Slovensko najúspešnejšia krajina v individuálnych kategóriách na MSJ v kanoistike na divokej vode

MAJSTROVSTVÁ SVETA JUNIOROV A PRETEKÁROV DO 23 ROKOV V KANOISTIKE NA DIVOKEJ VODE * 22. – 26. APRÍLA 2015 * FOZ DO IGUACU, BRAZÍLIA

2015-WCCanoeSlalom_LOGO-FINAL-cor

Slovenská mládežnícka výprava vybojovala pre našu krajinu honor najúspešnejšej krajiny v individuálnych kategóriách majstrovstiev sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov v brazílskom Foz do Iguacu a veľkými písmenami zapísala toto podujatie do zväzovej histórie.

FOTO RG

FOTO RG

“Tri zlaté medaily v najprestížnejších olympijských disciplínach a tituly juniorských majstrov sveta pre kajakára Jakuba Grigara, kanoistu Marka Mirgorodského a kajakárku Michaelu Haššovú sú pre náš šport opäť obrovský prísľub do budúcnosti. Rovnako veľkú radosť máme aj zo striebornej medaily deblkanoistov Matúša Gewisslera s Jurajom Skákalom a bronzu kajakára Andreja Máleka v kategóriách do 23 rokov. Obrovským prekvapením sú štvrté miesta reprezentačných nováčikov kajakárky Soni Stanovskej a jej brata kajakára Samuela Stanovského, ako aj celkový počet deviatich slovenských lodí vo finálových pretekoch,” povedal generálny manažér Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Richard Galovič.

Naše vodnoslalomárske nádeje potvrdili, že sa do nich oplatí investovať. “Som presvedčený, že v Brazílii sme videli športovcov, ktorí budú Slovensko reprezentovať v ďalšom olympijskom cykle Tokio 2020. Ukazuje sa, že veľké úsilie, ktoré od poslednej olympiády v Londýne 2012 venujeme mládežníckym športovcom, začína prinášať prvé ovocie. Veríme, že ak sa budeme schopní o túto generáciu športovcov a ich trénerov postarať aspoň tak, ako sa nám to darilo pri našej zlatej generácii Hochschornerovcov, Martikána a Kaliskej, bude kanoistika na divokej vode aj po nevyhnutnej generačnej výmene naďalej výkladná skriňa slovenského športu,” poznamenal Galovič.

Grigar_Mirgorodsky

Predčasný darček Jakuba Grigara k jeho dnešným osemnástym narodeninám v podobe už štvrtej medaily zo svetových šampionátov (bronz Wausau 2012, zlato Liptovský Mikuláš 2013, bronz Penrith 2014 a zlato Foz do Iguacu 2015) nesmierne potešil aj samotného aktéra, ktorý sa stal najúspešnejším Slovákom v histórii MSJ. “Sú to neskutočné pocity. Je dobré byť späť na najvyššom stupienku. Pred pretekmi som nemal veľké očakávania, necítil som sa pred nimi najlepšie, bol som chorý. Som šťastný, že sa mi napokon podarilo vyhrať,” vyznal sa Grigar.

image3

Pre Michaelu Haššovú aj Marka Mirgodského, bronzového kanoistu OHM v Nankingu 2014, je brazílske zlato prvé individuálne z veľkého podujatia. “Nesmierne sa teším. Jazda bola až na jeden ťuk veľmi dobrá. Kto by nebol spokojný so zlatom? Budem sa poctivo pripravovať aj na majstrovstvá Európy. Keby sa mi podarila ďalšia, bolo by to super.”

malek

Nesmiernu cenu má aj striebro deblovky Matúš Gewissler – Juraj Skákala, ako aj bronz kajakára Andreja Máleka v kategórii do 23 rokov, v ktorej je už aj na mládežníckom podujatí konkurencia totožná s elitnou na seniorských podujatiach.

GS

Videá našich medailistov na oficiálnom FACEBOOKU Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode.

zdroj: SZKDV

27 Apr 2015Správy