S novou loďou a starým pádlom

Martin Halčin mal v minulej sezóne neuveriteľne nešťastné výsledky. Prečo? Dvadsaťštyriročný kajakár bol štvrtý na MS pretekárov do 23 rokov v austrálskom Penrithe len 0,83 s od bronzu. Na ME vo Viedni bol takisto „zemiakový” iba 0,44 s od tretieho miesta. Na MS v Deep Creeku obsadil 11. priečku, jedno miesto od finále, na ktoré mu chýbalo 0,67 s, a aby toho ešte nebolo dosť, slovenská hliadka v zložení Halčin, Šajbidor a Hujsa skončila štvrtá, keď jej na bronzovú medailu Britov chýbalo „až“ 1,08 s. Tomu sa povie jednoducho – smola!

ME_logo

Zajtra sa v nemeckom Markkleebergu začnú majstrovstvá Európy, na ktorých bude v súčasnosti najlepší slovenský kajakár obhajovať štvrtú priečku z minuloročného šampionátu vo Viedni. Bral by ju aj teraz?

„Samozrejme, že by som ju bral. Veď skončiť v konkurencii najlepších európskych kajakárov štvrtý by bolo znovu super, ale ak by to tak vyšlo, tak by som bol radšej, keby rozdiel od bronzovej medaily bol o niečo väčší ako vlani. Tých symbolických 44 stotín za 4. miesto ma mrzelo skutočne veľmi dlho,“ hovorí v súčasnosti 26. kajakár svetového rebríčka Medzinárodnej kanoistickej federácie (ICF).

martin_halcin_slovak_open_2015-0803

Martin mal síce za sebou nešťastnú sezónu, ale na základe jej výsledkov získal predsa len jednu veľkú výhodu. Automaticky si tým vybojoval miesto v slovenskom reprezentačnom tíme na tento rok, takže sa vyhol nervydrásajúcej kvalifikácii v napínavých nominačných bojoch. Štartoval v nich, ale preteky bral len ako tréning na prvý vrchol sezóny – víkendové ME v Nemecku.

„V Markkleebergu sa predstavím s novou loďou a starým pádlom. Prečo takáto kombinácia? S kajakom som pred touto sezónou zmenil značku, keď som Vajdu vystriedal za Galasport. Chcel som, aby bola moja loď čo najviac prispôsobená podmienkam, ktoré budú na majstrovstvách sveta v Londýne. Práve tam budú najdôležitejšie preteky v tomto roku. Skúšal som aj nové pádlo, ale nakoniec som sa rozhodol vrátiť k môjmu už osvedčenému starému, takže preto z tohto vznikla takáto kombinácia.“

Martin Halčin. FOTO MICHAELA DAILLE

Martin Halčin. FOTO MICHAELA DAILLE

Nemecký Markkleeberg ešte nie je vo vodnom slalome až taký známy, ako napríklad Augsburg, kde už v roku 1972 bojovali pretekári o prvé olympijské medaily z divokej vody. „Ja mám s týmto kanálom dobré skúsenosti a celkom sa mi páči. Naposledy som tu síce bol pred tromi rokmi a odvtedy sa na trati výrazne zmenili prekážky, ale spomienky na Markkleeberg mám dobré. Prvý raz som tu štartoval, keď som mal premiéru na ME do 23 rokov a dostal som sa hneď do finále. A raz som tu bol na rebríčkových pretekoch ICF tretí. Veru, takýto výsledok by ma teraz veľmi potešil,“ skonštatoval Halčin, ktorý však vie, že v Markkleebergu pôjde pre našich kajakárov o veľa viac, ako „len“ o čo najlepší výsledok na ME. Pre nich sa už totiž začína boj o účasť na OH 2016 v Riu de Janeiro!

V súčasnosti je v slovenskej reprezentácii päť kajakárov. Okrem Halčina ešte Andrej Málek, Jakub Grigar, Ján Šajbidor a Ľubomír Janček. Ak si Slovensko vybojuje na svetovom šampionáte olympijskú miestenku v K1 mužov, tak do Ria pôjde jeden z tejto pätice. Ktorý?

Práve o to sa začne boj už tento víkend na ME. Prvý predpoklad je vybojovať si účasť na svetovom šampionáte v Londýne, kde sa predstavia traja. Rozhodne o tom štvoro nominačných pretekov – ME v Markkleebergu a SP v Prahe, Krakove a Liptovskom Mikuláši. Za konečné výsledky na týchto pretekoch dostanú naši kajakári body podľa dopredu stanoveného bodovania. Halčin má možnosť štartovať na všetkých štyroch, Málek i Grigar si mohli vybrať dva, a tak sa predstavia na ME a v Liptovskom Mikuláši, Šajbidorovi i Jančekovi zostali preteky v Prahe a Krakove. Do poradia sa budú samozrejme rátať dva výsledky a najlepší traja si vybojujú účasť na svetovom šampionáte.

Halčin má jednu výhodu, že má k dispozícii až štvoro pretekov, pričom dva najslabšie výsledky sa mu budú škrtať. Využije ju a pôjde na všetky podujatia? „Určite. Nielen preto, že mám tak väčšiu šancu dostať sa do trojky na majstrovstvá sveta, ale potrebujem aj čo najviac pretekov. Som prvý rok mimo ,dvadsaťtrojky’, takže mám už v tejto sezóne menej možností bojovať so svetovou špičkou. A keďže najlepší tréning sú dobré preteky, pôjdem aj na všetky tri kolá Svetového pohára a potom sa uvidí, čo ďalej. Verím však, že sa dostanem do najlepšej trojice a moja sezóna bude pokračovať,“ vysvetlil Halčin.

Ako sám skonštatoval, už je z neho prvú sezónu iba senior. Ako sa on pozerá na súčasné zloženie nášho reprezentačného tímu vo svojej kategórii? „Vyšlo to zaujímavo. Sú v nej dvaja mladí – bronzový z MS do 23 rokov Málek a zlatý junior z MS Grigar. Ďalší dvaja sú dlhoroční kajakári – vyše 30-ročný Šajdidor i takmer 30-ročný Janček a ja som akýsi stred medzi nimi. Je to dobré rozloženie, pretože aj ja cítim tlak, ktorý má výkonnostne posúva dopredu. Pamätám si, keď som pred pár rokmi začínal ja takto v reprezentácii a ako Málek i Grigar som sa snažil vyrovnať našim najlepším. Teraz je na nich, aby aj v silnej seniorskej konkurencii potvrdil skvelú výkonnosť z mládežníckych kategórií,“ dodal Martin Halčin, ktorý je podľa jeho slov pripravený v Markkleebergu zaútočiť minimálne na finále.

zdroj: JÁN JEŽÍK, denník Šport

 

28 May 2015Správy