Vo Svetovom pohári možno krosové preteky namiesto hliadok

V pretekoch Svetového pohára vo vodnom slalome možno budú v tejto sezóne absentovať súťaže hliadok a nahradiť by ich mohol slalomový kros.

FOTO SPORTSCENE.TV

FOTO SPORTSCENE.TV

Vedenie Medzinárodnej kanoistickej federácie (ICF) ešte musí odobriť marcový návrh svojej slalomovej komisie. Ide o vyraďovacie preteky pre 16 resp. 32 jazdcov, ktorých vzorom je napríklad snoubordkros či skikros. V jednom kole majú štartovať štyria pretekári, dvaja najlepší v cieli postúpia do ďalšieho kola eliminácie. Vo finále sa napokon predstaví najlepšie kvarteto a najlepší jazdec obsadí konečné prvé miesto.

V roku 2015 sa takáto súťaž konala počas pretekov SP vo francúzskou Pau. V prípade pozitívneho ohlasu je možnosť, že v K1 mužov a žien by sa krosové preteky dostali aj do olympijského programu v Tokiu 2020. Cieľom nie je úplne eliminovať súťaže hliadok.

“Hlavnými dôvodmi plánovaných zmien je inovovať kajakárske disciplíny, umožnenie využitia umelých vodnoslalomárskych kanálov na ďalšie súťaže či viac olympijských medailí v tomto športovom odvetví,” referuje špacializovaný portál SportScene.tv.

Viac info aj na stránke kanoe.cz

zdroj: SITA

2 Apr 2016Správy