Mladí slalomári bez osobných finančných nákladov

„Kanál vo Foz du Iguacu je špecifický nielen svojou polohou na hranici troch štátov – Brazílie, Paraguaja a Argentíny – ale aj faktom, že je prvý umelý kanál s divokou vodou v južnej Amerike,“ povedal generálny manažér Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Richard Galovič.

IMG_8105

Na vrcholnom mládežníckom podujatí sa predstaví 19 slovenských lodí, pričom do dejiska šampionátu sa vybrali už v stredu, dva týždne pred štartom pretekov. „Je potrebné, aby sa športovci aklimatizovali a mali dostatočný čas pripraviť sa na najdôležitejšie preteky roka. Už druhý rok po sebe je mládežnícky vrchol sezóny na jar, v čase netypickom pre Európanov. Keďže v našich klimatických podmienkach je veľmi zložité zabezpečiť v zime prípravu na vode, absolvovali naši mládežníci od konca januára dva niekoľkotýždňové tréningové kempy v Spojených arabských emirátoch. Vnímame to aj ako investíciu do budúcnosti, veď sú to športovci, ktorí by mali už v blízkej budúcnosti nahradiť našich olympijských víťazov, najväčšie hviezdy nášho športu,“ pokračoval Galovič.

IMG_8123

Zabezpečiť 25-člennú výpravu vrcholových pretekárov a podporného tímu je zložité nielen logisticky, ale aj finančne. Celkové náklady na MS sa pohybujú vo výške 90-tisíc eur. „Je to obrovské množstvo peňazí. Financovanie je dvojzložkové – dotáciu štátu na talentovanú mládež a reprezentáciu dopĺňa nevyhnutná časť finančnej podpory od generálneho reklamného partnera mládežníckej reprezentácie – Vodohospodárskej výstavby, š.p. majiteľa Vodného Diela Gabčikovo, ktorého súčasťou je aj areál Divoká voda v Bratislave-Čunove.“

Slovenská výprava pred odchodom na šampionát. FOTO NŠC

Slovenská výprava pred odchodom na šampionát. FOTO NŠC

Prvýkrát v histórii najúspešnejšieho slovenského športu budú kompletné náklady účasti na MS mládežníkov plne financované Slovenským zväzom kanoistiky na divokej vode. „Ešte minulý rok si takmer polovica mládežníckých reprezentantov svoju účasť na majstrovstvách sveta doplácala z vlastných zdrojov, alebo im to uhrádzali ich rodičia. V posledných dvadsiatich rokoch patríme medzi absolútne najúspešnejšie slovenské športy. Rozhodli sme sa teda byť lídrami aj v oblasti zabezpečenia štátnej reprezentácie. Rodičia financujú veľkú časť športovej prípravy svojich detí. Ak sa niektoré z nich dostanú na takú vysokú výkonnostnú úroveň, že môžu štartovať na majstrovstvách sveta, je povinnosťou športových funkcionárov zariadiť všetko tak, aby samotná štátna reprezentácia finančne nezaťažovala rodiny našich mládežníckých talentov. Hovoríme, že reprezentácia musí byť otázkou cti. Snažme sa teda, aby sme aspoň v olympijských športoch boli schopní zabezpečiť základné podmienky pre účasť našich športovcov na vrcholných svetových podujatiach, “ zdôraznil Richard Galovič.

IMG_8110

Medzi reprezentantmi, ktorí budú v Brazílii pádlovať o cenné kovy, sú aj obhajcovia lanských juniorských bronzových medailí z MSJ + U23 v austrálskom Penrithe – kajakár Jakub Grigar a kajakárka Pavlína Matulániová.
„Musela som oželieť časť zimnej kondičnej prípravy, keďže som mala zdravotné problémy. Ale vďaka elitnej príprave ,v teple’ som to stihla vykompenzovať. Návrat do zasneženého Liptovského Mikuláša bol síce náročný, ale ako hovoria naši tréneri: tréning v tvrdších podmienkach zoceľuje charakter ,“ usmiala sa Matulániová.

Jej reprezentačný kolega Grigar, strieborný z OHM v Nankingu 2014, sa naopak tešil, že po uplynulých dvoch zimách, keď ho v príprave brzdili zranenia, mohol tentokrát zaberať úplne naplno. „Kondička je teda v pohode, v Emirátoch sme sa parádne rozjazdili, už to len pretaviť do výsledkov,“ skonštatoval Grigar.

IMG_8112

Pri predsúťažných ambíciách boli členovia výpravy zdržanliví. „Budeme spokojní, keď výsledky preukážu, že krivka rastu výkonnosti našich športovcov naďalej stúpa. Ak športovci výkonmi preukážu, že za rok sa posunuli opäť o krok bližšie k absolútnej elite, vydajú zo seba všetko natrénované a budú mať aj kúsok šťastia, verím že opäť rozšírime našu medailovú zbierku, “ poznamenal Richard Galovič.

O čosi konkrétnejší bol šéftréner mládeže Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Peter Cibák mladší. „Opierame sa predovšetkým o juniorskú reprezentáciu. Vlani nám do kategórie dospelých prešli všetci majstri sveta, preto budem rád za každú jednu finálovú účasť a reálny boj o medaily,“ podotkol Cibák ml.

Vodných slalomárov vypravil do Brazílie aj riaditeľ Národného športového centra Boris Čajada. „Som rád, že môžem skonštatovať, že viacerí reprezentanti sú členovia NŠC. Verím, že zo strany nášho mládežníckeho centra, dostali v príprave všetko čo potrebovali a že to potvrdia svojimi výkonmi na najdôležitejšom podujatí sezóny,“ uzavrel Čavajda.

IMG_8120

REPREZENTAČNÝ TÍM MSJ A MSU23 2015
FOZ DO IGUAÇU, BRAZÍLIA, 22. – 26. 4. 2015
http://fozdiguazu2015.worldchampionships.events.slalom.canoeicf.com

Vedúci akcie: Richard Galovič
Tréneri: Peter Cibák ml., Tomáš Mráz, Pavel Ostrovský, Juraj Ontko, Miroslav Stanovský ml.
Doktor: Mudr. Ivan Macek
Masér a videotechnika: Tomáš Martikán

RD JUNIORI
K1M: Jakuj Grigar (NŠC), Richard Macúš, Samuel Stanovský
C1M: Marko Mirgorodský (NŠC)
K1Ž: Michaela Haššová (NŠC), Soňa Stanovská, Simona Maceková
C1M: Soňa Stanovská, Simona Maceková

RD U23:
K1M: Andrej Málek, Peter Blasbalg (NŠC), Miroslav Urban
C1M: Marko Gurecka (NŠC), Martin Mračna (NŠC)
K1Ž: Kristína Zarubová, Viktória Orokocká (NŠC), Pavlína Matulániová (NŠC)
C2M: Matúš Gewisler – Juraj Skákala

zdroj: SZKDV
FOTO NŠC

9 Apr 2015Správy