Slováci do Ria prvýkrát v olympijskom zložení

Deväťčlenná výprava slovenskej reprezentácie v kanoistike na divokej vode (päť pretekárov, traja osobní tréneri a fyzioterapeutka) odcestovala v utorok večer z Viedne cez Frankfurt nad Mohanom na takmer dvojtýždňový tréningový kemp do brazílskeho Ria de Janeiro s návratom v nedeľu 29. mája.

rio

Na sústredenie do dejiska augustových OH odleteli vodní slalomári SR prvýkrát v “olympijskej” zostave. Ako je známe, po víkendových majstrovstvách Európy v Liptovskom Mikuláši sa skompletizoval menoslov na blížiaci sa najväčší sviatok športovcov v Brazílii: k už dávnejšie “istému” Matejovi Beňušovi (C1M) pribudli Jana Dukátová, Jakub Grigar (obaja K1) a bratranci Ladislav a Peter Škantárovci (C2).

Najskúsenejšou z tohto kvinteta je čerstvá bronzová medailistka zo spomenutého kontinentálneho šampionátu Dukátová, ktorá má ako jediná už skúsenosti s priamou účasťou na OH – štartovala v Londýne 2012 a obsadila 6. miesto. “Nemyslím si, že by som mala byť vodnoslalomárskou líderkou v Brazílii. Ďalší nominovaní tiež majú skúsenosti, dokázali to už viackrát – a na významných podujatiach. Navyše rovnako ako ja si kanál v Riu už všetci vyskúšali vlani v novembri na predolympijských pretekoch,” uviedla pre agentúru SITA 32-ročná rodáčka z Bratislavy.

FOTO PAVOL UHRIN

FOTO PAVOL UHRIN

Členka Národného športového centra už pozná vodnoslalomársky kanál v komplexe Deodoro, trénovať tam pôjde už tretíkrát. “Dosť sme si už naštudovali pri prvej návšteve. Počula som, že trochu pomenili úseky na trati, vraj by mi to mohlo viac vyhovovať. Kanál bude vyladenejší, čo je dobré,” povedala v utorok popoludní zástupcom médií v lodenici v bratislavskej Karlovej Vsi Jana Dukátová.

Najmladším z pätice slovenských vodnoslalomárskych olympionikov do Ria je kajakár Jakub Grigar, cez víkend piaty v konečnom účtovaní na ME. Devätnásťročný rodák z Liptovského Mikuláša si musel upraviť školské povinnosti a maturovať bude až po návrate výpravy z Brazílie. “Počas tohto pobytu sa budem aj učiť, veď ma v týždni od 30. mája čakajú maturity, ešte neviem konkrétny deň. Isté je, že známkovať ma budú zo slovenského a anglického jazyka, geografie a občianskej náuky. Najväčší rešpekt mám zo slovenčiny,” prezradil s úsmevom na tvári Jakub Grigar, ktorého pochopiteľne potešila miestenka na OH do Brazílie: “Skôr som si myslel, že budem bojovať až o účasť v Tokiu 2020, aj so šťastím to vyšlo už na Rio.”  

FOTO PAVOL UHRIN

FOTO PAVOL UHRIN

Z kvalifikovania sa na OH 2016 majú radosť aj 33-roční deblkanoisti Škantárovci. Mladší a vyšší z dvojice Ladislav pred odchodom na tréningový pobyt do Ria de Janeiro skonštatoval: “Pri ´Hochšíkoch´ (bratia Peter a Pavol Hochschornerovci, pozn. – ich bilancia na OH 3 – 0 – 1) bolo mimoriadne náročné dostať sa na olympijské hry. Sme radi, že to teraz vyšlo a splnil sa nám sen. Na víkendových ME sme skôr ako na medailu mysleli na to, ako zdolať našich najväčších domácich konkurentov – podarilo sa. To bola priorita – dostať sa na olympiádu. Druhý sen je na nej aj uspieť. Kanál v Brazílii si vyskúšame už tretíkrát, ale teraz sa menili prekážky, takže bude to aj niečo nové.”

FOTO PAVOL UHRIN

FOTO PAVOL UHRIN

Do starého-známeho prostredia zavíta kanoista Matej Beňuš, ktorý ako jediný zo Slovákov absolvoval v apríli “próbu” na vynovenej olympijskej trati. Dvadsaťosemročný Bratislavčan si brazílsky kanál vyskúša štvrtýkrát. “Do Ria si balím vždy menej a menej vecí. Loď a pádlo som si nechal už v marci u talianskeho trénera, čo trénuje domácich Brazílčanov. Teraz tam cestujem už druhýkrát ako turista, beriem si len prilbu, trenírky, tričko a vitamíny,” priznal odľahčene pred utorňajším odletom do Ria Matej Beňuš.

FOTO PAVOL UHRIN

FOTO PAVOL UHRIN

zdroj: SITA, FOTO PAVOL UHRIN

18 May 2016Správy