Zmení loď i úchop pádla

Rok 2015 bude mať pre športovcov najúspešnejšieho slovenského zväzu špecifickú príchuť. Reprezentantov v kanoistike na divokej vode čaká interná kvalifikácia na olympiádu v Rio de Janiero, ktorá sa však začne až takmer po sezóne – v auguste. Z toho dôvodu pozmenila Jana Dukátová náplň zimnej prípravy. „Túto zimu mám o čosi viac času, aj preto si môžem dovoliť urobiť v niektorých veciach krok späť a poopraviť ich,” vysvetľuje Kajakárka roka 2014.

JD3

Za možnosťou trénovania hodín a hodín v kajaku odcestuje do teplých krajín trochu neskôr ako obvykle, aby sa počas zimy mohla dlhšie venovať odstráneniu nedostatkov a nabratiu kondície. Predovšetkým tú bude najbližších dvadsať mesiacov vskutku potrebovať.

„Vzácna možnosť necestovať a celý čas byť doma koncentrovaná na každý detail tréningu mi momentálne prišieľ veľmi vhod,” poznamenala Jana Dukátová.

JD2

Zimná príprava striebornej medailistky celkového hodnotenia prestížneho vodnoslalomárskeho seriálu Svetového pohára sa skladá najmä z pádlovania na trenažéri, veľa času venuje aj nápravným cvičeniam v telocvični a klasickej posilňovni. Ak počasie dovolí, môžete ju stretnúť v bratislavskej karloveskej zátoke ako pádluje na vode alebo na dunajskom nábreží, kam chodí často behať.

„Spravili sme s trénerom komplexnú analýzu môjho pádlovania. Od prehodnotenia úchopu pádla, výmeny nového modelu lode, až po zmenu pohybových návykov pri pádlovaní,” poznamenala päťnásobná medailistka majstrovstiev sveta, ktorá tentoraz absolvuje jarné rozjazdenie v Austrálii, v Londýne a vo francúzskom stredisku Pau. V sezóne 2015 ju čaká päť kôl svetového pohára, majstrovstvá Európy v Nemecku a majstrovstvá sveta na olympijskej trati v Londýne. V závere roka ešte vycestuje na testovacie preteky na novovybudovanom areáli v brazílskom Rio de Janeiro.

JD4

„Zdokonaľovaním zapájania jednotlivých svalov si zvyšujem celkovú silu a pokúsim sa predĺžiť svoju schopnosť ďalej vrcholovo športovať. Moje telo a hlavne chrbtica sú už mierne opotrebované. Každý detail môže predĺžiť alebo naopak skrátiť moju športovú kariéru o niekoľko sezón,” zdôrazňuje 31-ročná Bratislavčanka.

Pravda je, že fyziologicky je posed v kajaku veľmi neprirodzený. Aj preto si Jana hľadá doplnkové športy, ktoré by jej pomohli vybalancovať postavu a doposilňovať stabilizačné svaly.

Práve včera ráno predstavila na webovej stránke Redbullu video, v ktorom ju majú fanúšikovia možnosť spoznať v netradičnej polohe.

Kameraman a editor Jopy Hečko absolvoval počas jedného roka niekoľko výjazdov, aby zachytil niekoľkonásobnú víťazku Svetového pohára nielen na tréningu v kajaku alebo v posilňovni, ale aj pri aktivitách, ktoré si dopraje v čase voľna.

JD1

„Moja príprava nebola nikdy iba o jazdení na kajaku. Som dušou športovec a rovnakú radosť mi prinášajú aj iné športy, ktoré v čase voľna skúšam. Privilegovanú kategóriu hrajú boardové. Sú pre mňa fantastické na balančný tréning a zdokonaľovanie obratnosti v nestabilných podmienkach,” priznáva Jana Dukátová.

JÁN JEŽÍK, denník Šport
FOTO ARCHÍV (jd)

22 Jan 2015Správy