Fanklub bude aj malý Alex, Slafkovský túži po zlate

ECA MAJSTROVSTVÁ EURÓPY * 13. – 15. MÁJA 2016 * LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

logoME

Pred týždňom dobral antibiotiká a ešte stále vykašliava hlieny. Doma si vraj odovzdávali vírus, ale už to nerieši a keď si sadne do svojej lode, pôjde naplno. Rodený Mikulášan Alexander Slafkovský (33) je jedným z trojice slovenských adeptov na medailu v kategórii C1 na nadchádzajúcom európskom šampionáte vodných slalomárov. Konečne sa dočkal majstrovstiev Európy na domácej vode, keďže pred deviatimi rokmi mu to v Liptovskom Mikuláši nebolo dopriate. “Rozbil som sa vtedy na lyžiach o strom a nakoniec som skončil ako spolukomentátor,” zaspomínal si Slafkovský na obdobie spred 9 rokov, keď Michal Martikán získal prvý titul európskeho šampióna.

Teraz má rovnaký cieľ aj on. “Verím, že všetky tie pozitívne emócie, ktoré vtedy chalani preniesli z vody do hľadiska, sa vrátia a ja budem tiež ich súčasťou. Verím, že urobím radosť sebe aj všetkým, ktorí ma prídu povzbudiť. Majster Európy som už síce bol, ale bolo to vo Viedni. Stať sa ním doma pred všetkými, čo mi fandia, by bolo čosi neopísateľné. To je môj cieľ,” vyhlásil Slafkovský dva dni pred pretekmi.

FOTO FRANZ ANTON

FOTO FRANZ ANTON

V Liptove je doma a preteky v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka si chce parádne užiť. O divácku podporu sa nebojí. Na otázku, či bude mať aj domáci fanklub, sa len pousmial. “Fanklub je minimálne jeden autobus, ktorý chodí za nami aj na medzinárodné preteky. Tým najväčším je ale rodina, malý Alex to už tiež bude vnímať,” spomenul aj dvaapolročného syna. “Celkovo by malo byť pri trati 200 – 300 ľudí, ktorí nás, Mikulášanov, poznajú a prídu nám fandiť,” doplnil držiteľ šiestich cenných kovov z C1 na ME (1x zlato – 3x striebro – 2x bronz).

Dvojdňové preteky singlkanoistov na rozbúrenej Orave (piatková kvalifikácia, sobotňajšie semifinále a finále), tak sa volá majstrovská trať, by mali byť výhodou najmä pre Slafkovského a Martikána. Sú predsa domáci.

“My dvaja s Michalom tu máme najazdené asi najviac na svete. To by mala byť naša výhoda pred zahraničnou konkurenciou. Napriek tomu vie kanál aj pre nás pripraviť všelijaké kúsky,” podotkol Slafkovský. Myslel najmä na svoju zničenú loď, ktorú musel vymeniť. “Povestný ´Oravský skok´ som prešiel tak, že som rozlámal špicu. Narýchlo som si dal vyrobiť novú loď, ale sadla mi. Všetko zlé je na niečo dobré. Verím, že v novej lodi sa budem cítit ešte o čosi komfortnejšie,” vysvetlil Slafkovský. K parametrom trate ešte čo-to doplnil: “Orava je špecifická. Vo vrchnej časti sa tam voda krúti ako v Prahe na púti. Volám to kolotoče. Dá sa tam časovo veľa stratiť, ale aj získať. Je to poriadne cítiť, že sa tam voda mení, ale verím, že aj to bude naša výhoda v porovnaní s inými pretekármi.”

Slafkovsky

Slafkovský bude počas nadchádzajúcich dvoch dní s Michalom Martikánom bojovať aj o pozíciu náhradníka pre OH 2016 v Riu de Janeiro. Istotu účasti síce má Matej Beňuš, ale stať sa môže všeličo. Slafkovský na olympijských hrách nikdy nesúťažil, hoci stále sa o to pokúšal. V minulosti bol Martikán, päťnásobný medailista z OH, zakaždým nad jeho sily. “O olympiádu bojujem 20 rokov a post náhradníka je nevďačný. Nič s tým už nenarobím, o to viac sa teším na preteky v domácom prostredí,” uzavrel Slafkovský.

zdroj: SITA

12 May 2016Správy