Martikán “najzlatší” slalomár histórie svetových šampionátov

Štvrtkové dopoludnie bude na majstrovstvách sveta slalomárov a šprintérov na divokej vode vo francúzskom Pau patriť slalomovej kvalifikácii kanoistov, kajakárok a mixov. Bez ohľadu na fakt, či si Michal Martikán vybojuje postup do elitnej desiatky a tým do sobotňajších bojov o cenné kovy je jasné, že jeho stopa v kronikách vodnoslalomárskeho športu je od utorka len ťažko prekonateľná.

FOTO ICF BALINT VEKASSY

Úradujúci bronzový medailista európskeho šampionátu, člen zlatej slovenskej hliadky singlkanoistov, si v Pau vybojoval jubilejnú dvadsiatu medailu na majstrovstvách sveta, pričom presnú polovicu má z individuálnych (4 – 3 – 3) a druhú zo súťaží družstiev (9 – 0 – 1).

Francúzsky tímový úspech je o to výnimočnejší, že práve ním sa Martikán definitívne dostal na čelo historických tabuliek vodného slalomu. Celkový trinástym zlatom zo svetového šampionátu (4 zlaté z C1M a 9 z 3xC1M) prekonal legendárneho Američana Jona Lugbilla, ktorý má doma z MS spolu „iba“ 12 zlatých (5 z C1M a 7 z 3xC1M).

Päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán má v deň kvalifikačných pretekov presne 38 rokov a 133 dní. Ak si napokon vypádluje účasť v semifinále, následne finále a prípadnú medailu, stane sa najstarším pretekárom na stupni víťazov C1M histórie svetových šampionátov. Rekord zatiaľ drží Američan David Hearn, ktorý mal pred dvadsiatimi rokmi v Nottinghame 36 rokov a 139 dní. Mimochodom, na tom istom šampionáte si vtedy len 16-ročný Martikán vypádloval prvý cenný kov z MS. Jeho bronz sa zapísal do histórie aj preto, že mladší pretekár dovtedy nikdy nestál na pódiu seniorských vrcholných pretekov.

Poznajúc Michalovu buldodžiu odhodlanosť, verme, že nestarnúci bojovník v Pau ešte nepovedal posledné slovo a napíše ďalšiu kapitolu do svetových kroník najúspešnejšieho slovenského olympijského športu.

(luc)

27 Sep 2017Správy