Od Prahy, cez Pau, Londýn, až do Ria…

Praha-Troja 2015

Od piatku budú slovenskí reprezentanti v kanoistike na divokej vode prvý raz v sezóne bojovať o body do Svetového pohára ICF. Prestížny seriál Medzinárodnej kanoistickej federácie otvoria tento rok preteky na trati svetového šampionátu 2013 v pražskej Troji (19. – 21. júna 2015) a uzatvorí ho podujatie vo francúzskom Pau (13. – 16. augusta 2015).

Slovenskí vodní slalomári sa predstavia v konkurencii takmer 300 pretekárov zo 45 krajín sveta. Prvenstvo z lanského vydania seriálu budú obhajovať deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci a kanoista Michal Martikán. Striebornú pozíciu si vlani vybojovala kajakárka Jana Dukátová, bronz kanoista Matej Beňuš a „zemiakovú“ medailu jeho kolega Alexander Slafkovský.

15_WC_CSlalom_Logo2_Col_0

„Bolo by určite veľmi pekné, keby sa nám podarilo zvíťaziť v celkovom hodnotení aj tento rok. No naša hlavná priorita je zvládnuť nominačné preteky na olympiádu. Minulosezónny výsledok je pre nás veľká motivácia. Každé víťazné preteky nás posúvajú ešte viac vpred a dodávajú nám väčšiu chuť do tréningov. Minulý rok bol naozaj bohatý na triumfy a pevne verím, že na ne nadviažeme aj v tomto roku,“ povedal Peter Škantár.

Vodnoslalomárska sezóna 2015 je špecifická, bojuje sa v nej o olympijské miestenky na OH Rio de Janeiro 2016. „Bude veľmi náročná, najmä preto, že na olympiádu sa môže nominovať len jedna loď v kategórii. Na Slovensku máme tri veľmi vyrovnané deblkanoe, takže sme sami zvedaví, ako to nakoniec dopadne. A aká bude taktika? Jazdiť tak, aby sme boli so sebou spokojní,“ pokračoval zadák trojnásobných šampiónov celkového hodnotenia Svetového pohára ICF.

Bratanci z debla sa chystajú absolvovať všetky kolá prestížneho seriálu. „Vyhovujú nám všetky trate, na ktorých sa pôjde Svetový pohár. Každá je špecifická a voda má iný charakter a práve to je krásne na našom športe. Prostredie sa stále mení a treba sa mu vedieť prispôsobiť. Veľmi sa tešíme na úvodné kolo v pražskej Troji, kde je vždy vynikajúca atmosféra a všetko dokonale pripravené.“

Na sveťáky sa tešia aj kvôli fanúšikom. „Práve oni sú náš najlepší povolený doping, ktorý je nenahraditeľný,“ dodal Peter Škantár.

Ladislav a Peter Škantárovci FOTO PAVOL UHRIN

Ladislav a Peter Škantárovci FOTO PAVOL UHRIN

Bronz si vo Svetovom pohári 2014 vybojoval kanoista Matej Beňuš. „Posledných šesť rokov som bol vždy celkovo do tretieho miesta, takže chcem aj teraz. Minuloročná tretia priečka je motivácia byť ešte lepší,” povedal člen Športového centra polície.

Dvadsaťsedemročný rodák z Bratislavy plánuje pádlovať vo všetkých piatich kolách seriálu. „Taktika nebude nijako špeciálna, zájsť vo finále čo najlepšiu jazdu. Najviac sa teším do Pau, kde sa výborne preteká, najmenej do Mikuláša. Všade však verím, že fanúšikovia vytvoria super atmosféru, v ktorej sa budeme vedieť vyburcovať k lepším výsledkom,” skonštatoval čerstvý bronzový medailista z ME v nemeckom Markkleebergu.

Matej Beňuš FOTO PETER PRAŽENKA

Matej Beňuš FOTO PETER PRAŽENKA

Tesne pod medailovými stupienkami skončil v lanskej edícii Svetového pohára ICF kanoista Alexander Slafkovský. „Zakaždým sadám do lode s cieľom podať čo najlepší výkon a inak to nebude ani teraz. Ak sa mi podarí skončiť medzi prvými tromi, bude to super. Minulosezónne štvrté miesto je skôr motivácia, pretože stále sa je kam posúvať a zlepšovať,“ zdôraznil 6-násobný majster sveta.

Taktika na sezónu je jasná: „Dobre to rozbehnúť a postupne vylepšovať! Mám v pláne absolovovať všetkých päť sveťákov. Preteky sú najlepší tréning, takže nevidím zmysel nejaký vynechávať. Najviac sa teším na domácu vodu v Mikuláši a potom do Seu a Pau, pretože sa mi tam páči. Najmenej mi sedí asi Krakov, ale to neznamená, že by sa mi tam nechcelo ísť,“ usmial sa rodák z Liptova.

