Na Liptove zabojuje v máji o Rio okolo 280 pretekárov

MAJSTROVSTVÁ EURÓPY * 13. – 15. MÁJA 2016 * LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ (SR) 

logoME

Pod jedno z najvýznamnejších športových podujatí roka na Liptove sa v máji 2016 podpíše vodný slalom. Areál Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši bude 13. – 15. mája hostiť Majstrovstvá Európy (ME) s medzinárodnou účasťou asi 280 pretekárov z 35 krajín Európy.  

ME sú poslednými pretekmi, na ktorých budú krajinám prideľované ostávajúce štyri miestenky na Letné olympijské hry (LOH) v Riu de Janeiro. „Každej kategórii prislúcha jedno miesto – K1M, K1Ž, C1M, C2M. Viaceré krajiny, vrátane Slovenska, si ME určili ako svoje nominačné preteky pre LOH, preto očakávame veľké súboje. Slovensko už na MS v Londýne získalo miestenky pre všetky štyri disciplíny na LOH  v Riu,“ uviedol prezident Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Ivan Cibák.

Trate mikulášskeho umelého kanála sa po zime dočkali nevyhnutných technických úprav a údržby. „Počas pretekov bude divákom slúžiť aj nová svetelná tabuľa s veľkoplošnou obrazovkou, na ktorú sme získali finančnú podporu od ministerstva školstva a mesta Liptovský Mikuláš v celkovej výške 25-tisíc eur. Vážime si, že sme opäť dostali podporu od štátu, samospráv a súkromného sektora,“ zdôraznil predseda organizačného výboru Alexander Slafkovský.

Plagát ME16_bez sponzorov

Ani tento raz nebude chýbať priamy prenos na obrazovkách verejnoprávnej televízie RTVS a Eurosportu. Slávnostné otvorenie majstrovstiev sa bude konať na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši vo štvrtok 12. mája.

Po zimnej prestávke začala prúdiť voda v mikulášskom kanáli vodného areálu symbolicky v deň prvého jarného dňa 21. marca. Súťažne ju prví pretekári otestujú 23. – 24. apríla 2016 počas Liptovských slalomov zaradených do medzinárodného vodnoslalomárskeho rebríčka tzv. ICF rankingu. „Bude to generálka na ME. Očakávame bohatú účasť z asi 20 krajín, nakoľko sa preteky budú konať na trati ’Orava’ podobne ako ME,“ doplnil A. Slafkovský.

Organizácia medzinárodných pretekov nie je pre prípravný tím žiadnou neznámou. Okrem 68 ročníkov Medzinárodného tatranského slalomu hostil vlani Liptovský Mikuláš po 17. rokoch 3. kolo Svetového pohára. ME sa do mesta vracajú po desiatich rokoch.

PREDBEŽNÝ PROGRAM ME

PIATOK 13.5.2016
9:00 kvalifikácie
SOBOTA 14.5.2016
9:00 semifinálové a finálové jazdy, kategórie C1M, C1Ž, K1M,
NEDEĽA 15.5.2016
8:30 semifinále a finále K1Ž a C2M, hliadky
Po individuálnych pretekoch sa uskkutočnia vždy ešte preteky hliadok kategórií, ktoré mali v ten deň semifinále a finále.

zdroj: euro.ktklm.sk

4 Apr 2016Správy