O týždeň sa začnú boje o Rio

Už o týždeň v piatok sa pre reprezentantov v kanoistike na divokej vode začnú nekompromisné boje o účasť na olympijských hrách v Rio de Janeiro 2016. Kým miestenky pre krajinu sa budú vyjazdievať až na septembrových majstrovstvách sveta v britskom Londýne, prvé nominačné body v rámci internej kvalifikácie o možnosť reprezentovať Slovensko v Riu si budú môcť naši pretekári vypádlovať už na posledných dvoch kolách seriálu Svetového pohára ICF 2015 – predĺžený víkend 7. – 9. augusta v španielskom Seu d’Urgell a týždeň nato 14. – 16. augusta vo francúzskom Pau.

Lode budú získavať body na základe konečného umiestnenia v jednotlivých kategóriách. Do výsledného hodnotenia sa počítajú tri najlepšie výsledky zo štyroch nominačných pretekov (okrem spomínaných dvoch kôl Svetového pohára aj MS v Londýne a budúcoročné ME v Liptovskom Mikuláši).

2016_Summer_Olympics_logo

Mesačnú súťažnú prestávku využili jednotliví pretekári na krátky oddych a vyladenie formy.

„Hneď po domácom treťom kole Svetového pohára v Liptovskom Mikuláši som sa presunul na rankingové preteky do Talianska, takže som si predĺžil pretekanie o ďalší týždeň. Následne som doprial pár dní voľna, ktoré sa trochu nedobrovoľne natiahlo pre zdravotné problémy,“ povedal Martin Halčin.

Na úvod sezóny skončil na európskom šampionáte v nemeckom Markkleebergu pätnásty, tesne pred bránami finále zostal aj v 1. kole SP v pražskej Troji. Avšak stúpajúcu tendenciu formy potvrdil týždeň potom v Krakove, kde si vypádloval premiérovú striebornú medailu zo Svetového pohára. „Začiatok nebol úplne podľa predstáv, ale som rád, že sa to zlepšovalo. Rád by som na to nadviazal, rozhodovať bude nielen momentálna forma, ale aj trochu šťastia. Jednoducho, klasika, ako na každých pretekoch. Zatiaľ som sa extra nezamýšľal, že pôjde o nominačné preteky. Cieľ je zájsť kvalitné jazdy, s ktorými budem spokojný,“ doplnil Halčin.

Martin Halčin FOTO SITA/RADOSLAV MAŤAŠ

Martin Halčin FOTO SITA/RADOSLAV MAŤAŠ

Druhý ašpirant na kajakársku miestenku je úradujúci juniorský majster sveta Jakub Grigar. „Po Mikuláši som kajak na týždeň odložil. S chalanmi sme chodili liezť, zbehli sme na wakeboard, každý deň sme mali grilovačku. Proste som si užíval prázdniny a dobre si oddýchol. Potom sme sa zase vrátili do tréningu a cestovania,“ opísal Grigar, ktorý nebol spokojný s výkonmi v prvej časti „seniorskej“ sezóny. „Viem však, v čom je problém a začal som na tom pracovať, preto verím, že to bude lepšie. Seo je veľmi podobné Mikulášu. Osobne to tam mám celkom rád, je to tam krásne a vždy sa mi tam dobre jazdilo. V Pau som zatiaľ nebol. Obidve trate sú iné, ale myslím že ani jedna nebude mať na nomináciu veľký vplyv. Všetci máme rovnaké podmienky takže to bude o tom ako sa kto v ten deň vyspí.“

Strieborný kajakár mládežníckych Olympijských hier z Nankingu 2014 sa snaží nepripisovať veľkú váhu myšlienke, že ide o Rio. „V prvých dvoch pretekoch ma zradilo, že som sa príliš strachoval o výsledok a zabudol som, že to je vlastne zábava. To mi zviazalo ruky a nakoniec to aj tak vyzeralo (smiech). Pred pretekmi nerád hovorím o výsledku, ale určite budem spokojný, keď sa mi podarí odstrániť chyby z prvej časti sezóny. Potom by to mohlo vydať na nejaký lepšie umiestnenie,“ skonštatoval Grigar.

Jakub Grigar. FOTO TOMÁŠ BATIZ

Jakub Grigar. FOTO TOMÁŠ BATIZ

Kajakársky trojlístok dopĺňa Andrej Málek – bronzový medailista tohtoročného svetového šampionátu do 23 rokov v brazílskom Foz do Iguacu a zároveň tretí zo seniorských majstrovstiev Európy v nemeckom Markkleebergu. „Trénoval som v Čunove, posledný týždeň aj v Liptovskom Mikuláši, kde má voda podobný charakter ako v Seu. Prvá časť sezóny naznačila, že sme všetci traja kajakári vyrovnaní a hocikto môže urobiť skvelý výsledok. Trať nebude rozhodujúca, ale forma a určite aj trochu šťastia. Môj cieľ je ak pred každými pretekmi – zájsť, čo mám natrénované a ukázať, čo je vo mne,“ zdôraznil Málek.

