Čestný prezident Čierny brigádnym generálom

Prezident SR Andrej Kiska, ktorý je zároveň hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR, dnes povýšil a vymenoval generálov Ozbrojených síl SR. Ako reakcii na menovanie konštatoval minister obrany Peter Gajdoš, každá generálska hviezda je ocenením doterajšej práce vojaka v prospech ozbrojených síl a celého nášho Slovenska, a to často aj na úkor svojej rodiny a blízkych. Šéf rezortu obrany zároveň verí, že „generálov bude povýšenie motivovať ešte ku kvalitnejším výkonom. A zároveň budú príkladom aj pre ďalších profesionálnych vojakov,“ cituje ďalej Petra Gajdoša tlačová správa, ktorú agentúre SITA poskytla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková.

FOTO https://domov.sme.sk/c/20734148/kiska-vymenoval-a-povysil-do-funkcie-troch-generalov.html

Prezident dnes do prvej generálskej hodnosti brigádny generál vymenoval doterajšieho plukovníka generálneho štábu Slavomíra Staviarskeho a do vojenskej hodnosti generálmajor povýšil brigádneho generála Ľubomíra Svobodu. Zároveň do prvej generálskej hodnosti brigádny generál vymenoval aj plukovníka vo výslužbe Ivana Čierneho za celoživotnú prácu v prospech vojenského športu.

„Chcel by som – ako vždy pri tejto príležitosti – pripomenúť dve veci. Práve ozbrojené sily a v nich ich najvyšší predstavitelia zabezpečujú jednu z najdôležitejších, ak nie úplne najdôležitejšiu úlohu štátu. Obranu, ochranu a bezpečnosť našich občanov. Ich pocit bezpečia závisí a musí sa opierať o vašu profesionálnu pripravenosť a osobnú autoritu. Druhá vec, na ktorú by som chcel poukázať: budete – spolu budeme – musieť dokazovať, že sme schopní a odhodlaní plniť si naše dlhodobé záväzky aj voči našim spojencom,” cituje hlavu štátu tlačová správa zverejnená na oficiálnej stránke prezidenta https://www.prezident.sk. „Buďte nároční v prvom rade sami na seba a svoje najbližšie okolie. Vyžadujte od svojich podriadených najlepšie výkony a zostaňte otvorení dobrým návrhom vašich podriadených,” vyzval vyznamenaných na záver Kiska.

Bývalý tréner Peter Mráz (vľavo) počas slávnostného vyhlásenia ankety Kanoista roka 2015. spolu s čestným prezidentom SZKDV Ivanom Čiernym. FOTO SITA/Marko Erd

V mene generálov sa poďakoval novovymenovaný brigádny generál Slavomír Staviarsky. Uistil, že v službe v prospech Slovenskej republiky budú konať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia tak, aby boli prínosom pre bezpečnosť a obranyschopnosť našej vlasti.

Brigádny generál Staviarsky v súčasnosti pôsobí ako náčelník Štábu strategického plánovania. Generálmajor Svoboda je veliteľom Vzdušných síl Ozbrojených síl SR. Brigádny generál vo výslužbe Čierny je bývalý dlhoročný šéf vojenského športového centra, ktorý sa počas svojho pôsobenia výrazne zaslúžil o rozvoj vojenského športu, dodáva sa v tlačovej správe ministerstva obrany. Ivan Čierny je zároveň čestný prezident predchodcu Slovenskej kanoistiky – Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode.

SITA

9 Jan 2018Správy