Parížsky Saint Germain potrebuje Martikána

O tom, že nedávno skončený svetový šampionát v slalome a šprinte na divokej vode zanechal na francúzskej športovej scéne výraznú črtu, niet najmenších pochýb. Tešiť nás môže i fakt, že o pozitívnu propagáciu kanoistiky na majstrovstvách sveta v Pau sa zaslúžila aj slovenská výprava. Siedme zlato po sebe pre hliadku kanoistov, vicemajstrovské tituly pre deblkanoistov Ladislava a Petra Škantárovcov, singlistu Alexandra Slafkovského, kajakárku Janu Dukátovú a netradične v šprinte aj pre kanoistu Mateja Beňuša zvýraznila už dvadsiataprvá, tentoraz bronzová medaila zo svetového šampionátu pre Michala Martikána.

Na snímke úspeššná výprava slovenských vodných slalomárov zľava Michal Martikán, Peter ŠŠkantár, Jana Dukátová, Alexander Slafkovský a Matej Beňuš počas tlačovej konferencie po návrate z MS v Pau 2. októbra 2017 v Bratislave. FOTO TASR – Pavel Neubauer

Práve po osobnosti typu päťnásobného olympijského medailistu volá novinár Le Monde pre futbalový Paríž Saint-Germain. Jeden z najbohatších klubov na svete deklasoval v deň, keď si Martikán vypádloval bronz, Bordeaux 6:2. Výraznú dominanciu považuje denník za najväčší problém. Autor, znalec futbalu a kanoistiky tvrdí, že ani hoci PSG má všetko, chýba mu jedna vec, ktorá je v športe nesmierne dôležitá: obrovský rival. Niečo, ako bol Michal Martikán voči Tonymu Estanguetovi. A to celých 20 rokov.

FOTO NINA JELENC

Sám Estanguet povedal: „Mali sme zvláštny vzťah. Celú moju kariéru ma nútil ísť na maximum a predvádzať špičkové výkony.“ Výnimočnosť ich vzťahu potvrdilo aj posledné odovzdávanie medailí. Michalovi bronz odovzdal práve Tony a určite mu povedal viac ako obligátne “gratulujem”. O tom svedčila dĺžka podania rúk aj úsmevy na tvárach oboch špičkových športovcov.

Disciplína Martikána a Estanqueta má označenie C1, rovnako ako futbalová Liga majstrov pre Francúzov. “Ak chce PSG uspieť vo futbalovej C1, tak ako Estanguet v kanoistickej C1, bude musieť nájsť vo francúzskej lige (dlhodobo) silného súpera. Iba ten ho  donúti k najlepším výkonom. Rovnako, ako sa navzájom ťahali obaja kanoisti,” píše Le Monde a pýta sa na záver: “Dokáže PSG bez Michala Martikána v Ligue 1 skutočne rásť, až natoľko, že napokon získa kontinentálny grál?”

(luc)

http://mobile.lemonde.fr/ligue-1/article/2017/10/02/le-psg-a-besoin-d-un-michal-martikan_5195010_1616940.html?xtref=http%3A%2F%2Fm.facebook.com%2F

5 Oct 2017Správy