Aj on má odkaz pre všetkých priaznivcov vodného slalomu. „Fanúšikovia sú čerešnička na torte, pre ktorých celú sladkosť pečieme. Bez čerešničky by to bol len obyčajný koláč…“ doplnil Alexander Slafkovský.

Alexander Slafkovský. FOTO MAREK ZWOLLINSKI

Vlani ho od medailových priečok delil zakaždým malinký kúsok. Kajakár Martin Halčin skončil štyrikrát na vrcholných podujatiach štvrtý o stotinky za bronzom, na majstrovstvách sveta ho od postupu do finále delilo 0,67 s.

„Ťažko sa odstraňujú malé chyby, ktoré ma delili od medailí, keďže zakaždým to bolo niečo iné. Určite chcem vždy zájsť svoju kvalitnú jazdu, s tou by mi to malo vyjsť na finále. V ňom treba už aj trochu šťastia. Z uplynulej sezóny som si ho dúfam trochu preniesol do tejto, chýbalo mi od začiatku až po posledné preteky… Základ by mal byť jazdiť čo najlepšie a vyrovnane,“ rozhovoril sa Martin Halčin.

Dvojnásobného juniorského majstra sveta čaká v tejto sezóne nový post v rámci reprezentácie. Prvým rokom senior sa zrazu stal líder kajakárskej kategórie. „Pre mňa je to trochu nová pozícia, keďže už od žiakov som bol ja ten, čo sa doťahoval na starších. Teraz sa to otočilo. Ale je fajn byť aj na domácich pretekoch tlačený k lepším výkonom dobrou konkurenciou. Teší ma, že sa zlepšujeme a hádam nebudeme najslabšia kategória v reprezentácii, ako nás doteraz označovali,“ zaželal si trojnásobný juniorský šampión starého kontinentu.

Rodáka z Pienin čaká potvrdenie reprezentačnej miestenky a následne boj o septembrové majstrovstvá sveta v Londýne. „Najviac sa teším domov, na tretie kolo sveťáku v Liptovskom Mikuláši. Ako vždy, keď cítime podporu fanúšikov, jazdí sa nám lepšie,“ poznamenal Martin Halčin.

Martin Halčin. FOTO KATARINA ONTKOVÁ

Martin Halčin. FOTO KATARINA ONTKOVÁ

Premiérové boje o body do Svetového pohára čakajú na mládežníckeho kajakára Andreja Máleka. Obavy ho nekvária. „Teším sa na každé jedno kolo, ktoré absolvujem.“

Vekom reprezentant do 23 rokov má za sebou seniorskú premiéru ako hrom, na májových majstrovstvách Európy si v nemeckom Markkleebergu vypádloval bronz. „Úspech beriem ako motiváciu do budúcnosti. Vidím, že na to mám a o to ľahšie sa mi bude tvrdo trénovať,“ nástojí bronzový medailista tohtoročných MS do 23 rokov v brazílskom Foz do Iguacu.

V súlade s nominačnými kritériami si vybral dvoje pretekov, na ktorých zabojuje o body do internej nominácie o MS v Londýne. „Nemecko bola jednoduchá voľba, majstrovstvá Európy sú majstrovstvá Európy. Svetový pohár v Mikuláši je viac-menej domáca voda, ktorú mám lepšie najazdenú ako Prahu alebo Krakov,“ vysvetlil člen Športového centra polície.

Ak potvrdí svoju formu, teší sa najmä na španielske Seo. „Ešte som tam nebol, bude to nová skúsenosť. Fanúšikovia, držte palce!“ uzavrel Andrej Málek.

Andrej Málek FOTO PAVOL UHRIN

Andrej Málek FOTO PAVOL UHRIN

PROGRAM 1. SP PRAHA
PIATOK 19. JÚNA: dvojkolová kvalifikácia C1M, C1Ž, K1M (9.00), dvojkolová kvalifikácia K1Ž a C2 (16.15)
SOBOTA 20. JÚNA: semifinále C1M, C1Ž a K1M (9.00), finále C1M, C1Ž a K1M (12.30), hliadky 3xC1M, 3xC1Ž a 3xK1M (15.30)
NEDEĽA 21. JÚNA: semifinále K1Ž, C2 (9.30), finále K1Ž, C2 (12.00), hliadky 3xK1Ž, 3xC2 (14.15)

SLOVENSKÁ NOMINÁCIA 1. SP PRAHA
C1M: Alexander Slafkovský, Matej Beňuš, Jerguš Baďura
K1Ž: Jana Dukátová, Kristína Nevařilová
C2: Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera–Ján Bátik, Matúš Gewissler-Juraj Skákala
K1M: Martin Halčin, Ján Šajbidor, Ľubomír Janček

WEB PODUJATIA 

LIVE VÝSLEDKY

LIVE VÝSLEDKY PRE SMARTFÓNY A TABLETY

SERIÁL SVETOVÉHO POHÁRA ICF 2015

zdroj: Lucia Antolová, SZKDV

17 Jun 2015Správy