Na OH 2016 do Ria Dukátová a Škantárovci, zlatí Kučera s Bátikom

ECA MAJSTROVSTVÁ EURÓPY * 13. – 15. MÁJA 2016 * LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

logoME

Slovenskí slalomári vylovili z vôd Váhu dve zlaté európske medaily v individuálnych disciplínach. Národná hymna Nad Tatrou sa blýska zaznela v sobotu ako prvá a v nedeľu zase ukončila slávnostné vyhlasovanie výsledkov. Ku zlatému Alexandrovi Slafkovskému v kategórii C1 sa na ME 2016 pridali o deň neskôr na „svojej“ vode v Liptovskom Mikuláši senzačným triumfom deblkanoisti Tomáš Kučera, Ján Bátik, ktorí dosiahli najväčší úspech svojej kariéry.

tomas_kucera_-_jan_batik_6197
Ruky nad hlavu však dvíhali v kategórii C2 aj bratranci Ladislav a Peter Škantárovci, ktorí si vybojovali premiérovo v kariére účasť na olympijských hrách. V Riu de Janeiro nás bude reprezentovať aj kajakárka Jana Dukátová, na práve skončených ME napokon bronzová. Olympijský vodnoslalomársku výpravu Slovenska tvoria okrem nich kanoista Matej Beňuš, ktorý mal ako jediný istotu účasti pod piatimi kruhmi už pred liptovskomikulášskym kontinentálnym šampionátom, a kajakár Jakub Grigar.

Prvé nedeľňajšie finále v kategórii K1 žien tesne ušlo Kristíne Nevařilovej, medzi najlepšou desiatkou tak figurovali len dve naše lode. Nestarnúca Elena Kaliská potrebovala na olympijský návrat po londýnskej absencii v roku 2012 celkový triumf a hoci predviedla dravú jazdu, v závere jej už predsa len došla para a napokon z toho bola nepopulárna štvrtá priečka. „Každá medaila je dobrá, ani bronzová by nebola na zahodenie, ale napriek všetkému om spokojná. Ako som povedala pred pár dňami, nádej umiera posledná. Šancu som mala a bojovala som… Ďakujem veľmi pekne divákom za perfektnú atmosféru a za vytvorenie takej malej olympiády. Boli to veľmi pekné preteky na ťažkej trati, určite sa bolo na čo pozerať.“ Štyridsaťštyriročná Kaliská, ktorá prvýkrát vyhrala preteky Svetového pohára v roku 1998 práve v Liptovskom Mikuláši, chce naďalej pokračovať v kariére. „Šport a život sa nekončí, ideme ďalej. Tento šport robím s radosťou a pokiaľ sa mi bude chcieť, čo sa mi aj chce, chcem ďalej pádlovať,” dodala Kaliská.

elena_kaliska_3649
Jej reprezentačná kolegyňa Jana Dukátová už po dojazde Kaliskej vedela, že si druhýkrát v kariére vyskúša adrenalín olympijských pretekov. Tento úspech o pár minút podčiarkla ziskom bronzovej medaily, celkovo štvrtej v K1 na majstrovstvách Európy. Maximálna spokojnosť. Mojím cieľom bolo vybojovať medailu a som šťastná, že sa to podarilo. Nebolo to vôbec jednoduché. Spomenula som si na obdobie pred štyrmi rokmi, keď som o takomto čase takisto bojovala o olympiádu. To je najväčší tlak, aký som kedy zažila. Dnes som bola vo výhodnej pozícii vďaka výsledkom z minulého roku. Verila som, že to dobre dopadne, nebolo to však jednoduché,” vyhlásila usmiata 32-ročná Bratislavčanka.

