Dukátová sa pred ME odsťahovala do Liptova

ECA MAJSTROVSTVÁ EURÓPY * 13. – 15. MÁJA 2016 * LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

logoME

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Jana Dukátová v príprave na víkendové majstrovstvá Európy v Liptovskom Mikuláši (13. – 15. mája) nič nenechala na náhodu. Práve naopak. Tri týždne pred začiatkom posledného štvrtého dielu internej slovenskej kvalifikácie o letenku na OH 2016 v Rio de Janeiro (5. – 21. augusta) sa do dejiska ME, na ktorých sa definitívne rozhodne jej súboj s dvojnásobnou olympijskou víťazkou Elenou Kaliskou, doslova odsťahovala. S malou prestávkou celé tri týždne si zvykala na vrtochy liptovského počasia i na charakter a silu vody v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka.

Dukatova PB

“Rozhodli sme sa veľmi správne. V Liptovskom Mikuláši sme si vytvorili dobré zázemie, mohli sme v kanáli trénovať toľko, koľko trénovali domáci,” povedala 32-ročná rodáčka z Bratislavy pre agentúru SITA.

“Prvý týždeň v Liptove sme si na vode vytrpeli svoje. Bolo tam veľmi chladno, možno okolo štyroch stupňov, čo sme v tomto období v dejisku ME nečakali. Táto zima nás poriadne preverila,” zdôraznila Jana Dukátová a pokračovala: “Odhliadnuc od počasia, ktoré bolo pre všetkých rovnaké, podmienky na prípravu boli dobré. V Liptove sme odtrénovali všetko, ako sme si naplánovali. Takže uvidíme, aké to počas súťažného víkendu bude. Príprava na ME bola z našej strany dobrá.”

Dukatova PB

Na základe aktuálneho bodovacieho systému by Dukátová mohla prísť o letenku do Ria iba v prípade, ak by sa jej jediná rivalka, dvojnásobná olympijská šampiónka Elena Kaliská, stala v Liptovskom Mikuláši majsterkou Európy a ona by zostala pod stupňami pre tri najlepšie kajakárky.

Majsterka sveta v K1 žien z MS 2006 v Prahe sa netají tým, že si veľmi túži zopakovať olympijskú skúsenosť spred štyroch rokov z Londýna. Pre šancu byť opäť súčasťou slovenskej výpravy olympionikov urobí zverenka trénera Róberta Orokockého na ME v Liptovskom Mikuláši všetko.

Dukatova PB

“Na európskom šampionáte si chcem potvrdiť olympiádu. Budeme sa usilovať naplniť cieľ, ktorý sme si pred sezónou pred seba postavili,” zdôraznila štvornásobná víťazka dlhodobého seriálu pretekov Svetového pohára v K1 žien (2009 – 2011 a 2013). Okrem toho dvakrát bola v konečnom poradí seriálu SP druhá (2014, 2015) a raz tretia (2012). Doteraz vyhrala deväť podujatí Svetového pohára. Počas predĺženého liptovského víkendu chce držiteľka tucta cenných kovov z ME opäť vystúpiť na stupeň pre medailistov. Ak by sa jej to podarilo v individuálnej disciplíne, pridala by štvrtú do svojej zbierky (doteraz 1 – 2 – 0).

Do Brazílie by nepustila Elenu Kaliskú, ktorá bojuje o svoju piatu účasť pod piatimi kruhmi. Štyridsaťštyriročnej rodáčke zo Zvolena ju zabezpečí jedine titul v spojení s Dukátovej umiestnením pod stupňom pre tri najlepšie. Karty sú rozdané, všetci zainteresovaní vedia, o čo sa bude počas ME v Liptovskom Mikuláši medzi najskúsenejšími Slovenkami bojovať.

Dukatova PB

Pre Janu Dukátovú hovorí jej obdivuhodná všestrannosť a technická zručnosť. Je totiž jedinou vodnou slalomárkou na svete, ktorá na tom istom šampionáte získala tri medaily. Podarilo sa jej to na ME 2010 v Čunove v súťažiach K1 žien (2. miesto), 3xK1 žien (3. miesto) a C1 žien (1. miesto). Na konte má tiež sedem medailí z MS , keď v individuálnej súťaži získala štyri vzácne kovy (2 –2-0) a v súťaži hliadok 3xK1 tri (1-1-1). Okrem cenných kovov z MS má v zbierke aj už spomenutých dvanásť medailí z ME, keď v súťaži jednotlivcov získala tri (1 – 2 – 0) a v súťaži hliadok 3xK1 deväť (3 – 3 – 3). Na OH 2012 v Londýne skončila v K1 žien na 6. mieste. Tento rok by chcela byť v olympijskom kanáli ešte lepšia. Ak sa Jana Dukátová chce v Riu aj reálne pokúsiť o reparát svojho londýnskeho vystúpenia na OH spred štyroch rokov (6. miesto), musí počas víkendu zdolať húževnatú bojovníčku Elenu Kaliskú. Tej vyhovujú trate, ktoré sú postavené pre fyzicky zdatné pretekárky. Súťažná voda v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka takým silným tokom zvykne tiecť. Aj preto bude súboj v K 1 žien mimoriadne zaujímavý a pravdepodobne aj veľmi dramatický.

Priebeh súboja Sloveniek v K1 v internej kvalifikácii o účasť na OH 2016 pred ME 2016:
Bodované preteky:
Svetový pohár v Seu d‘Urgell (Šp.) 7. – 9. 8. 2015
Svetový pohár v Pau (Fr.) 14. – 16. 8. 2015
Majstrovstvá sveta v Lee Valley (Angl.) 16. – 20. 9. 2015
Majstrovstvá Európy v Liptovskom Mikuláši (SR) 13. – 15. 5. 2016

Bodovanie: K1 – ženy:
1. miesto = 7 bodov
2. miesto = 6 bodov
3. miesto = 5 bodov
4. – 10. miesto = 3 body
11. – 30. miesto = 1 bod

Aktuálny stav:
1. Jana Dukátová 9 bodov (3+3+3)
2. Elena Kaliská 2 (1+1+0)

zdroj: SITA, FOTO PETER BRICHTA

12 May 2016Správy