Dukátová do Penrithu s rozpílenou loďou

Uplynulo sedem týždňov, ako sa v brazílskom Riu de Janeiro, dejisku tohtoročnej olympiády, posadila v súčasnosti naša najlepšia kajakárka Jana Dukátová naposledy do kajaku na divokej vode. Po zimnej príprave, ktorá trvala rekordne krátko, začína už príjemnejšiu časť pred sezónou – sústredenie na divokej vode. Práve dnes odlieta do austrálskeho Penrithu, kde na olympijskom kanáli z roku 2000 absolvuje jarné rozjazdenie.

Dukatova1

„Väčšinu zimy som strávila v posilňovni, v priemere tak tri hodiny denne. Celých sedem týždňov som sa venovala okrem iného aj posilňovaniu svalstva okolo spodnej časti chrbtice, kde som mala v minulosti nemalé zdravotné problémy. Samozrejme, že som maximálne trénovala aj na tichej vode na Dunaji v karloveskej zátoke a na budovanie kondície som sa venovala vytrvalostným športom. Na kajaku som odjazdila aj napriek mrazom všetky naplánované tréningy. Cítim sa zatiaľ výborne a už sa teším na divokú vodu,“ hovorí v minulom roku druhá kajakárka z konečného poradia Svetového pohára.

Pred odletom za teplom do Austrálie sa musela Dukátová – takisto ako aj ďalší naši slalomári – vyrovnať s jedným nemalým problémom.

„Najväčšiu komplikáciu pred odchodom nám spôsobila zmena pravidiel leteckej prepravy lodí do Austrálie. Na poslednú chvíľu sme si totiž museli nechať rozrezať kajak na polovicu. U výrobcu vymysleli spôsob, ako bude jednoducho rozoberateľný tak, aby som ho mohla v Austrálii zase bez väčších problémov spojiť. Nebol príjemný pocit pozerať sa, ako mi pília kajak, ale snáď to bude fungovať. Samozrejme, že už z toho bude iba tréningová loď a v dôležitých pretekoch budem musieť jazdiť na inej.”

Dukatova2

Jana Dukátová vie, že na ňu čaká jedna z najdôležitejších sezón v kariére, a tak k príprave pred jej začiatkom pristupuje s maximálnym nasadením. Samozrejme, že sústredenie v Penrithe je z tohto pohľadu veľmi dôležité.

„V Austrálii sa už pripravuje celý svet, mám pocit, že tam letím snáď ako posledná. Olympijský rok vždy v pretekároch vyvolá enormnú motiváciu trénovať. Predpokladám, že bude na trati v Penrithe stále plno. V Austrálii budem až do tretieho marca. Odtiaľ hneď pôjdem do Brazílie, kde je na olympijskej trati vypísaný oficiálny tréningový kemp.“

Dukatova3

Prečo si Dukátová spolu s trénerom Róbertom Orokockým vymysleli takýto dlhý výjazd mimo Slovenska?

„Do olympiády je na trati v Riu povolených spolu sedemdesiat dní tréningu. Ja však aprílový kemp pre prípravu na májové majstrovstvá Európy v Liptovskom Mikuláši zmeškám, tak sme sa rozhodli absolvovať aspoň tento marcový. Aj keď je to logisticky náročné,“ dodala Jana Dukátová, ktorá svoju účasť na olympiáde v Riu musí v súboji s Kaliskou ešte potvrdiť úspešným výsledkom na európskom šampionáte na Liptove.

Dukatova4

AUSTRÁLSKY PENRITH LÁKA

Do austrálskeho Penrithu sa za teplom vyberú takmer všetci slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome. Ako prvý tam odletel kajakár Halčin, od 11. januára je v Austrálii dvojnásobná olympijská víťazka Kaliská, deblkanoisti Škantárovci sú tam od 20. januára a v rovnaký deň s nimi letel aj kanoista Beňuš, ktorý má zatiaľ ako jediný z našich už istú účasť na olympiáde v Riu. V Penrithe sa budú pripravovať aj Hochschornerovci a začiatkom februára tam odletí i Slafkovský.

JÁN JEŽÍK, denník Šport, 27. 1. 2016

28 Jan 2016Správy