Vo Svetovom pohári 2016 nielen o medaily, ale aj o kvóty

1. KOLO SVETOVÉHO POHÁRA ICF * 3. – 5. JÚNA 2016 * IVREA (TALIANSKO)

SP Ivrea

Od piatka do nedele bude svetová vodnoslalomárska elita bojovať o prvé tohtoročné body do seriálu Svetového pohára Medzinárodnej kanoistickej federácie (ICF) 2016. Premiérovými pretekmi v talianskej Ivrei napíšu kanoisti na divokej vode druhú kapitolu olympijskej sezóny.

Úvodné podujatie – domáce majstrovstvá Európy v Liptovskom Mikuláši – bolo pre reprezentantov Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode maximálne úspešné. Slováci si vypádlovali sedem medailí a stali sa najúspešnejšou krajinou šampionátu.

Ciele v olympijskej sezóne Svetového pohára po trase Ivrea – La Seu – Pau – Praha – Tacen však nie sú len cenné kovy. “Myslíme predovšetkým na budúcnosť. Pre nás je nesmierne dôležité, aby sme si vyjazdili v čo najväčšom počte kategórií kvótu štvrtej lode, čo závisí od rebríčkového postavenia našich pretekárov. V poolympijskej sezóne by sme chceli zapracovať do kolotoča Svetového pohára mládežníkov, pre ktorých je to jedinečná príležitosť nabrať cenné skúsenosti,” uviedol športový riaditeľ Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Róbert Orokocký.

FOTO PETER BRICHTA

FOTO PETER BRICHTA

Prekvapenie v nominačných pretekoch má svoje pozitíva. Pozíciu kanoistickej trojky vybojoval ešte len 17-ročný úradujúci juniorský majster sveta a Európy Marko Mirgorodský, “až” štvorku prenechal päťnásobnému olympijskému medailistovi Michalovi Martikánovi.

“Vzhľadom na uzavretie domácej nominácie je práve kategória C1M najbližšie k vybojovaniu štvrtej kvóty. V ostatných podľa aktuálneho vývoja uvidíme, akým spôsobom prestriedame lode počas sezóny. Cieľ je jasný, zvoliť taktiku, aby sme získali čo najviac miest.”

Skúsenosti bude naberať najmä trio mladých kanoistiek. “Až po návrate na domácu vodu ocenia, čo všetko im súťaženie na SP prinesie.”

V úzadí však nezostáva ani cieľ rozšírenia bohatej slovenskej medailovej zbierky zo SP. “Minimálne pretekári, ktorí si nevybojovali účasť na olympijských hrách, budú chcieť uspieť čo najviac. Či už v jednotlivých kolách, alebo v celkovom hodnotení. Pre nich je to vrchol sezóny. Verím, že k doterajším slovenským celkovým víťazom SP, pribudne ďalšie meno.”

Pre vodnoslalomársku elitu sú nadchádzajúce preteky v talianskej Ivrei premiérové. “Ešte sa tu nekonalo podujatie podobného formátu. Trať je veľmi zaujímavá, pripomína prírodný charakter. Navyše, podujatie sa uskutoční v nádhernom prostredí, ktoré nadchlo všetkých, čo sú tu prvý raz,” dodal Orokocký.

Novinka v Ivrei bude pridanie novej disciplíny slalom cross, ktorá nahradí súťaž hliadok. Zo Slovákov si ju vyskúša kajakár Martin Halčin. “Ide o doplnok, ktorý predstavili minulý rok na finále Svetového pohára vo francúzskom Pau. Nejde sa v klasických slalomkách, ale v plastových lodiach, ktoré sú určené na splavovanie riek. Štartuje sa z rampy nad vodou skokom priamo do kanála. Tu je to dosť vysoko, cca 5,5 metra, takže som veľmi zvedavý. Štartujú štyria pretekári naraz, prvý, ktorý príde do cieľa, vyhráva. Zaujímavá, adrenalínová, najmä však zábavná vec,” predstavil novinku strieborný z lanského 2. kola SP v poľskom Krakove.

Lode požičia organizátor, aby šli všetci na približne rovnakých. “Rozhodol som sa štartovať, aby som získal novú skúsenosť a najmä nabral trošku elánu do zvyšku sezóny. Plánujem sa tomuto druhu pádlovania tento rok mierne ,povenovať’ a vyplniť si voľný čas niečím novým. Veľmi sa na to teším. O čo sa ide, netuším. V prvom rade o dobré pocity a zábavu,” uzavrel Martin Halčin.

NOMINÁCIA DO IVREY
C1M: Alexander Slafkovský, Michal Martikán, Marko Mirgorodský
C1Ž: Simona Glejteková, Simona Maceková, Monika Škáchová
C2: Pavol a Peter Hochschornerovci, Tomáš Kučera-Ján Bátik
K1Ž: Jana Dukátová, Elena Kaliská, Kristína Nevařilová
K1M: Andrej Málek, Martin Halčin, Matúš Hujsa

PROGRAM V IVREI
PIATOK 3. JÚNA: dvojkolová kvalifikácia C1M, C1Ž, K1M (9.00), dvojkolová kvalifikácia K1Ž, C2 (15.00)
SOBOTA 4. JÚNA: semifinále C1M, C1Ž, K1M (9.30), finale C1M, C1Ž, K1M (14.02), rozstrely slalom cross (17.30)
NEDEĽA 5. JÚNA: semifinále K1Ž, C2 (10.00), finale K1Ž, C2 (13.02), finále slalom cross (15.30)

WEB PODUJATIA

FACEBOOK PODUJATIA

LIVE VÝSLEDKY

PROGRAM SVETOVÝCH POHÁROV ICF 2016
1. KOLO Ivrea (Taliansko) 3. – 5. júna 2016
2. KOLO La Seu (Španielsko) 10. – 12. júna 2016
3. KOLO Pau (Francúzsko) 17. – 19. júna 2016
4. KOLO Praha (Česká republika) 2. – 4. septembra 2016
5. KOLO Tacen Ľubľana (Slovinsko) 9. – 11. septembra 2016

zdroj: SZKDV

1 Jun 2016Správy