Galovič: Sústrediť sa predovšetkým na MS v Londýne

3. KOLO SVETOVÉHO POHÁRA * LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ * 3. – 5. JÚLA 2015

SP LM

Úspešný víkend v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši rozšíril bohatú medailovú zbierku športovcov Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode. Naši reprezentanti si troma zlatými medailami Michala Martikána, Pavla a Petra Hochschornerovcov, ako aj Jany Dukátovej pripísali už 97 triumf v prestížnom seriáli Medzinárodnej kanoistickej federácie ICF. Ďalšie dve finálové účasti – striebro Alexandra Slafkovského a šieste miesto Martina Halčina, dokresľujú pozitívne nastavenie fungovania.

Jana Dukátová - víťazka 3. kola Svetového pohára ICF v Liptovskom Mikuláši

Jana Dukátová – víťazka 3. kola Svetového pohára ICF v Liptovskom Mikuláši

„Zatiaľ sa nám darí držať hlavnú stratégiu postavenú na čo najdlhšom udržaní vysokej výkonnosti našich multiolympijských víťazov. Ich hlavná úloha je vytvárať tlak a vysokú domácu konkurenciu na náš druhý sled pretekárov. Tí by ich mali v blízkej budúcnosti nahradiť nielen na olympijských hrách, ale veríme, že aj na stupňoch víťazov,“ poznamenal generálny manažér Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Richard Galovič.

AVS

Prvý triumf vo Svetovom pohári dosiahol pre Slovensko Michal Martikán v roku 1996 v Ocee v USA. Medzi prvým a zatiaľ posledným víťazstvom pätnásobného olympijského medailistu uplynulo 19 rokov, keďže prvé získal v spomínanom roku 1996 a posledné teraz na Liptove. Celkovo ich má Martikán 19, čiže je druhý v počte víťazstiev za „Hochšíkmi“.

Bratia Hochschornerovci majú na konte jubilejných tridsať prvenstiev. Vo vodnom slalome sú unikát, nikto iný nedosiahol nič podobné.

Naši multiolympijskí medailisti - Pavol a Peter Hochschornerovci s Michalom Martikánom.

Naši multiolympijskí medailisti – Pavol a Peter Hochschornerovci s Michalom Martikánom.

Rok pred olympijskými hrami v Rio de Janeiro 2016 vyjadril generálny manažér SZKDV spokojnosť. „Doterajší priebeh sezóny ukazuje, že ak sa preteky stopercentne nevydaria aktuálnym jednotkám Beňušovi, Slafkovskému či Škantárovcom, tím zachránia Hochschornerovci, Dukátová či Martikán. Osobitne treba vyzdvihnúť výrazný nárast výkonnosti našich mladých kajakárov, predovšetkým Máleka a Halčina, ktorí v tejto sezóne už vybojovali prvé medaily. Teraz sa musíme sústrediť predovšetkým na kvalitnú prípravu pre majstrovstvá sveta v Londýne. V Británii budeme tvrdo bojovať o olympijské miestenky vo všetkých kategóriách,” zdôraznil Richard Galovič.

zdroj: Lucia Antolová, SZKDV

6 Jul 2015Správy