Ostrovský: Je to pre mňa veľká výzva

To, o čom sa v slovenskom vodnom slalome šuškalo už dávnejšie, sa stalo oficiálne skutkom. Olympijskí medailisti z brazílskeho Ria de Janeiro – zlatí deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci i strieborný Matej Beňuš – majú nového trénera. Úspešného Juraja Minčíka, ktorý pomaly prestupuje na funkcionársku kariéru, nahradil 38-ročný Pavel Ostrovský. 

FOTO JANO KOLLER, denník Šport

FOTO JANO KOLLER, denník Šport

MINČÍK: NEBOLO TO ĽAHKÉ

Bronzový olympijský singlista zo Sydney 2000 Juraj Minčík sa po skončení úspešnej kariéry veľmi rýchlo preorientoval na trénerskú. „So Škantárovcami a Beňušom som spolupracoval od 2008. Z reprezentačných kolegov sme si bez problémov zvykli na nový vzťah tréner – pretekár a som rád, že tých osem rokov vyvrcholilo tak nádherne – ziskom dvoch olympijských medailí. Pred štyrmi rokmi v Londýne nám to ešte nevyšlo, naši súperi boli v kvalifikácii na OH lepší, ale teraz to bolo nádherné vyvrcholenie našej spolupráce. Mám pocit, že toto dlhé obdobie sa už šťastnejšie skončiť nemohlo a som rád, že chlapci získali olympijské medaily pod mojím vedením. Nie je to však len moja zásluha. Úspech patrí aj trénerom, ktorí chalanov viedli predo mnou. Skĺbili sme kamarátstvo aj profesionalitu a dosiahli veľké výsledky,“ začal Minčík včerajšiu tlačovú besedu, na ktorej oficiálne predstavili nového hlavného trénera Škantárovcov i Beňuša.

skantici-mincik-koller

FOTO JANO KOLLER, denník Šport

Nie je totiž žiadne tajomstvo, že Minčík svoju veľmi úspešnú trénerskú kariéru nateraz končí. „Prišiel čas na zmenu,“ pokračoval už bývalý kormidelník našich slalomárskych medailistov z olympijského Ria. „Už bolo dosť cestovania, chcem byť viac s rodinou, takže som sa rozhodol pre zmenu zamestnania. Nechcem predbiehať o čo ide, ale už v krátkom čase to bude známe.“

FOTO JANO KOLLER, denník Šport

FOTO JANO KOLLER, denník Šport

Po dlhých týždňoch premýšľania dospel k názoru, že sa o jeho úspešných zverencov bude starať nový tím ľudí na čele s Pavlom Ostrovským.
„S Paľom sa veľmi dobrá poznám. Vzájomnú spoluprácu sme začali už v roku 2011 v bratislavskom Športovom centre polície, kde sedíme spolu v jednej miestnosti a pokračovať v nej budeme aj po tejto trénerskej výmene,“ vysvetľuje Minčík, ktorý priznal, že nájsť svojho nástupcu nebolo ľahké. „Do úvahy prichádzali viaceré mená, ale vodný slalom je na Slovensku malý šport, a tak ani výber nebol veľký. Do úvahy prichádzal napríklad Matúš Hujsa, ktorý ukončil kariéru a chce začať ako tréner, ale táto možnosť padla. V hre bol aj bývalý výborný deblkanoista Milan Kubáň, ktorý doviedol Japonca Hanedu v Riu k bronzu v C1, ale ten má záväzky ako japonský reprezentačný tréner až do Tokia 2020, Napriek tomu bude aj on v novom realizačnom tíme Škantárovcov a Beňuša. Ak budú chlapci potrebovať, rád im poradím aj ja. Paľa poznám veľmi dobre. Sám vie veľa o mojej práci, vždy ma vypočul, poradil mi. Myslím si, že dozrel na vysokú úroveň a z kandidátov, ktorých som nosil v hlave, bol najlepší. Verím mu,“ dodal Juraj Minčík.

mincik-ostrovsky-koller

FOTO JANO KOLLER, denník Šport

OSTROVSKÝ: ZOBRAL SOM SI ČAS NA ROZMYSLENIE

Pavel Ostrovský má 38 rokov. Bývalý kajakár musel zo zdravotných dôvodov aktívnu kariéru v roku 2006 ukončiť a postupne začal pracovať ako tréner. Najväčšie úspechy dosiahol s mladými kajakármi Andrejom Málekom a Richardom Macúšom, ktorých priviedol k viacerým mládežníckym medailám a Máleka dokonca už aj k seniorskej, keď vlani na európskom šampionáte v nemeckom Markkleebergu skončil tretí.

„Juraj bol od začiatku môj mentor, vie, ako sa dá urobiť úspech. Samotná ponuka na trénovanie od neho ma však prekvapila a pravdu povediac, na definitívne rozhodnutie som si vzal čas na rozmyslenie, pretože je to veľká miera zodpovednosti. Za týždeň som si dal dohromady všetky plusy aj mínusy a dospel som k záveru, že idem do toho. Je to pre mňa veľká výzva a táto spolupráca môže podľa mňa posunúť dopredu všetkých,“ povedal Ostrovský, ktorý bude naďalej úzko spolupracovať s Minčíkom pri tradičných spoločných obedoch v práci.

