Všetci túžia po olympijskom Riu

 

Nad Areálom vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši chvíľu nádherne svietilo slnko, o pár minút sa obloha zatiahla a zdalo sa, že začne pršať, aby sme sa zase za niekoľko momentov pozerali na kanál cez slnečné okuliare. Darmo, na Liptove býva v máji takéto počasie. „Dobre je, kým nie je zima, studený vietor a dážď,“ skonštatoval prezident Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Ivan Cibák. Žiaľ, predpoveď na koniec týždňa, keď sa v Liptovskom Mikuláši uskutočnia majstrovstvá Európy vo vodnom slalome, hovorí, že nemá byť práve najvľúdnejšie počasie…

logoME

Našich pretekárov to však nemôže rozhádzať. Na Liptove už počas pretekov zažili všeličo, dokonca aj husté sneženie, takže by ich nemalo nič prekvapiť.

Ako prvého sme pred včerajším obedňajším tréningom stretli Ladislava Škantára, ktorý spolu s bratancom Petrom Škantárom budú bojovať v C2 nielen o európske medaily, ale aj o premiérovú účasť na olympijských hrách. „Sme obaja v pohode a na preteky sa už veľmi tešíme. Samozrejme, že cítime tlak, ale pravdu povediac, už sa nevieme dočkať, aby sa šampionát začal,“ hovorí háčik z deblovky, ktorá má doma deväť medailí z MS (1 – 4 – 4) a dvanásť z ME (6 – 1 – 5), ale na olympiáde sa nepredstavila ešte ani raz!

„Príprava nám vyšla, sme s ňou stopercentne spokojní. Potrápili nás síce menšie prechladnutia či choroby, ale nič vážne, čo by nám ju skomplikovalo. V Austrálii sme sa veľmi dobre rozjazdili, štartovali sme tam na dvoch pretekoch, keď sme raz vyhrali a raz boli piaty. Bola tam vzhľadom na olympijský rok výborná konkurencia, takže sme boli spokojní. Doma sme sa predstavili na Medzinárodných liptovských slalomoch, kde bol zase iný sled pretekárov, ale tiež na veľmi dobrej úrovni a opäť sme skončili na piatom mieste,“ pokračoval Ladislav Škantár.

Skantar

Aj spolu s Petrom si veľmi dobre uvedomujú, že majú pred sebou poslednú šancu prebojovať sa na olympiádu. „Aj keď to nie je ešte oficiálne, zatiaľ to vyzerá tak, že deblovky už v Tokiu 2020 štartovať nebudú, takže pre nás je to záverečná možnosť prebojovať sa na najväčšie športové podujatie. Pred Hochschornerovcami máme síce po troch nominačných pretekoch dvojbodový náskok, ale ten prakticky nič neznamená, pretože najslabší výsledok sa škrtá. My sa danými počtami veľmi nezaoberáme, vieme, že ak si chceme vybojovať účasť v Riu, tak musíme zabojovať na Liptove o medailu a zároveň skončiť pred ,Hochšíkmi’. Formu máme, len to musíme potvrdiť aj v pretekoch. Vodný slalom je síce zradný, môže sa proti vám postaviť napríklad voda, ale spravíme všetko pre to, aby sme z postupu na olympiádu tešili my,“ dodal Ladislav Škantár.

Samozrejme, že jednoznačne proti budú Pavol a Peter Hochschornerovci. Štvornásobných olympijských medailistov nezastihla vlaňajšia sezóna, takisto ako aj „Škantíkov“, v najlepšej forme, a tak majú pred sebou náročnú úlohu. Ak nechcú chýbať v Riu, tak musia na európskom šampionáte nielen zdolať svojich konkurentov, ale zároveň sa prebojovať na stupne víťazov.

„Po návrate z Austrálie sme sa pripravovali doma v Čunove a raz sme si odbehli aj sem do Liptovského Mikuláša,“ začal Peter a Pavol pokračoval: „Nechodíme sem radi, pretože na deblovky je tu takmer vždy málo vody, ale v príprave sme spravili všetko, aby sme si na ME vybojovali opätovnú účasť na olympiáde.“

Pavol a Peter Hochschornerovci. FOTO ETTORE IVALDI

Pavol a Peter Hochschornerovci. FOTO ETTORE IVALDI

Trojnásobní olympijskí víťazi v tejto sezóne ešte neštartovali na žiadnych pretekoch, takže na nich čaká prvá konfrontácia so súpermi a to hneď v rozhodujúcom súperení úvodnej časti sezóny. „Máme skúsenosti s tým, že práve v prvých pretekoch v roku dosiahneme dobrý výsledok a v ďalších sme už akýsi rozhádzaní. Preto sme sa rozhodli pre tento model prípravy,“ pokračuje Peter.

Škantárovci sa v roku 2007 stali v Liptovskom Mikuláši majstrami Európy a Hochschornerovci boli vtedy tretí, vlani v auguste na pretekoch Svetového pohára v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka sa zase z prvenstva tešili „Hochšíci“ a „Škantíci“ boli až deviati. „To sú výsledky z minulosti, ktoré vzhľadom na tieto preteky neznamenajú nič. Uvidíme, ako bude postavená trať, či budú pre nás niektoré bránky cez ruku alebo nie. My však budeme bojovať o čo najlepší výsledok,“ pridal svoj postreh Pavol.

