Liptovské slalomy ako generálka pred domácimi ME

Majstrovstvá Európy sa 13. až 15. mája do Liptova vracajú po deviatich rokoch. V júni 2007 boli Slováci v domácom prostredí najúspešnejšou krajinou so ziskom 4 zlatých, 1 striebornej a 1 bronzovej medaily.

Organizátori jedného z najväčších tohtoročných športových akcií na Slovensku rátajú s účasťou 280 pretekárov z 35 krajín Európy.

MLS32

Práve ME sú poslednými pretekmi, na ktorých sa budú krajinám prideľovať miestenky na olympijské hry v Riu de Janeiro. Slovensko už má vypádlované miestenky vo všetkých štyroch kategóriách – K1 muži, K1 ženy, C1 muži aj C2 muži. Menovitú istotu účasti v Riu však má iba kanoista Matej Beňuš. O zostávajúce tri miesta sa odohrá ešte tvrdý boj.

„Viaceré krajiny, vrátane Slovenska, si ME určili ako svoje nominačné preteky pre olympijské hry, preto očakávame veľké súboje,” povedal prezident Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Ivan Cibák.

Plagát ME16_bez sponzorov

Trate mikulášskeho umelého kanála sa po zime dočkali nevyhnutných technických úprav a údržby.

„Počas pretekov bude divákom slúžiť aj nová svetelná tabuľa s veľkoplošnou obrazovkou, na ktorú sme získali finančnú podporu od ministerstva školstva a mesta Liptovský Mikuláš v celkovej výške 25-tisíc eur. Vážime si, že sme opäť dostali podporu od štátu, samospráv a súkromného sektora,“ doplnil predseda organizačného výboru Alexander Slafkovský v tlačovej správe organizátorov

Z ME nebude chýbať priamy prenos na obrazovkách verejnoprávnej televízie RTVS a Eurosportu. Slávnostné otvorenie majstrovstiev sa bude konať na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši vo štvrtok 12. mája.

Po zimnej prestávke začala prúdiť voda v mikulášskom kanáli vodného areálu symbolicky v prvý jarný deň 21. marca. Súťažne ju prví pretekári otestujú 23. – 24. apríla 2016 počas Liptovských slalomov zaradených do medzinárodného vodnoslalomárskeho rebríčka tzv. rankingu. “Bude to generálka na ME. Očakávame bohatú účasť z asi 20 krajín, nakoľko sa preteky budú konať na trati ’Orava’ podobne ako ME,“ doplnil A. Slafkovský.

Organizácia medzinárodných pretekov nie je pre prípravný tím žiadnou neznámou. Okrem 68 ročníkov Medzinárodného tatranského slalomu hostil vlani Liptovský Mikuláš po 17 rokoch 3. kolo Svetového pohára.

zdroj: liptov.sme.sk

18 Apr 2016Správy