Po „Európe“ sa uvidí, čo ďalej

Štvornásobní olympijskí medailisti vo vodnom slalome Pavol a Peter Hochschornerovci nemajú za sebou najlepšiu sezónu. Na olympijské hry do Ria de Janeiro, kde ich úspešne nahradili „zlatí“ Ladislav a Peter Škantárovci, sa neprebojovali, na májových majstrovstvách Európy v Liptovskom Mikuláši obsadili v C2 9. miesto a v konečnom poradí Svetového pohára skončili až dvadsiati. Potešilo ich tak iba zlato na „Európe“ zo súťaže hliadok, čo bola pre nich už 35. medaila z vrcholných podujatí.

Pre niekoho by už aj tento výsledok mohol znamenať úspech, ale trojnásobní olympijskí víťazi boli zvyknutí v C2 na oveľa vyššie priečky, aké dosahovali v uplynulej sezóne. „Áno, tento rok nám nevyšiel podľa našich predstáv, ale život ide ďalej. Na olympiáde v Brazílii sme nemali možnosť natiahnuť našu nádhernú medailovú sériu, ale sme radi, že na ňu tak perfektne nadviazali ,Škantíci’, ktorí sa zaslúžene stali olympijskými víťazmi. Ak sa potvrdí, že naša kategória už na olympiáde v Tokiu bude chýbať, o to viac sme im to priali. Za to, čo za tie dlhé roky dali vodnému slalomu, si aj oni zaslúžili tešiť sa z olympijského zlata,“ hovorí Pavol Hochschorner, „háčik“ historicky najúspešnejšej deblovky na svete.

Bolo jasné, že po takejto nevydarenej sezóne sa natískala otázka o ďalšej budúcnosti „Hochšíkov“. Nie je totiž žiadne tajomstvo, že Pavol, ktorý sa v januári stane hrdým otcom, nemálo času venuje výstavbe nového domu v Čunove a jeho dvojča Peter sa zase naplno venuje aj svojmu koníčku opravovaniu áut.

„Je pravda, že už máme 37 rokov, ale pokračujeme ďalej. Teraz sme veľa času venovali – ako už tradične v tomto období – hokeju, ktorý nás veľmi baví. Na budúci týždeň na nás čaká regeneračný pobyt v Rajeckých Tepliciach a nasledovať bude neskôr sústredenie na bežkách,“ pokračuje Pavol, ktorý si veľmi dobre uvedomuje, že ich budúcnosť vo vodnom slalome veľmi závisí od toho, ako to bude ďalej s kategóriou C2.

„Na budúci rok na začiatku júna sú majstrovstvá Európy v slovinskom Tacene, na ktorých by sme chceli zabojovať o čo najlepší výsledok. Po nich by už malo byť definitívne jasné, či naša kategória zostane v olympijskom programe. Ak áno, tak spravíme všetko pre to, aby sme sa prebojovali v roku 2020 do Tokia, ale ak nie, tak to asi urýchli naše rozhodovanie pomaly rozmýšľať nad koncom kariéry. Vodnému slalomu sme obaja obetovali za tie dlhé roky veľa, takže vzhľadom na ďalšie postavenie kategórie C2 v hierarchii športov by to bolo logické rozhodnutie,“ dodal Pavol.

Isté je jedno už teraz. Hochschornerovci spravili pre popularitu vodného slalomu veľmi veľa nielen na Slovensku, ale aj na celom svete. Takže ak dajú, či už v blízkej alebo ďalekej budúcnosti, svojej aktívnej kariére definitívne zbohom, zaslúžia si za ňu veľkú pochvalu.

TENTORAZ IBA V EURÓPE

Slovenskí vodní slalomári sa už tradične v zimnom a jarnom období pripravujú na novú sezónu v teplých krajinách, pričom najčastejšie chodia do austrálskeho Penrithu. „Hochšíci“ budú tentoraz výnimka. „Túto zimu nemáme v pláne takýto ďaleký výjazd. Chalani sa síce budú pripravovať v teple, ale tentoraz v Európe. Do úvahy najskôr prichádza Francúzsko, ale definitívny program zimnej prípravy ešte len dolaďujeme,“ povedal nám Peter Hochschorner starší, otec a tréner našich úspešných deblistov, ktorí vyhrali 30 pretekov Svetového pohára a v konečnom poradí tejto prestížnej súťaže boli až 13-krát (!) v prvej trojke (10 – 2 – 1).

MEDAILY HOCHSCHORNEROVCOV NA VRCHOLNÝCH PODUJATIACH
OH: 4 (3 – 0 – 1)
MS: 14 (6 – 4 – 4)
ME: 17 (11 – 3 – 3)
SPOLU: 35 (20 – 7 – 8)

zdroj: JÁN JEŽÍK, denník Šport

28 Oct 2016Správy