jana_dukatova_3700
Mimoriadne napínavý bol olympijský boj v kategórii C2. Pred pretekmi boli vo výhodnejšej pozícii bratranci Škantárovci, ktorí mali o jeden bod v internej kvalifikácii viac ako bratia Pavol a Peter Hochschornerovci. Tí šli na trať Orava ako prví, jazdu však pokazili a šesť trestných sekúnd ich definitívne odstavilo od možnosti zúčastniť sa piatykrát pod piatimi olympijskými kruhmi. Absolvovali sme už pár olympiád, treba to nechať aj ’Škantíkom’. Predsa len, je to zrejme posledná olympiáda pre túto kategóriu, nech si to užijú aj oni. Boj o miestenku nebol z našej strany nejako výrazný, pretože situácia v slovenskom športe nás akosi nemotivovala do tréningu tak ako predtým. Keby postavili inú trať, bola by tu ešte nejaká šanca zabojovať o Rio. Mali sme to však absolútne od ruky, ťažko sa bojovalo proti vode. Už pred finálovou jazdou sme vedeli, že to nebude ideálne, ale stále sme dúfali. Žiaľ, na štarte sme urobili nejaké chybičky, takže sme vedeli, že musíme dať do toho všetko. Postupne prichádzali ďalšie chyby a začali sme riskovať, ale už v polovici trate sme cítili, že to nie je na medailu,“ vyhlásil Pavol Hochschorner.

pavol_hochschorner_-_peter_hochschorner_3725
Pre Škantárovcov bola nedeľa 15. mája 2016 mimoriadne šťastným dňom. „Misia splnená,“ povedal so slastným výdychom Peter Škantár a pokračoval: „Škoda, čerešničky v podobe medaily, ale podarilo sa to našim kolegom z reprezentácie a ja im to veľmi prajem.“ Jeho bratranec Ladislav doplnil: „Nepamätám si, kedy sme išli preteky pod takým tlakom. Predsa len, v hlavách sme mali, že olympiáda je veľmi blízko. Potrebovali sme absolvovať poctivé jazdy, čo sa nám podarilo a splnil sa nám olympijský sen. Trošku ma mrzí, že nemáme medailu, ale v minulosti sme ich získali už sedem, takže teraz ju doprajeme Kučerovi s Bátikom.“

ladislav_skantar_-_peter_skantar_3797
Kde sa dvaja bijú, tretí vyhráva, povedali si vo finále C2 Tomáš Kučera s Jánom Bátikom. Rodení Liptáci zdolali nielen obe slovenské lode, ale dostali sa aj pred zvyšok konkurencie a senzačne získali najcennejšie kovy. „Fantastický pocit. Napriek tomu, že nám nešlo o olympijskú miestenku, nejaký ten tlak tam vždy je, ale povedali sme si, dajme tú medailu a poďme domov. Dosť výrazne nás potlačili aj diváci,” povedal rozradostený Kučera. Bátika najviac dojalo, keď stál na stupňoch víťazov, počúval slovenskú hymnu a videl našu vlajku stúpať na strednom stožiari. „To bolo niečo neskutočné. Konečne sa na domácej vode podarilo dosiahnuť naozaj kvalitný výsledok. Skutočne nemám slov.”

tomas_kucera_-_jan_batik_6184

V hliadkach 3XC2 obhájili Slováci (bratia Hochschornerovci, bratranci Škantárovci, Kučera – Bátik) zlaté medaily, v tímovej súťaži kategórie 3XK1 ženy obsadili slovenské reprezentantky (Kaliská, Dukátová, Nevařilová) bronzovú pozíciu. Celkovo získali slovenskí reprezentanti na domácom európskom šampionáte sedem cenných kovov (4-1-2) a stali sa najúspešnejší v medailovom hodnotení krajín.

Dodajme, že kategóriu K1 žien vyhrala Nemka Melanie Pfeiferová pred Slovinkou Uršou Krageljovou, v C2-ke sa za Kučerom s Bátikom umiestnili Slovinci Luka Božič, Sašo Taljat a tretí skončili Nemci David Schröder, Nico Bettge. Kategóriu 3xK1 žien vyhrali Britky.

VÝSLEDKY Z LIPTOVSKÉHO MIKULÁŠA

zdroj: SZKDV, FOTO PAVOL UHRIN / FOTOSPORT.SK

15 May 2016Správy