V Krakove Martikán aj juniorská majsterka sveta Haššová

2. KOLO SVETOVÉHO POHÁRA ICF 2015 * KRAKOV, POĽSKO * 26 . – 28. 6. 2015

Krakov logo

Od piatku budú slovenskí reprezentanti v kanoistike na divokej vode druhý raz v sezóne bojovať o body do Svetového pohára ICF. Prestížny seriál Medzinárodnej kanoistickej federácie pokračuje po pražskej Troji pretekmi v poľskom Krakove na trati tohtoročných augustových majstrovstiev Európy juniorov a pretekárov do 23 rokov.

Slovenskí vodní slalomári sa predstavia v konkurencii vyše 300 pretekárov zo 40 krajín sveta. V úvodnom kole „sveťáku“ si Slováci vypádlovali päť finálových účastí, pričom najvyššie umiestnenie – dve piate miesta – si vybojovali kanoista Matej Beňuš a deblkanoisti Tomáš Kučera-Ján Bátik.

„Škoda zbytočného dotyku, bez neho by bola medaila. Trať bola pekná, technická, ťažká, užil som si to. Piate miesto nie je je úplne super, ale emohlo byť horšie,“ vyznal sa v Troji bronzový medailista minulorčnej edície Svetového pohára Matej Beňuš.

Matej Beňuš. FOTO IRENA VANISOVA

Matej Beňuš. FOTO IRENA VANISOVA

„S jazdou môžeme byť spokojní. Škoda štyroch trestných sekúnd, druhého ťuku si ani nie sme vedomí. Musíme si prejsť na videu. Hoci boli bránky nahusto, nerobilo nám to problém. Vydali sme zo seba maximum. V každom prípade, výborný rozjazd do ďalších sveťákov,“ zhodli sa po finálovej jazde na Vltave obaja členova deblovej posádky Tomáš Kučera s Jánom Bátikom.

Deblovka Tomáš Kučera-Ján Bátik s trénerom Stanislavom Gejdošom. FOTO K-B

Deblovka Tomáš Kučera-Ján Bátik s trénerom Stanislavom Gejdošom. FOTO K-B

Vzhľadom na fakt, že Krakov koncom augusta pohostí vrcholný kontinentálny šampionát juniorov a mládežníkov, trať si vyskúšajú popri skúsenej Jane Dukátovej mladé kajakárky Viktória Orokocká a Michaela Haššová, úradujúca juniorská majsterka sveta z brazílskeho Foz do Iguacu. „Som veľmi rada, že sa môžem zúčastniť na Svetovom pohári, hoci som ešte len juniorka. Štartuje nás dosť kajakárok, až 63 a na semifinále má nárok len 30. Bude tažké sa tam dostať, kedže všetky sú dobré. Budem sa snažiť zájsť dobrú jazdu. Neočakávam veľa, ešte nie som na takej úrovni ako seniorky. Nemám však stres, na jazdu sa teším. Kanál v Krakove sa mi páči, hoci zakaždým, keďprídeme, je inak prerobený. Ale stále ho mám rada,” povedala Michaela Haššová.

Michaesla Haššová. FOTO MAREK ZWOLINSKI

Michaesla Haššová. FOTO MAREK ZWOLINSKI

Premiéru v tohtoročnom Svetovom pohári má pred sebou minuloročný víťaz Michal Martikán, ktorý vynechal pražské kolo a doplní tak stabilnú dvojicu Alexander Slafkovský, Matej Beňuš. Ešte stále som sa nepreklopil do pretekárskeho ladenia, môj cieľ bol doteraz najadziť čo najviac bránok. Keďže táto sezóna je v znamení majstrovstiev sveta a kvalifikácie na OH RIo 2016, namiesto Prahy som sa sústredil na tréningy,” vystvetlil päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán.

Michal Martikán. FOTO RICHARD GRIGAR

Michal Martikán. FOTO RICHARD GRIGAR

Druhú šancu na zisk nominačných bodov do reprezentácie na MS 2015 v Londýne budú mať kajakári Ján Šajbidor a Ľubomír Janček, Martin Halčin bude obhajovať pozíciu prvej lode. Deblovky nastúpia v rovnakom zložení ako v Česku – teda bez bratov Pavla a Petra Hochschornerovcov – s Ladislavom a Petrom Škantárovcami, Tomášom Kučerom a Jánom Bátikom, ako aj s Jurajom Skákalom a Matúšom Gewisslerom.

PROGRAM 2. SP KRAKOV
PIATOK 26. JÚNA: dvojkolová kvalifikácia C1M, C1Ž, K1M (9.00), dvojkolová kvalifikácia K1Ž a C2M (15.30)
SOBOTA 27. JÚNA: semifinále C1M, C1Ž a K1M (9.00), finále C1M, K1M, C1Ž (12.30)
NEDEĽA 28. JÚNA: semifinále K1Ž, C2M (9.30), finále K1Ž, C2M (12.00)

SLOVENSKÁ NOMINÁCIA 2. SP KRAKOV
C1M: Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš
K1Ž: Jana Dukátová, Michaela Haššová, Viktória Orokocká
C2: Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera–Ján Bátik, Juraj Skákala-Matúš Gewissler
K1M: Martin Halčin, Ján Šajbidor, Ľubomír Janček

WEB PODUJATIA

LIVE výsledky

LIVE výsledky pre smarfóny a tablety

SERIÁL SVETOVÉHO POHÁRA ICF 2015

zdroj: Lucia Antolová, SZKDV

25 Jun 2015Správy