Zlatý Martikán, strieborný Slafkovský, šiesty Halčin

3. KOLO SVETOVÉHO POHÁRA * LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ * 3. – 5. JÚLA 2015

SP LM

Slovenská výprava ukazuje v Liptovskom Mikuláši, kto je tu doma. Naši vodní slalomári ovládli kategóriu C1M, keď na výsledkovej tabuli svietilo poradie prvý Michal Martikán, druhý Alexander Slafkovský. Na keby sa nehrá, ale nebyť zlomeného pádla Mateja Beňuša v semifinále… Na domácej trati v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka sa skvele prezentoval aj mladý kajakár Martin Halčin, ktorý si vybojoval finále a napokon skončil šiesty.

Víťaz a strieborný medailista - Michal Martikán a Alexander Slafkovský.

Víťaz a strieborný medailista – Michal Martikán a Alexander Slafkovský.

Absolútne famózne sa na domácej trati ukázali Michal Martikán a Alexander Slafkovský. Päťnásobný olympijský víťaz triumfoval pred vlastnými divákmi pred šesťnásobným majstrom sveta. „Keď vyhráte doma, je to fantastické. Sú to najkrajšie preteky sezóny a som rád, že sa to podarilo. V tejto atmosfére bolo skvelé pretekať. Dal sa dosiahnuť aj lepší čas. Voda na trati mohla na niektorých miestach pomôcť i uškodiť. Trať však bola jednoduchá a veľmi pádlovacia. Po príchode do cieľa som si myslel, že čas nebude stačiť. So Sašom sme však v podstate na rovnako, dve stotiny to je možno päť centimetrov,” uviedol Michal Martikán.

Michal Martikán v obkolesení novinárov.

Michal Martikán v obkolesení novinárov.

Tridsaťšesťročný rodák z Liptovského Mikuláša je rád, že sa Svetový pohár vrátil po sedemnástich rokoch do jeho rodiska. „V tom čase sa šli preteky v rámci Medzinárodného tatranského slalomu, čiže v máji rozhodne nebolo takéto horúce počasie a určite bolo viac vody. Vtedy sa mi nepodarilo zajazdiť tak dobre, teraz to vyšlo na víťazstvo. Super,“ tešil sa Martikán, ktorého prišla do Areálu vodného slalomu Ondreja Cibáka pozrieť aj rodinka. „Je skvelé, že ma mohli deti vidieť naživo. Keď súťažíme mimo, radšej nepozerajú, stojí ich to veľa nervov, he-he. Takéto podujatie je pre nich veľký zážitok. Hoci sú najkrajšie preteky za nami, treba sa zodpovedne pripraviť na najdôležitejšie,“ uzavrel kanoista.

Na stupni víťazov.

Na stupni víťazov.

Spokojný bol aj Martikánov otec, tréner a večný maximalista Jozef Martikán. „Boli tam dve protiprúdky, v ktorých sa mohol lepšie chytiť. Vedel som, že najrýchlejší čas bol na hranici 94,5 preto som po dojazde dúfal, že na medailu by to mohlo stačiť. Že to toho bude zlato, to sa nedalo odhadnúť. O to šťasťnejší som, že to vyšlo. Hoci na Michalovi vidieť, že mu ešte chýba ľahkosť, s akou zvykne jazdiť,“ poznamenal Jozef Martikán.

Radosť mal aj otec a tréner Jozef Martikán.

Radosť mal aj otec a tréner Jozef Martikán.

O dve stotiny sekundy za Michalom Martikánom prišiel do cieľa Alexander Slafkovský. „V jednej pasáži som zachytil pádlom o kameň, skoro som sa tam prevrátil. Tam som prišiel o prvenstvo, ale som šťastný, že som neprišiel aj o medailu. Pred pretekmi by som druhé miesto bral, skončiť doma za Michalom nie je žiadna hanba. Ale obaja sme si vedomí, že sme nešli svoje jazdy, že to ešte nebolo stopercentné. Na druhej strane sme radi, že sme potešili všetkých, čo prišli pozrieť, boli fantastickí. Divákov bolo výborne počuť, od šiestej brány to gradovalo až do cieľa. Na trati som nechal všetko, ešte teraz mám ruky ako kamene. Som rád, že sme tu všetkým spravili radosť,“ usmieval sa člen KTK Dukla Liptovský Mikuláš.

