Miestenky do Ria vyloviť z londýnskej peny

MAJSTROVSTVÁ SVETA ICF 2015 * 16. – 20. SEPTEMBRA 2015 *  LEE VALLEY WHITE WATER CENTRE, LONDÝN, VEĽKÁ BRITÁNIA

London2015_logo

V Lee Valley White Water Centre, dejisku svetového šampionátu ICF 2015, to už dýcha atmosférou nadchádzajúceho športového sviatku vodných slalomárov z celej planéty.

Čo hovorí o príprave slovenských reprezentantov športový riaditeľ Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Róbert Orokocký?

Športový riaditeľ SZKDV Róbert Orokocký pred MS v Londýne

S predmajstrovskými tréningami je spokojný aj Juraj Minčík, tréner úradujúceho víťaza Svetového pohára ICF 2015 Mateja Beňuša a lanských majstrov Európy Ladislava a Petra Škantárovcov.

„V poslednom týždni, čo sme sa zoznamovali s kanálom, sme najmä dolaďovali formu. V tréningoch už nejdeme do veľkej únavy, skôr do kvality. Je to už len také čakanie na preteky. Bronzový medailista z ,Európy‘ Beňuš jazdí s velikánskou ľahkosťou, kĺže mu to parádne. Pri pohľade na neho sa zdá, že je to celé veľmi jednoduché. Bratranci Škantárovci stále výkonnostne rastú. V posledných troch tréningoch jazdili veľmi dobre. Uvidíme, ako bude postavená trať,” povedal kouč Juraj Minčík.

IMG_0014

Pochopiteľne, priorita je vyjazdenie olympijských miesteniek do Ria 2016 pre Slovensko, avšak lákadlo sú aj body do internej nominácie o účasť pod piatimi kruhmi. „Avšak bez vyjazdených miesteniek to je málo platné. Ide to ruka v ruke. Triumf na šampionáte je momentálne až na tretej priečke v dôležitosti. Ale na druhej strane, každý chce medailu z majstrovstiev sveta,” dodal bronzový olympijský medailista zo Sydney 2000.

Práve jeho zverenec Beňuš je na najlepšej ceste potvrdiť skvelú formu so sezóny a zavŕšiť ju nomináciou na OH. „Maťo neustále vyzerá, ako by bol v maximálnej pohode. Pred šampionátom sme využili aj prácu psychológa, ktorý tento fakt potvrdil. Mentálne najnáročnejšie preteky má už za sebou Prvé sú vždy najhoršie, lebo každý je v očakávaní, ako je na tom v porovnaní so súpermi. Teraz máme dobrý náskok, nie neprekonateľný, ale je tam, čo mu môže pridať na väčšej pohode.“

Benus

V trochu odlišnej situácii sú bratranci Škantárovci, keďže interný súboj deblkanoistov je bodovo vyrovnaný. „Uvedomujú si stav veci, čo by im mohlo trochu zväzovať ruky. Na druhej strane vedia dlhodobo ukážkovo prekonávať stres a napätie. Čím sú pod väčším tlakom, tým sa vedia lepšie koncentrovať. Ak na tréningoch jazdia dobre, na pretekoch ešte lepšie. Presne, ako to bolo minulú sezónu. Celkovo sa na súťaži C2 môže mierne podpísať fakt, že v Riu budú mať pravdepodobne poslednú šancu súťažiť na olympiáde. Mnoho pretekárov je v zrelom veku, cítia poslednú šancu – teraz alebo nikdy.“

Skantarovci

Minčík by bol najspokojnejší, keby jeho chalani vyjazdili miestenky pre Slovensko. „Tým pádom by sa umiestnili najlepšie zo Slovákov, čím je povedané všetko. Z hľadiska prípravy a trénovania sme urobili maximum, “ dodal.

V podobnom duchu sa vyjadril aj kanoista Matej Beňuš. „Londýnsky kanál je fyzicky náročný, ale mne sa tu jazdí vynikajúco. Necítim žiaden špecifický tlak. Ku všetkým pretekom sa snažím pristupovať rovnako. Teraz nás akurát trochu trápi pena na vode. V najväčších skokoch v nej zmizne loď, navyše, sú z nej mastné ruky a tie sa potom šmýkajú. Verím, že do pretekov to vyriešia,“ poznamenal pretekár Športového centra polície.

