Pri tréningu tridsaťstupňový rozdiel!

Juraj Minčík, bývalý vynikajúci vodný slalomár, má s prípravou na olympijské hry veľmi dobré skúsenosti. Napriek tomu, že v jeho pretekárskom období suverénne kraľoval medzi kanoistami päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán, aj Minčík mal možnosť vychutnať si zisk cenného kovu z OH. V Sydney 2000 mohli totiž ešte štartovať v kategórii aj dvaja pretekári z jednej krajiny, a tak sa Slovensko v Austrálii tešilo v C1 z Martikánovho striebra i Minčíkovho bronzu.

Teraz už takéto niečo nie je možno, v každej kategórii môže totiž súťažiť z každej krajiny iba jeden pretekár. Pre našich slalomárov je toto pravidlo veľmi nevýhodné, pretože už v tejto chvíli je jasné, že sa do Brazílie nedostanú viacerí naši špičkoví slalomári.

Juraj Minčík je člen bratislavského Športového centra polície a jeho najúspešnejší zverenci sa na vrchol sezóny pripravujú v týchto dňoch v diametrálne odlišných podmienkach.

IMG_5407

V stredu bolo presne 100 dní do olympiády v Riu de Janeiro a kanoista Matej Beňuš, ktorý už má účasť v Brazílii istú, v týchto dňoch trénuje priamo v dejisku OH pri teplote 35 stupňov.

IMG_5415 (1)

Naopak, deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci trénovali v Liptovskom Mikuláši, kde sa v polovici mája uskutočnia majstrovstvá Európy, iba pri teplote 3,5 stupňa a dokonca im aj pri tom snežilo! Ako je známe, „Škantíci“ budú mať práve na Liptove poslednú šancu vybojovať si premiérovú účasť na OH.

IMG_5561

„Aj tréning v takomto aprílovo – vianočnom počasí nás môže priviesť k miestenke na olympiádu,“ povedal Peter a jeho bratanec Ladislav s úsmevom skonštatoval: „Cesta za naším olympijským snom vie byť niekedy naozaj mrazivá.“

IMG_5582

Obe lode pod vedením Juraja Mínčíka však majú napriek v súčasnosti výrazne rozdielnym podmienkam v príprave rovnaký cieľ v tejto sezóne – uspieť na OH 2016 v Riu de Janeiro.

zdroj: JÁN JEŽÍK, denník Šport

FOTO ARCHÍV (jm)

 

30 Apr 2016Správy