Alexander Slafkovsky sa v cieli usmieval od ucha k uchu, veď druhý skončil len o "pľuvanec".

Alexander Slafkovsky sa v cieli usmieval od ucha k uchu, veď druhý skončil len o “pľuvanec”.

Stotinový rozdiel si pamätá z juniorských majstrovstiev sveta, keď triumfoval o päť stotín. „Stále veľa miesta, kam sa zmestiť. Nás šport je o chybách, kto ich urobí menej, zvíťazí. Dve stotinky to je taký jeden pľuvanec,“ zakončil Slafkovský typicky – humorne.

Slafkovského tréner Stanislav Gejdoš (v strede vzadu) mal jasný dôvod na úsmev.

Slafkovského tréner Stanislav Gejdoš (v strede vzadu) mal jasný dôvod na úsmev.

Šťastím žiaril aj Slafkovského tréner Stanislav Gejdoš. „Sašo išiel famózne. Ako povedal, možno už len pľuvnúť bolo treba a bolo by to o dve stotinky rýchlejšie. Ale ostalo to doma, aj Michal išiel super, takže fajn. Na bráne číslo jedenásť ho trochu spláchlo, išiel na ňu inak ako by mal, stratil drahocenné stotinky, ktoré ho odsunuli na druhé miesto,“ analyzoval tréner.

Keď jeho zverenec na vode, nie je mu na brehu všetko jedno. „Cítim šteklenie v podbrušku. Som prirodzene nervózny, ale nepripúšťam si to. Vždy teším totiž teším na jeho jazdu a prejav, ktorý je veľmi fantastický. Prvá časť sezóny vyšla na výbornú, fyzický fond má super, navyše a to je dôležité, bez zranení. Trochu si oddýchneme, vyvetráme hlavy, po týždni začneme záverečnú časť prípravy na troje najdôležitejších pretekov sezóny,“ dodal Gejdoš.

Slovenský fanklub hnal našich vodákov vpred.

Slovenský fanklub hnal našich vodákov vpred.

V najvyrovnanejšej disciplíne pretavil Martin Halčin svoju finálovú účasť do šiestej priečky. „Prvý dojem? Nie je to taká katastrofa (úsmev). V kajaku je už finále malý úspech. Na druhej strane, človek chce skončiť vždy čo najlepšie, nemaká pre šieste miesta. Mrzí ma, viem, kde som to nechal. Na prvé miesto by to možno nevydalo, ale keby som odstránil dve malé chyby, placka by to bola. Prvý problém bol hneď na bráne dva – tri kde mi nevyšla voda, čo človek neovplyvní. Potom, čo už bola moja chyba, pokazil som 16-17, nechal som sa príliš vyviezť, nepodržal som si to pri tyčke. Teší ma však, že som šiel čisto, rád by som to potiahol najlepšie do konca sezóny, čo je jednoduchšie povedať ako vykonať. Ale bola to ďalšia pomerne kvalitná jazda, z čoho mám radosť, nabudúce ešte budem musieť trochu zrýchliť,“ skonštatoval strieborný kajakár minulotýždňového kola Svetového pohára v poľskom Krakove.

Martin Halčin.

Martin Halčin.

Súťaženie na domácej vode si užíval. „Divákov sa nedalo nepočuť, atmosféra bola super, som veľmi rád, že ich prišlo toľko. Akurát ma mrzí, že som ich nedokázal odmeniť medailou. Povzbudzovanie ženie vpred. V semifinále som rozmýšľal nad jednou kombinácou, či ju pôjdem napriamo alebo na ,erku‘. Povedal som si, že sa rozhodnem podľa medzičasu. Ak budem strácať, pôjdem na ,po‘. Ale diváci prehučali, aspoň v mojich ušiach, komentátora. Preto som musel ísť na priamo, nechcel som riskovať tesné nepostupové miesta,“ usmial sa Halčin.

