Do semifinále kajakárov Grigar, Halčin aj Málek

MAJSTROVSTVÁ SVETA ICF 2015 * 16. – 20. SEPTEMBRA 2015 * LEE VALLEY WHITE WATER CENTRE, LONDÝN, VEĽKÁ BRITÁNIA

London2015_logo

Piatkový program majstrovstiev sveta v kanoistike na divokej vode bol v znamení dvojkolovej kvalifikácie najpočetnejšej kategórie kajakárov. Slovensko malo na olympijskom kanáli plné trojnásobné zastúpenie. V londýnskom Lee Valley White Water Centre sa predstavili Andrej Málek, Jakub Grigar a Martin Halčin. Do semifinále postúpili všetci traja.

Najjednoduchšiu cestu do semifinále absolvoval úradujúci juniorský majster sveta Jakub Grigar, keď postúpil z 21. priečky. „Jazda nebola úplne najlepšia. Nebol som dobre naladený, nevedel som sa rozbehnúť. Hneď v druhej bráne sa mi šmyklo pádlo a začal som chvíľu stresovať, že čo teraz. Snažil som sa upokojiť, ale naberal som veľa vody, čo ma príliš spomaľovalo a ešte viac unavilo. Ale postup do semifinále z prvej jazdy môže byť,“ usmial sa strieborný z mládežníckych olympijských hier v Nankingu 2014.

Hoci vzápätí sebakriticky zhodnotil, že vie ísť aj lepšie. „Uvidíme, čo sa s tým dá robiť. Trať nie je náročná, avšak ani úplne jednoduchá. V Londýne je veľmi zložitá voda, ku koncu je človek tuhý ťažšie sa zaberá, ale na konci to nie je s fyzickými silami prechádzka ružovou záhradou,“ povedal Grigar.

Jakub Grigar FOTO ETTORE IVALDI

Jakub Grigar FOTO ETTORE IVALDI

Poriadnu zápletku zažil pri postupe do semifinále druhý pretekár krakovského 2. kola Svetového pohára 2015 Martin Halčin. Po dojazde do cieľa mu k výslednému času rozhodcovia pripísali 50-sekundovú penalizáciu na povodnej bránke číslo šesť. „Guľu“ mu následne odobrali, ale čistým časom 85,68 obsadil smolnú 31., teda prvú nepostupovú pozíciu. Po zverejnení oficiálnych výsledkov však svietilo pri jeho mene dôležité Q, znamenajúce priamy postup do ďalšej fázy pretekov. Pätnásty pôvodom Nemec Thomas Bersinger reprezentuje na MS Argentínu, ale ešte nemá dotiahnuté papierové záležitosti okolo naturalizácie do argentínskeho tímu. Tým pádom nemá podľa pravidiel právo bojovať o olympijskú miestenku, „len“ o titul majstra sveta. Preto postúpilo do semifinále z prvej jazdy napokon 31 kajakárov, pričom žolík patril práve Martinovi Halčinovi.

„Bola to moja najhoršia jazda v tomto roku. Veľmi som sa trápil, nemal som jeden poriadny záber, nešiel som s vodou. Ale minutia bránky som si nebol vedomý. Voda sa šestke dosť mení, prechádzal som cez ňu, keď bola práve nízko a preto bol veľký rozdiel medzi vodou a tyčkou,“ analyzoval Halčin.

Aj výsledný čas bol na postup s odretými ušami. „Hnevalo ma, že práve pri vrcholných pretekoch sezóny sa mi nešlo dobre. Doteraz som až na Seu, kde som sa trápil so seknutým chrbtom, postúpil bez problémov v prvej jazdy. Ako som tak chladol, písala mi priateľka z domu, že už sú oficiálne výsledky a hoci som 31., svieti pri mojom mene postupové Q. Začal som to preverovať a veľmi som sa potešil, až sa mi dobrá správa potvrdila.“

Martin Halčin. FOTO MAREK ZWOLINSKI

Martin Halčin. FOTO MAREK ZWOLINSKI

Pre majstra Európy do 23 rokov 2013 to bola aspoň malá náplasť za všetky štvrté a prvé nepostupové miesta, ktoré ho v posledných dvoch sezónach sprevádzajú. „Na tie sa nedá zabudnúť. Ale teraz pribudlo postupové 31., to sa tiež nepodarí hocikomu. Zasa som výnimočný, hehe. Dôležité však je, že opadol zo mňa stres z druhej jazdy. Pri súčasných pravidlách je to také malé finále, psychicky aj fyzicky nesmierne náročné. Pôjdem sa prebehnúť, oddýchnuť si a nabrať sily na nedeľu. Trošku som zakopol, ale ,držku‘ som si nerozbil. Pevne verím, že zabojujeme o olympijské miestenky i dobrý výsledok,“ zdôraznil Martin Halčin.

Bravúrne nervy a koncentráciu ukázal dvadsaťročný Andrej Málek. Nováčik v seniorskej reprezentácii urobil síce v prvej jazde dve chyby za štyri trestné sekundy, ktoré ho odsunuli na 63. priečku, ale v druhej sebavedomým výkonom jasne potvrdil, že patrí do semifinále majstrovstiev sveta.

„Boli to riadne nervy. Bolo fajn, že chyby v prvej jazde som spravil na ľahkých úsekoch. Veril som, že v druhej ich zvládnem. Na ťažších by to bolo horšie. Všeobecne sú druhé jazdy veľmi nepríjemné. Aj najlepší traja sa nedostali, zmestiť sa do ,desiny’ je zložité,“ vyjadril sa bronzový z tohtoročných majstrovstiev Európy v nemeckom Markkleebergu.

Andrej Málek FOTO ETTORE IVALDI

Andrej Málek FOTO ETTORE IVALDI

Štartovku neprerátaval, zameral sa najmä na svoj výkon. „Vedel som, že dobré mená nepostúpili a že musím zajazdiť dobre, ak chcem ísť ďalej. Aj v druhej jazde boli malé chybičky, snažil som sa neťuknúť, aby loď vkuse šla, nič neskracovať. Som nesmierne rád, že to vyšlo. Keďže sme ďalej postúpili všetci traja, pravdepodobnosť vyjazdenia olympijskej miestenky sa zvýšila. Hádam nám to vyjde,“ doplnil Andrej Málek.

VÝSLEDKY – PIATOK

K1M – I. kvalifikácia (30 najlepších do semifinále): 1. Michael Dawson (N. Zél.) 81,28 (0), 2. Joseph Clarke (V. Brit.) 81,47 (0), 3. Michal Smolen (USA) 81,96 (0), … 21. Jakub Grigar (SR) 84,70 (0), 31. Martin Halčin (SR) 85,68 (0) – postúpili do semifinále, 63. Andrej Málek (SR) 91,14 (4) – nepostúpil do semifinále, II. kvalifikácia (10 najlepších do semifinále): 1. Maciej Okreglak (Poľ.) 82,79 (0), … 3. Andrej Málek (SR) 83,96 (0) – postúpil do semifinále

Lucia Antolová, SZKDV, Londýn

18 Sep 2015Správy