóriu C2M robil len úzky okruh štátov. Boli to síce slalomovo najsilnejšie krajiny, ale na kladenie odporu voči ICF ich bolo veľmi málo.

Zväz kanoistiky sa k našim pretekárom staval veľmi citlivo. Túto tému sme neotvárali. Morálne sme rešpektovali to čo pre nás títo športovci dosiahli a brať im motiváciu pred OH v Riu by bolo nezmyselné. Snažili sme sa im zabezpečiť všetko čo potrebovali aby sa na OH pripravili čo najlepšie. Paralelne sme síce začali rozvíjať aj kategóriu C1 ženy (náhrada za C2), ale to bolo našou povinnosťou.

Na novembrovom samite trénerov z celého sveta odznel dopyt, aby sa ICF vyjadrilo či bude túto disciplínu držať v programe SP a MS alebo nie. ICF si na odpoveď bohužiaľ nechalo veľa času a tak všetky naše lode absolvovali kompletnú zimnú prípravu. Aj to považujeme za nekorektné. Sme tesne pred sezónou a stanovisko prišlo až teraz. Celá zimná príprava bola odfinancovaná a my máme zabezpečenú logistiku na celú sezónu vrátane C2M. Športovci majú dohodnuté sponzorské zmluvy a pozície v rezortoch. Nehovoriac o tom aký negatívny morálny dopad to má na športovcov, ktorí trénovali celú zimu s vierou, že budú znovu môcť pretekať. C2 je špecifická disciplína a je veľmi ťažké sa pretransformovať na inú kategóriu. Náhradná alternatíva, ktorú ICF ponúklo vo forme C2mix (muž a žena) len dokazuje, že ICF cíti vinu za zrušenie tejto disciplíny a politicky podhodilo slabú náplasť pre sklamaných športovcov.

ECA (Európska kanoistická asociácia) sa nemusí vo všetkom riadiť pravidlami ICF a tak sa rozhodla C2M pre rok 2018 podržať. ME v Prahe sa tak stanú derniérov pre túto zaujímavú, obdivuhodnú a náročnú disciplínu, ktorá bola pri počiatkoch zrodu kanoistiky.

Veľmi si vážime čo pre nás naši pretekári urobili a budeme sa snažiť aby sme im pomohli nájsť uplatnenie a aby ich skúsenosti, ktoré nadobudli vo vrcholovom športe ostali u nás. Ich výsledky a ich prístup bude vždy pozitívnym vzorom pre všetkych športovcov.

ĎAKUJEME

Peter a Pavol Hochschorner
3 x zlato na OH , 1 x bronz na OH, 6 x majstri sveta, 10 x víťazi svetového pohára, 11 x majstri Európy

Peter a Ladislav Škantárovci
Olympijskí víťazi, Majstri sveta, 7 x majstri Európy, 3 x víťazi svetového pohára

Tomáš Kučera – Ján Bátik
Majstri sveta, 4 x majstri Európy

Matúš Gewissler – Juraj Skákala
Niekoľkonásobní mládežnícki majstri sveta a Európy.

Milan Kubáň – Marián Olejník
Strieborní z MS

(oro)

26 Mar 2018Správy