Pridá sa niekto do „zlatého“ klubu?

MAJSTROVSTVÁ SVETA VO VODNOM SLALOME A ZJAZDE NA DIVOKEJ VODE * 23. SEPTEMBER – 1. OKTÓBER 2017 * PAU (FRANCÚZSKO) 

NAJVÄČŠIE NÁDEJE KANOISTI

Slovenská slalomárska výprava sa v Pau predstaví v maximálnom zložení, čiže v každej kategórii s tromi loďami. Najväčšie nádeje vkladáme do kanoistov, ktorí všetci traja – Alexander Slafkovský, Matej Beňuš i Michal Martikán – patria do absolútnej svetovej špičky. Potvrdzuje to aj ich umiestnenie v aktuálnom svetovom rebríčku ICF, keď Slafkovský je v ňom prvý, Beňuš štvrtý a Martikán desiaty.

Najlepšiu formu v tejto sezóne má z nich zatiaľ Slafkovský, ktorý je aktuálny majster Európy z Tacenu a v posledných dvoch kolách Svetového pohára skončil druhý, čo ho v konečnom poradí tejto prestížnej súťaže posunulo na konečnú tretiu priečku. Beňuš si vlani vybojoval na OH v Riu de Janeiro striebro, v tejto sezóne bol z piatich kôl SP tri razy na stupňoch víťazov, takže aj on určite patrí medzi najväčších medailových ašpirantov.

FOTO DUŠAN KOUTNÝ

Najskúsenejší z tohto tria je už 38-ročný Martikán, držiteľ piatich olympijských medailí. Mnohí si mysleli, že Michal sa už do absolútnej špičky nevráti, ale v nemeckom Markkleebergu dosiahol v tomto roku jubilejné 20. víťazstvo v histórii pretekov SP, pričom už viackrát povedal, že by rád úspešne zabojoval aj o účasť na OH 2020 v Tokiu. A výsledky z tejto sezóny naznačujú, že to nemusí byť až také nereálne.

FOTO ICF BALINT VEKASSY

V konečnom poradí SP 2017 bol Slafkovský tretí, Beňuš štvrtý a Martikán šiesty, takže je predpoklad, že všetci traja by sa v Pau mohli prebojovať do finále. A či sa niektorý z nich dostane aj na stupne víťazov, to sa uvidí v sobotu.

FOTO PLANET CANOE

O MEDAILU ŠKANTÁROVCI AJ DUKÁTOVÁ

Aj keď vodný slalom patrí medzi naše najúspešnejšie športy, v tejto sezóne naši pretekári neboli až takí úspešní, ako sme boli u nich zvyknutí v minulosti. Na ME v slovinskom Tacene si vybojovali len dve medaily (v C1 Slafkovský prvý a Martikán tretí), v pretekoch SP sa prebojovali na stupne víťazov osemkrát (3 – 4 – 1), pričom z víťazstva sa tešili Beňuš, Martikán a Škantárovci. To sa prejavilo aj na konečnom poradí SP, v ktorom boli Slafkovský a Dukátová tretí, čiže Slováci sa netešili ani z jedného celkového prvenstva, čo sa im naposledy stalo v roku 1997.

FOTO PAVOL UHRIN

Ak sa pozrieme na súčasnú výkonnosť našich slalomárov reálnymi očami, tak okrem kanoistov by mohli bojovať o medailu už len deblkanoisti Ladislav a Peter Šantárovci (prví v rebríčku ICF) i kajakárka Jana Dukátová (štvrtá). Ak by sa na stupne víťazov prebojoval niekto iný, bolo by to pre nás veľmi príjemné prekvapenie.

Na snímke slovenská reprezentantka Jana Dukátová v semifinálovej jazde v kategórii K1 na majstrovstvách Európy slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene 4. júna 2017. FOTO TASR – Michal Svítok

V AKEJ FORME SA PREDSTAVÍ GRIGAR?

Postarať o to by sa mohol napríklad Jakub Grigar (štvrtý). Ešte stále len 20-ročný kajakár bol vlani na OH v Riu piaty, keď mu medaila ušla pomedzi prsty len v záverečných bránkach. V tejto sezóne však Grigar nejazdí tak presvedčivo ako minulý rok. V Čunove sa síce stal majstrom sveta do 23 rokov, ale medzi seniormi mu stále niečo chýba, aby sa predviedol v plnej paráde. Dokáže sa síce prebojovať do 10-členného finále, čo je v nabitej konkurencii vždy veľmi náročné, ale v ňom ho zakaždým nejaká chyba odsunula zo stupňa víťazov až do druhej polovice finálovej výsledkovej listiny. Ako sám povedal pred odchodom na MS, prípadný úspech vo Francúzsku by zmazal všetko doterajšie negatívne a pre dobré umiestnenie spraví na náročnej vode v Pau maximum.

