V Mikuláši o prvé body do nominácie

„Od úvodných nominačných pretekov očakávam, že sa presadia najmä mladí kajakári. Je v záujme nás všetkých, aby sa počas celej sezóny konfrontovali s elitou na medzinárodných seniorských podujatiach,“ povedal Róbert Orokocký, športový riaditeľ Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode.

Od piatka do nedele pohostí Areál vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši 67. ročník Medzinárodného tatranského slalomu. Pod Tatrami vyštartuje 150 lodí z ôsmich krajín sveta, pričom piatkové a sobotňajšie jazdy sa budú Slovákom zároveň rátať do nominácie seniorskej reprezentácie.

Na základe minulosezónnych výsledkov majú istotu nominácie do reprezentácie ešte pred začiatkom kvalifikačných bojov v Liptovskom Mikuláši a následne v Bratislave Michal Martikán, Alexander Slafkovský a Matej Beňuš v C1, Martin Halčin v K1 mužov, Jana Dukátová a Elena Kaliská v K1 žien, Peter a Pavol Hochschornerovci a Ladislav a Peter Škantárovci v C2.

„Kategórie C1M a C2 sú na základe minuloročných výsledkov viac-menej uzatvorené. Okrem kajakárov bude zaujímavé sledovať aj boj o tretie miesto v reprezentácii kajakárok. Máme štyri či päť vyrovnaných dievčat a sám som zvedavý, kto doplní stabilné duo Dukátová – Kaliská. Keďže Elena avizovala vynechanie majstrovstiev Európy v nemeckom Markkleebergu, dôležitý môže byť každý bod,“ pokračoval Orokocký.

Úvodný vodácky vrchol sezóny – mládežnícky svetový šampionát vo Foz do Iguacu – naznačil, že sa dopredu tlačia aj juniori. Kajakár Jakub Grigar, kanoista Marko Mirgorodský a kajakárka Michaela Haššová si vybojovali tituly majstrov sveta, o medaily sa postarali aj „dvadsaťtrojkári“ – kajakár Andrej Málek (bronz) a deblkanoisti Matúš Gewissler – Juraj Skálala (striebro). „Súťaženie na juniorských podujatiach je vždy iné ako v ,seniorke‘. Niektoré mená však už teraz ukazujú obrovský potenciál, čo nás veľmi teší,“ uzavrel športový riaditeľ SZKDV Róbert Orokocký.

Zo Slovákov bude v Mikuláši chýbať duo bratov Pavla a Petra Hochschornerovcov, kajakárky Jana Dukátová a Elena Kaliská, rovnako ako bratanci Ladislav a Peter Škantárovci, ktorí sa doma pripravujú na prvý seniorský vrchol sezóny – európsky šampionát v Nemecku v závere mája.

plagtmts67

PROGRAM 67. ROČNÍKA MTS
PIATOK:
9.45 C1M, K1Ž – 1. a 2. jazda
13.00 C2M, K1M, C1Ž – 1. a 2. jazda
SOBOTA:
9.45 C1M, K1Ž – 1. a 2. jazda
13.30 C2M, K1M, C1Ž – 1. a 2. jazda
NEDEĽA:
9.30 C1 M, K1Ž, C2M, K1M, C1Ž – semifinále
13.00 C1M, K1Ž, C2M, K1M, C1Ž – finále

zdroj: SZKDV

6 May 2015Správy