Prezident Ivan Cibák oslavuje 60-tku

„Uvedomujeme si, že náš šport je momentálne veľmi vysoko a udržať sa na vydobytých pozíciách bude náročné,“ povedal novozvolený prezident Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Ivan Cibák v roku 2002 čerstvo po nástupe do funkcie. Ubehlo štrnásť rokov a rodák z Liptovského Mikuláša stále šéfuje najúspešnejšiemu slovenskému olympijskému športu. Už o 23 dní bude s napätím drukovať našim reprezentantom na OH 2016 v Riu de Janeiro na vodnoslalomárskych súťažiach, aby potvrdili svoje kvality a naplnili očakávania. Už ako šesťdesiatnik.

FOTO DUŠAN KOUTNÝ

FOTO DUŠAN KOUTNÝ

Dvakrát štvrtý kajakár z majstrovstiev sveta (K1M Skopje 1975 a 3xK1M Bala 1981) bol pri ôsmich slovenských olympijských medailách v kanoistike na divokej vode. Vysoko nastavenú latku svojich predchodcov rozhodne nepodliezol, plnohodnodtne nadviazal na rodinnú históriu. Jeho otec Ondrej, autor viacerých svetových vodáckych areálov vrátane toho pod Tatrami, by bol naňho hrdý. Tento rok by sa dožil 90. Ako prezident a zároveň tajomník jedného z najväčších slovenských klubov Kanoe Tatra Klub Liptovský Mikuláš zveľadil jeho dielo, z AVS Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši je špičkové vodnoslalomárske stredisko s modernou lodenicou.

„Najkrajšia spomienka na športový úspech našich športovcov je jednoznačne Peking 2008, kde si olympijské zlato vybojovali Michal Martikán, Elena Kaliská a bratia Pavol a Peter Hochschornerovci. To sa už asi nikdy nezopakuje,“ vyznal sa otec držiteľa Stanleyho pohára s Tampou Bay Martina Cibáka.

Sám hrával hokej, osemnásť rokov pôsobil v najvyššej slovenskej súťaži a patril do reprezentačného výberu do 18 rokov. Korčule si obúva dodnes, keď vybehne na ľad s veteránmi – „Old Boys“ Liptovský Mikuláš.

Neustále obklopený mladými športovcami, vek by ste mu neuhádli. „Ako nám zvýšili dôchodkový vek na 62 aj kúsok, naozaj nieto čo oslavovať. Jubileum strávim v kruhu najbližších.“

Športové prianie hádam netreba v súvislosti s blížiacimi sa olympijskými hrami v Riu ani hádať. Medaila spod piatich kruhov je túžba každého prezidenta športového zväzu.

Aj v súkromnom narodeninovom želaní má jasno. „Pri sfukovaní sviečok na torte si budem priať kľúče od nového auta, lebo ma už opúšťajú všetky…,“ usmial sa čerstvý šesťdesiatnik Ivan Cibák.

Živió, pán prezident!

zdroj: denník Šport + SZKDV

14 Jul 2016Správy