IMG_0060

Keďže nie je veľký fanúšik turistických atrakcií, všetok voľný čas trávi s malým krstňaťom a oddychom v hotelovej izbe. „Venujem sa najmä rodinke a regenerácii.“ doplnil Beňuš.

Návrat na olympijský kanál v Lee Valley zažíva kajakárka Jana Dukátová. „Teraz to už veľmi necítim, keďže sme tu absolvovali mnoho sústredení. Ale minuloročné kolo Svetového pohára, ktoré sa tu konalo, bolo plné spomienok. Teraz je to už trať majstrovstiev sveta a kvalifikácie na ďalšiu olympiádu,“ skonštatovala reprezentantka Národného športového centra.

Strieborná z celkového poradia Svetového pohára ICF 2015 má na tomto kanáli najazdených veľa hodín, čo ju veľmi teší. „Prechod bol tentoraz veľmi rýchly, od prvého tréningu mi voda prišla prirodzená a domáca. Nie všetky tréningy boli ideálne, keďže ma trápili zdravotné drobnosti, ale posledné dva-tri už boli fajn. Voda je tu pomalšia, veľmi prevzdušňovaná, prúd nie je rýchly a jednoznačný. Veľakrát sa treba rozbiehať. Kanál je náročný, je tu mnoho veľkých skokov s vysokým prevýšením a valcami,. Ak urobíte chybu v nájazde, neznamená, že stratíte sekundu, ale môžete pokojne aj minúť bránu. Každý jeden prejazd musí byť veľmi presný.“

IMG_0026

Pravý súťažný adrenalín ešte len príde. „V týchto pretekoch sa stretáva veľa faktorov. Aj napriek tomu je cieľ všetkých čiastkových bodov rovnaký – zajadiť čo najlepšie. To môže znamenať dobré umiestnenie ,na svete‘, olympijskú miestenku, body do slovenskej nominácie. Bude nesmierne dôležité sústrediť sa na čo najlepší výkon a vypustiť akékoľvek kalkulovanie v ostatných veciach,“ zdôrazňuje Dukátová.

Siedmy raz po sebe jedna z troch najlepších kajakárok prestížneho pohára ICF bude spokojná bude s dobrou jazdou. „Dôležitá je pohoda od začiatku trate. Ak sa človek vytrápi v úvode, nevyužije silu vody, v závere mu zákonite dôjdu sily. Pohoda vyplýva z istoty, ktorú získava človek tréningami. Vedomie, že mám najazdené všetky možné kombinácie a nič ma nezaskočí, mi dodáva na štarte zdravé sebavedomie,“ uzavrela Dukátová.

O čo najlepší výkon sa pokúsi aj úradujúci juniorský majster sveta a štvrtý z majstrovstiev Európy juniorov, kajakár Jakub Grigar. „Tréningový týždeň sa začal o niečo ťažšie, kanál je náročný a nezvládal som ho podľa svojich predstáv. Deň po dni to však bolo lepšie. Už pred dvoma dňami sme si vraveli, že už môžu byť preteky, lepšie to už nebude. Spravili sme, všetko, čo sa dalo,“ povedal bronzový z juniorskej ,Európy‘ v hliadkach.

Grigar

Stres z veľkých pretekov si nepripúšťa. „Snažím sa na to vôbec nemyslieť, lebo viem, že keby som na seba vytvoril tlak, bude to už len horšie. Dôležité je, aby ma jazdenie bavilo. V pondelok sme trénovali so špičkovým českým kajakárom Vavřincom Hradílkom. Vyskúšali sme si všelijaké kombinácie a bolo to super. Sme tu skvelá partia ľudí, čo napomáha dobrej atmosfére. Bol by som rád, keby som v cieli na seba nenadával a mal z jazdy pocit dobre odvedenej práce,“ ukončil Grigar.

Lucia Antolová, SZKDV, Londýn

14 Sep 2015Správy