Slovenským smoliarom dňa sa stal Matej Beňuš. Šampión minulotýždňového kola Svetového pohára v Krakove a zároveň víťaz piatkovej kvalifikácie kanoistov mal výborne rozbehnuté aj semifinále. Zradil ho však výstroj. „Trištvrte trate som mal sekundový náskok, tri bránky pred koncom som zlomil pádlo a už sa s tým nedalo nič robiť. Vedel som, že vediem, snažil som sa to upádlovať s polovičným pádlom, ale nemalo to žiadny záber. Voda je malá, kamene trčia, zabral som do kameňa a pádlo to nevydržalo. Cítil som, že loď nejde vôbec vpred. Niekedy sa stane, že za týždeň zlomím dve pádla, ale niekedy aj dva roky nezlomím. V takej situácii sa nedá nič urobiť, len dúfať a makať. V kvalifikácii som zvíťazil dobrou jazdou, šlo sa mi výborne, pochopiteľne ma to mrzí,“ vyznal sa člen Športového centra polície Beňuš.

Benus padlo

Finále kajakárov bolo nakoniec Andreja Máleka. „Semifinálová jazda nebola najhoršia, ale už na tretej bránke som si dal ťuk a následne sa išlo ťažko. Potom sa prihodil ešte jeden a so štyrmi sekundami sa už nedá v kajaku nič robiť. Neustriehol som si špičku lode a odrazil som tyčku. Škoda, voda dobrá, trať pekná, preteky výborné. Nedá sa nič robiť, ale sezóna je dobre rozbehnutá, aj výsledky sú, je to v pohode,“ povedal bronzový medailista ME v Markkleebergu a MS do 23 rokov v brazílskom Foz do Iguacu.

Nadvládu kanoistov potvrdila aj tímová súťaž, v ktorej trio Martikán, Slafkosvký Beňuš jednoznačne dominovalo. Kanoistky Stanovská, Maceková, Škáchová skončili štvrté, kajakári Halčin, Grigar, Málek piati.

VÝSLEDKY Z LIPTOVSKÉHO MIKULÁŠA – sobota
FINÁLE
C1M: 1. Michal Martikán (SR) 95,47 (0), 2. Alexander Slafkovský (SR) 95,49 (0), 3. Stanislav Ježek (ČR) 96,78 (0), 4. Luka Božič (Slovin.) 98,18 (2), 5. Jonathan Marc (Fr.) 98,63 (0), 6. Anže Berčič (Slovin.) 98,85 (0), … v semifinále 13. Matej Beňuš (SR)

K1M: 1. Mathieu Biazizzo (Fr.) 88,86 (0), 2. Vavřinec Hradilek (ČR) 91,34 (0), 3. Peter Kauzer (Slovin.) 92,35 (0), 4. Ondřej Tunka (ČR) 93,25 (0), 5. Samuel Hernanz (Šp.) 93,88 (0), 6. Martin Halčin (SR) 94,18 (0), … v semifinále: 22. Andrej Málek (SR)

C1Ž: 1. Mallory Franklinová (V. Brit.) 114,40 (0), 2. Viktoria Wolffhardtová (Rak.) 117,28 (0), 3. Viktoria Dobrotvorská (Ukr.) 125,55 (4)

HLIADKY
3xC1M: 1. Slovensko (Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš) 105,57 (0), 2. Slovinsko 110,19 (2), 3. Poľsko 111,06 (0)
3xK1M: 1. Austrália (Lucie Delfour, Daniel Watkins, Jason Merritt) 104,77 (0), 2. Poľsko 105,21 (0), 3. Slovinsko 105,72 (0), 4. Česko 106,16 (2), 5. Slovensko (Martin Halčin, Jakub Grigar, Andrej Málek) 106,65 (4) 
3xC1Ž: 1. Česko (Kateřina Hošková, Monika Jančová, Tereza Fišerová) 141,03 (4), 2. Veľká Británia 144,60 (8), 3. Francúzsko 148,45 (8), 4. Slovensko (Soňa Stanovská, Simona Maceková, Monika Škáchová) 149,35 (8) 

zdroj text + foto: Lucia Antolová, SZKDV

4 Jul 2015Správy