Fakt, že kategória C2 na olympiáde končí, je pre Hochschornerovcov už dávnejšie demotivujúce. „Dozvedeli sme sa to už pred londýnskou olympiádou a doteraz sme sa s tým nezmierili. Bolo by super, keby sme v Riu nechýbali, ale ak by to nevyšlo, život pôjde ďalej,“ zhodli sa obaja. V pláne majú štarty na všetkých kolách Svetového pohára s tým, že rozhodujúce bude, ako sa budú cítiť. „Máme desať triumfov v celkovom poradí SP a pekný by bol aj jedenásty, ale siliť to nebudeme,“ dodali na záver 16-násobní medailisti z ME (10 – 3 – 3).

Ešte v oveľa horšej pozícii je pred poslednými nominačnými pretekmi o účasť v Riu kajakárka Elena Kaliská. Dvojnásobná olympijská víťazka si v prvých troch pretekoch vyjazdila len dva body, kým Jana Dukátová až deväť, ale jej šanca na nomináciu do Brazílii ešte stále žije.

Elena Kaliská FOTO ETTORE IVALDI

Elena Kaliská FOTO ETTORE IVALDI

„S prípravou som spokojná. Na pretekoch v Austrálii som skončila na 12. a 21. mieste, ale to bol ešte len jej začiatok. Nedávno na Medzinárodných liptovských slalomoch sa mi už jazdilo oveľa lepšie. Bola som tam jedenásta, keď mi tesne ušlo finále po jednej väčšej chybe,“ začala „Elen“, ktorá je na Liptove doma. „Fakt, že bude šampionát a zároveň posledné nominačné preteky na vode, ktorú poznám, je výhoda. Takisto ako aj to, že sa počas pretekov vyspím vo svojej posteli. Má to však aj svoje nevýhody, s ktorými sa musí človek vyrovnať, ale mám dostatok skúseností, aby som sa dokázala sústrediť iba na svoj výkon.“

Kaliská veľmi dobre vie, že ak chce pomýšľať na olympijské Rio, musí získať titul majsterky Európy! „Ja idem do každých pretekov s cieľom podať čo najlepší výkon a pokúsiť sa vyhrať. Inak to nebude ani teraz. Teším sa najmä na skvelú atmosféru. Veľmi dobre si pamätám na množstvo ľudí okolo trate v roku 2007, keď sa uskutočnili na Liptove majstrovstvá Európy,“ zakončila Elena Kaliská, ktorá má z „Európy“ už pätnásť medailí (8 – 4 – 3). Vtedy skončila na 8. mieste, keď mala až desať trestných sekúnd. Inak by brala bronzovú medailu…

„Na tréningoch vyzerá veľmi dobre. Škoda, že nejazdila v takejto forme aj vlani, teraz by mala oveľa výhodnejšiu pozíciu v boji o Rio,“ pridal svoj názor Kaliskej tréner Peter Cibák starší.

Kaliskej súperka Jana Dukátová sa v rámci prípravy na európsky šampionát predstavila v nedeľu v Bratislave na 3. ročníku jedinečného charitatívneho behu Wings for Life. „Štartovala som sa ňom už aj vlani, ale tentoraz som prebehla len deväť kilometrov. V pláne som mala desať, ale najkrajší úsek cez historické jadro mesta som bežala a desiaty kilometer bol pri železničnej stanici v Petržalke, čo ma už tak nelákalo. Atmosféra bola super, nádherné počasie, takže vôbec neľutujem, že som sa na to znovu dala. Bolo to príjemné spestrenie v posledných dňoch už predsa len trochu monotónnej prípravy,“ povedala kajakárka, ktorá pri svojej olympijskej premiére obsadila pred štyrmi rokmi v Londýne 6. miesto. Teraz túži v Riu po lepšom výsledku, ale najprv sa tam musí nominovať.

Dukatova Ivrea

„Necítim žiadny tlak a už sa teším na preteky. V Mikuláši som už ako doma, veď tu začínam už štvrtý týždeň prípravy. Nemyslím na nominačný boj, ale chcem podať čo najlepší výkon, ktorý by potom znamenal aj dobrý výsledok,“ dodala držiteľka dvanástich medailí z ME (4 – 5 – 3).

STRAŠIAKOM POČASIE

Organizátori majstrovstiev Európy vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši doťahujú posledné detaily. Už teraz je však jasné, že všetko zvládnu na výbornú. Jediné, čo nemôžu ovplyvniť, je počasie. Žiaľ, predpoveď počasia hovorí, že bude chladno a má aj pršať. „Nás už nemôže na Liptove nič prekvapiť. Pred týždňom sme trénovali počas sneženia a pri 3,5 stupňa Celzia, takže očakávané teploty tesne nad desať nás nemôžu zaskočiť,“ skonštatovala Jana Dukátová.

JÁN JEŽÍK, denník ŠPORT

11 May 2016Správy