FOTO JANO KOLLER, denník Šport

FOTO JANO KOLLER, denník Šport

ŠKANTÁROVCI: TEŠÍME SA

Zlatí z Ria Škantárovci nemali po najúspešnejšej sezóne v kariére veľa času na oddych. Vyťažilo ich najmä množstvo mediálnych povinnosti. Napriek tomu im divoká voda už chýbala a na zimnú prípravu pod novým vedením sa tešia.

FOTO JANO KOLLER, denník Šport

FOTO JANO KOLLER, denník Šport

„Prípravu na novú sezónu sme odštartovali pred dvoma týždňami rekondičným sústredením v Rajeckých Tepliciach a potom sme nabehli na zimnú klasiku – posilňovňa a bazén. Pod novým trénerom sme začali zostra, dokonca sme mali aj svalovicu, ale to je v poriadku. Ideme do sezóny s tým, že chceme obhájiť pozície, ktoré sme si vybojovali tento rok, čo nebude ľahké. Sú pred nami nové výzvy, máme nového trénera. Nečaká na nás ľahké obdobie, ale je dosť času na to, aby sme si vzájomne na seba zvykli. Juraj síce s nami oficiálne končí, ale sme radi, že bude stále pri nás ako poradca. Počas osemročného obdobia sme dosiahli veľmi veľa, sadli sme si aj ľudsky. Veď sme všetci traja z Pienin. Dokonale poznal našu cestu za olympijským zlatom a pri tejto príležitosti sa mu chceme za to všetko poďakovať,“ povedal Ladislav Škantár a jeho parťák z debla Peter k tomu pridal: „Čaká na nás síce niečo nové, ale tešíme sa na to. My sme už dosť skúsení na to, aby nám niekto radil, ako máme položiť na vodu pádlo. Potrebujeme však človeka, ktorý nás usmerní z brehu a navyše všetko perfektne zmenežuje. A práve Pavel je na to ideálny typ, pretože je známy ako veľký detailista. Veríme, že spoločnými silami budeme úspešne pokračovať v našej kariére.“

BEŇUŠ: NA NOVÝ ZÉLAND ZATIAĽ SÁM

Aj strieborný z Ria Matej Beňuš venoval Minčíkovi ďakovné slová a spomenul si na ťažké chvíle, ktoré spolu zažili, ale množstvo z nich sa pri záverečnom bilancovaní zmenilo na úsmevné. „Pre mňa sa ešte tento rok súťažne neskončil. Vo štvrtok večer odchádzam na pozývacie preteky na Novom Zélande, kde otvorili nový kanál. Pôjdem tam však ešte bez nového trénera. Po návrate na Slovensko nastúpim s chalanmi do zabehnutej prípravy, ktorú už máme odskúšanú. A ja sa teším na to,” dodal Beňuš.

benus-ostrovsky-koller

ČO DOSIAHOL MINČÍK?
SO ŠKANTÁROVCAMI
OH
C2: 1 – 0 – 0

MS
C2: 0 – 1 – 3
3xC2: 1 – 3 – 0
SPOLU: 1 – 4 – 3

ME
C2: 2 – 1 – 1
3xC2: 3 – 0 – 2
SPOLU: 5 – 1 – 3

PRETEKY SP
C2: 8 víťazstiev
CELKOVO SP
C2: tri triumfy

M-SR
C2: 5 – 1 – 0

S BEŇUŠOM
OH
C1: 0 – 1 – 0

MS
C1: 0 – 0 – 1
3xC1: 6 – 0 – 0
SPOLU: 6 – 0 – 1

ME
C1: 0 – 1 – 2
3xC1: 6 – 0 – 0
SPOLU: 6 – 1 – 2

PRETEKY SP
C1: 3 víťazstvá
CELKOVO SP
C1: dva triumfy

M-SR
C2: 2 – 1 – 2

ČO DOSIAHOL OSTROVSKÝ?
S MÁLEKOM

ME
K1: 0 – 0 – 1

M-SR
K1: 2 – 1 – 0

MS DO 23 ROKOV
K1: 0 – 1 – 2
3xK1: 0 – 2 – 1
SPOLU: 0 – 3 – 3

ME DO 23 ROKOV
K1: 1 – 0 – 0

ME JUNIOROV
K1: 0 – 0 – 1
3xK1: 0 – 0 – 1
SPOLU: 0 – 0 – 3

S MACÚŠOM
MS DO 23 ROKOV
3xK1: 0 – 1 – 0

ME JUNIOROV
K1: 0 – 1 – 0
3xK1: 1 – 0 – 1
SPOLU: 1 – 1 – 1

zdroj: JÁN JEŽÍK, denník Šport

16 Nov 2016Správy