Víťaz kvalifikácie C1M Beňuš, do semi aj Slafkovský a Martikán

MAJSTROVSTVÁ SVETA ICF 2015 * 16. – 20. SEPTEMBRA 2015 * LEE VALLEY WHITE WATER CENTRE, LONDÝN, VEĽKÁ BRITÁNIA

London2015_logo

Svetový šampionát v kanoistike na divokej vode pokračoval vo štvrtok kvalifikačnými jazdami kanoistov a kanoistiek. V kategórii C1M si Slováci vybojovali na olympijskom kanáli v londýnskom Lee Valley White Water Centre plnú semifinálovú účasť.

Najjednoznačnejšie sa medzi elitnú tridsiatku prebojoval Matej Beňuš. Bronzový medailista tohtoročných majstrovstiev Európy a víťaz Svetového pohára ICF 2015 nedal súperom v kvalifikácii šancu.

Benus_FOTO ICF

„Nešiel som nijako špeciálne. Sústredil som sa, aby som nespravil zbytočnú chybu. Očividne som rýchly,“ usmial sa člen Športového centra polície. „Trať je jednoduchá, dá sa ľahko stratiť. Čakal som, že to bude vyrovnané a aj to tak je. Až na posledných pár metrov tesne pred cieľom som šiel naplno. Platí, že sa mi tu jazdí veľmi dobre. Voda je veľká, čo mne sedí, keďže som ťažký a potrebujem, aby ma trochu odviezla. Preteky sa však začnú až v nedeľu, kvalifikácia bola povinnosť,“ dodal Beňuš.

Na opačnom konci postupového poradia prvej kvalifikačnej jazdy sa ocitol Alexander Slafkovský. Pretekár Dukly Banská Bystrica sa dotkol ôsmej bránky, čo ho vo vyrovnanej výsledkovej listine odsunulo o značný počet priečok nižšie. „Vraj som ju lízol zozadu vestou. Myslel som, že sa mi pôjde ľahšie, nebolo to zadarmo. Teraz si treba oddýchnuť a pripraviť sa na nedeľu. Už dávnejšie som necítil pohodu v rukách, dúfam, že to príde koncom týždňa,“ poznamenal bronzový medailista Svetového pohára ICF 2015.

Alexander Slafkovsky FOTO ETTORE IVALDI

Alexander Slafkovsky FOTO ETTORE IVALDI

Úvod trate bol podľa neho pre pravákov zradný. „Nevedel som presne, ako pôjdem nájazdy do protivodných bránok, pri vjazdoch na tréningoch mi tam vyskakovala špička, čo je vždy riziko ťuku. Do poslednej chvíle som si nebol úplne istý, čo to pôjdem ponad, popod a vlastne ani neviem, ako som to prešiel. Ináč to bola typická kvalifikačná jazda, bez dotyku by to bolo lepšie. Jeden ťuk na ľahkej trati znamená naozaj veľkú stratu,“ uzavrel Slafkovský.

Boj o účasť v semifinále si o niečo predĺžil Michal Martikán. Päťnásobnému olympijskému medailistovi Michalovi Martikánovi prisúdili rozhodcovia v prvej jazde 50-sekundovú penalizáciu na 20. bránke a keďže sa rozhodol neposunúť situáciu na posúdenie, nastúpil do druhej celkom na chvoste štartového poľa.

Martikan_CANOEPHOTOGRAPHY.COM

„Zakaždým mám ambície zájsť čo najlepšie a čisto. Nech je ako má byť. V prestávke som stihol akurát obed, trochu si oddýchnuť v hotelovej izbe a pozrieť jazdu. Z tohto postavenia kamery je veľmi zložité posúdiť, či tam bola alebo nebola 50-sekundová penalizácia. Na to by bolo potrebné postavenie kamier ako na olympiáde. Situácia je však takáto, musíme sa prispôsobiť. Platí ale, že to bolo podľa mňa príliš natesno, aby sa rozhodcovia vedeli v takom krátkom čase jednoznačne rozhodnúť,“ analyzoval desaťnásobný individuálny medailista majstrovstiev sveta (18 cenných kovov celkovo z MS), čím si zaslúžil honor najviac dekorovaného pretekára šampionátu.

K dotyku na 16. bránke v druhej jazde mal len jednu pripomienku. „Túto bránku som aj na tréningoch jazdil tak, že som jednu z desiatich ťukol. Teraz to vyšlo akurát na desiaty raz, čiže mám pred sebou deväť čistých,“ usmial sa Martikán.

VÝSLEDKY – ŠTVRTOK 

C1M – I. kvalifikácia: 1. Matej Beňuš (SR) 86,42 (0), 2. Franz Anton (Nem.) 86,67 (0), 3. Luka Božič (Slovin.) 86,77 (0),… 20. Alexander Slafkovský 90,91 (2) – všetci postúpili do semifinále,…64. Michal Martikán (obaja SR) 139,64 (50) – zatiaľ nepostúpil do semifinále, II. kvalifikácia (10 najlepších do semifinále): 1. Ryan Westley (V. Brit.) 88,91 (0),…3. Michal Martikán (SR) 89,16 (2) – postúpili do semifinále

C1Ž – I. kvalifikácia (15 najlepších do semifinále): 1. Kimberley Woodsová (V. Brit.) 101,45 (2), 2. Kateřina Hošková (ČR) 101,72 (0), 3. Jessica Foxová (Aus.) 102,57 (0), II. kvalifikácia (5 najlepších do semifinále): 1. Nadine Weratschingová (Rak.) 107,60 (8) –  bez slovenskej účasti

Lucia Antolová, SZKDV, Londýn

17 Sep 2015Správy