Medzi ocenenými “Duklákmi” aj Mirgorodský a Mráz

Chodec Matej Tóth a alpská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová sú najúspešnejší športovci Ministerstva obrany SR za rok 2015. Po prvý raz v histórii vypísal rezort samostatne mužskú a ženskú kategóriu, ocenení boli aj najúspešnejší tréneri, mládežníci a kolektívy.

V kategórii mužov triumfoval 32-ročný atlét armádneho Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica Tóth, ktorý v auguste tohto roka získal titul majstra sveta v čínskom Pekingu v chôdzi na 50 km. Jeho koučovi Matejovi Spišiakovi patrí prvenstvo v kategórii tréner roka. “Táto anketa patrí medzi najvýraznejšie, aké existujú. Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica je najúspešnejším v histórii Slovenska a jeho športovci patria medzi elitu. Byť v tomto centre vyhlásený za najlepšieho športovca je pre mňa niečo výnimočné. Veľmi si to vážim, podariilo sa mi to prvýkrát. Som z toho veľmi dojatý a štastný,” skonštatoval laureát mužskej kategórie Matej Tóth.

Medzi ženami získala ocenenie najúspešnejšej armádnej športovkyne 31-ročná Velez-Zuzulová za štvrté miesto v slalome na februárových majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní v americkom Beaver Creeku.

Cenu za kolektívny výkon roka si prevzali vodní slalomári Alexander Slafkovský a Michal Martikán, ktorí triumfovali na tohtoročných majstrovstvách Európy v hliadkach 3xC1 v Nemecku a rovnako tak aj na majstrovstvách sveta v tej istej disciplíne v Anglicku.

V Banskej Bystrici vyhodnotili aj najlepšieho juniora roka spomedzi armádnych športovcov. Stal sa ním vodný slalomár Marko Mirgorodský. Ten získal v tomto roku titul majstra sveta i Európy v kategórii juniorov. Jeho kouč Tomáš Mráz si prevzal ocenenie pre najlepšieho mládežníckeho trénera roka.

Marko Mirgorodský. FOTO LUKÁŠ KENDRA

Marko Mirgorodský. FOTO LUKÁŠ KENDRA

Kategóriu najúspešnejší športovec v neolympijských športoch a disciplínach ovládol vodný motorista Marián Jung. V tomto roku totiž získal až tri prvenstvá. Dve na majstrovstvách Európy v kategóriách O 500 a O 700 a najcennejšie zlato si doniesol z majstrovstiev sveta vo formule 500.

Novinkou v tomto roku bolo udelenie ceny za mimoriadny prínos Dukly. Získal ju lekár Vojenského športového centra v Banskej Bystrici Ján Benda. Do armádneho strediska prišiel v roku 1974 a ocenenie dostal za dlhodobú prácu a prínos k rozvoju domáceho olympijského športu, ako aj systematickú opateru športovcov v olympijských cykloch 1988 až 2014.

Súčasťou slávnostného večera bolo aj otvorenie Siene Slávy Dukly, do ktorej uviedli najzvučnejšie mená z bohatej športovej histórie najúspešnejšieho strediska vrcholového športu na Slovensku. Ocitli sa v nej dvaja zlatí olympijskí medailisti – dráhový cyklista Anton Tkáč a chodec Jozef Pribilinec, ktorý skonštatoval: “Moje ocenenie beriem ako kondolenciu, pretože pre mňa je to obdobie, ktoré je už za mnou. Vnímam to ako istý druh pocty, ale pre športovca je to aj taký symbolický pohreb”.

Do Siene Slávy Dukly vstúpili aj tréneri, ktorí svojich zverencov dostali na najvyššie méty vo svete a Európe, konkrétne chodecký mág Juraj Benčík, džudistický kouč Jiří Synek, tréner v skokoch na lyžiach Miroslav Martinák a tréner vodného slalomu Peter Mráz. Okrem nich sa pocty dočkalo aj futbalistovi Františkovi Kunzovi, ktorý bol súčasťou bronzového tímu na OH 1980 v Moskve, a Ivanovi Čiernemu, bývalému úspešnému riaditeľovi armádneho strediska vrcholového športu v rokoch 1990 až 2001, pričom ako tréner pôsobil v Dukle už od roku 1969.

(sita)

15 Dec 2015Správy