FOTO PAVOL UHRIN

Samozrejme, že v hre budeme mať aj ďalšie lode, ale pre ne už postup do finále bude úspech. Zvedaví sme najmä na výkon Pavla a Petra Hochschornercov, ktorí majú za sebou nepresvedčivú sezónu, ale štvornásobní olympijskí medailisti majú skúseností na rozdávanie a možno práve v Pau sa opäť predvedú v plnej paráde.

PRVÝ RAZ Aj ŠPRINTÉRI

Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) rozhodla, že od tohto roka sa v rámci MS vo vodnom slalome bude bojovať o medaily aj v šprinte na divokej vode. Je to netradičné spojenie, ktoré však ponúka pretekárom možnosť štartovať v dvoch športoch. Zo Slovákov ju využijú Beňuš v C1 a aj kajakár Andrej Málek. Beňuš sa v tomto roku predstavil v šprinte už na ME v Skopje, kde skončil tesne piaty, pričom v semifinále dosiahol najlepší čas zo všetkých kanoistov, čiže rýchlejší ako vo finále všetci traja medailisti, takže aj v Pau môže útočiť na medailu. Uvidíme, v akej fazóne sa predstaví Málek, tretí zo slalomárskych ME v roku 2015 v Markkleebergu.

FOTO PAVOL UHRIN

AMBICIÓZNY CIEĽ TROCH LODÍ

Z individuálneho titulu slalomárskeho majstra sveta sa zatiaľ tešili iba štyri slovenské lode. Hochschornerovci majú doma sedem medailí (5 – 0 – 2), Martikán dokonca desať (4 – 3 – 3), Dukátová štyri (2 – 2 – 0) a Kaliská dve (1 – 1 – 0). Do tohto „zlatého“ klubu by sa radi dostali aj ďalší, najmä Slafkovský, Beňuš a Škantárovci. Prvý menovaný je už trojnásobný majster Európy, Beňuš má olympijské striebro a zlatí „Škantíci“ z Ria sa tiež tešili tri razy z titulu európskych šampiónov. Všetkým však chýba zlato z majstrovstiev sveta a oni ani netaja, čo je ich hlavná motivácia v Pau.

FOTO FB (HOCHSCHORNERS FANPAGE)

PÄŤ OTÁZOK PRED MS V PAU

  1. NATIAHNE MARTIKÁN SÉRIU A ZNOVU SI VYBOJUJE NA MS MEDAILU?

PREDPOVEĎ ŠPORTU: ÁNO

Je to neuveriteľné, ale Martikán sa zatiaľ vracal domov s medailou z každých MS a celkovo už ich má 19 (12 – 3 – 4)! Veríme, že túto skvelú sériu natiahne aj v Pau.

  1. BUDE SA SLAFKOVSKÝ, BEŇUŠ ALEBO ŠKANTÁROVCI PRVÝ RAZ TEŠIŤ Z INDIVIDUÁLNEHO TITULU MAJSTRA SVETA?

PREDPOVEĎ ŠPORTU: NIE

Samozrejme, že všetkým by sme to veľmi radi priali, ale podľa nás si síce každý z nich môže vybojovať medailu, ale z titulu majstra sveta sa bude tešiť niekto iný.

  1. ZAÚTOČI GRIGAR ÚSPEŠNE NA STUPNE VÍŤAZOV?

PREDPOVEĎ ŠPORTU: ÁNO

Slováci si v K1 mužov vybojovali na MS zatiaľ iba jednu medailu, keď Peter Cibák bol v roku 2005 v Sydney tretí. Je to síce trúfalá predpoveď, ale podľa nás to Jakubovi vyjde.

  1. PREBOJUJE SA NIEKTORÁ Z NAŠICH KANOISTIEK DO FINÁLE?

PREDPOVEĎ ŠPORTU: NIE

Žiaľ, taká je realita v tejto kategórii. Už v roku 2020 budú kanoistky prvý raz bojovať o olympijské medaily, ale zatiaľ nemáme pretekárku, o ktorej môžeme povedať, že má na finále.

  1. BUDE SA SLOVENSKO TEŠIŤ Z TITULU MAJSTRA SVETA?

PREDPOVEĎ ŠPORTU: ÁNO

Pre niekoho možno samozrejmosť, ale získať zlato je čoraz ťažšie. Na MS 2015 v Londýne si naši vybojovali iba dve medaily (1 – 1 – 0), veríme, že tentoraz budú úspešnejší.

JÁN JEŽÍK, denník Šport

25 Sep 2017Správy