Andrej Málek FOTO SITA/RADOSLAV MAŤAŠ

Andrej Málek FOTO SITA/RADOSLAV MAŤAŠ

Na kvalifikačné boje sa poctivo pripravujú aj lanskí majstri Európy a víťazi Svetového pohára Ladislav a Peter Škantárovci. „Mesiac medzi Svetovými pohármi bol pre nás tréningovo veľmi náročný. Snažili sme sa čo najviac zvýšiť výkonnosť smerom k blížiacim sa interným nominačným pretekom na OH. Je to pre nás obrovská príležitosť, ktorá prichádza raz za štyri roky. Prvýkrát aj reálna, keďže v minulosti sme museli splniť zložité kritériá, aby sme sa mohli do olympijskej nominácie vôbec dostať. Teraz už konečne štartujeme všetci z jednej čiary a máme rovnaké šance,“ rozhovoril sa Peter Škantár.

Prvá časť sezóny nevyšla vodáckym bratancom podľa predstáv. „Aj keď nebola taká dôležitá ako prvá, určite sme mali vyššie ambície. Treba uznať, všetky preteky boli veľmi náročné. Svetová špička sa nesmierne zlepšila, vyrovnala a na získanie medaily je potrebné zájsť vynikajúcu jazdu bez akéhokoľvek zaváhania. To sa nám, bohužiaľ, v prvých pretekoch Svetového pohára, nepodarilo.“

Trať v španielskom Seu d’Urgell je podľa Petra podobná ako v Liptovskom Mikuláši. „Charakter vody preto dobre poznáme, veľakrát sme tam boli na pretekoch, nemalo by nás tam čakať žiadne prekvapenie. To sa už nedá povedať o trati vo francúzskom Pau, ktoré je známe tým, že sa tam voda dokáže poriadne meniť a narobiť pretekárom problémy. Okrem dobrého výkonu je potrebné mať aj šťastie na vodu,“ poznamenal bronzový z MS 2014 v americkom Deep Creeku.

Špeciálnu psychickú prípravu však pred kvalifikačnými bojmi neabsolvovali. „Ideme bojovať o olympiádu, inak sa na to nedá pozerať. Bude to nesmierne zložité, keďže v každej kategórii je miesto len pre jednu loď a my ideme bojovať, okrem iných, aj proti štvornásobným olympijským medailistom. No úspech nie je nereálny, preto budeme k pretekom pristupovať maximálne zodpovedne. Viac ako na body budeme však hľadieť na spokojnosť s našimi výkonmi,“ uzavrel Peter Škantár.

Ladislav a Peter Škantárovci FOTO PAVOL UHRIN

Ladislav a Peter Škantárovci FOTO PAVOL UHRIN

Zaujímavý nominačný boj bude určite aj v kategórii kanoistov. Bronzový medailista tohtoročných ME a víťaz 2. kola Svetového pohára v Krakove Matej Beňuš môže byť s doterajším priebehom sezóny spokojný. „Prvá časť bola v poriadku. Po Mikuláši som si pár dní oddýchol, inak som neustále v tréningu. Absolvoval som šesťdňové sústredenie v Londýne, okrem toho doma v Čunove. Trate najbližších ,sveťákov nie sú pre mňa ničím špecifické, obe veľmi dobre poznáme, nemajú nás čím prekvapiť. Jarné preteky v Pau som napríklad vyhral… Na ,nominačky‘ sa nepripravujem nijako špeciálne, nebudem sa pozerať na body, ale na vlastný výkon,“ uviedol Beňuš.

Matej Beňuš FOTO SITA/RADOSLAV MAŤAŠ

Matej Beňuš FOTO SITA/RADOSLAV MAŤAŠ

O premiérovú účasť na olympiáde sa popasuje aj strieborný medailista z 3. kola SP v Liptovskom Mikuláši Alexander Slafkovský. „Po domácom ,sveťáku som si doprial týždňový oddych od vody s rodinou a potom som sa pustil do prípravy na druhú časť sezóny. Prvá bola rozbehová (úsmev). V Seu je špecifická malá voda a teda vyžaduje iný štýl jazdenia a v Pau je zasa kanál, ktorý je veľmi nevyspytateľný. Takže nomináciu môže ovplyvniť kombinácia obidvoch faktorov. Na všetky preteky sa už teším. Neviem ani, aké je bodovanie. Viem len že, na konci sa to zráta a ja budem jazdiť najlepšie ako viem,“ prízvukoval Slafkovský.

Alexander Slafkovský. FOTO JURAJ VONGREJ

Alexander Slafkovský. FOTO JURAJ VONGREJ

Lucia Antolová, SZKDV

30 Jul 2015Správy