Športovci roka SZKDV 2014: Škantárovci a Dukátová

Vo štvrtok 11. decembra 2014 vyhlásil Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode (SZKDV) v priestoroch Pálffyho paláca v Bratislave výsledky ankety Kanoista roka 2014. Celkové prvenstvo získali premiérovo bratanci Ladislav a Peter Škantárovci, v hlavnej ženskej kategórii triumfovala štvrtý raz po sebe Jana Dukátová.

Ladislav a Peter Škantárovci. FOTO SITA/ĽUDOVÍT VANIHER

Ladislav a Peter Škantárovci. FOTO SITA/ĽUDOVÍT VANIHER

Slovenskí vodní slalomári potvrdili v polovici olympijského cyklu, že patria medzi absolútnu svetovú špičku.

Jana Dukátová. FOTO SITA/ĽUDOVÍT VANIHER

Jana Dukátová. FOTO SITA/ĽUDOVÍT VANIHER

Na úvod sezóny si podmanili európsky šampionát. Na novootvorenom kanáli vo Viedni si zásluhou bratancov Ladislava a Petra Škantárovcov (1. miesto C2, 1. miesto 3xC2), bratov Pavla a Petra Hochschornerovcov (4. miesto C2, 1. miesto 3xC2), Alexandra Slafkovského (1. miesto C1M, 3. miesto 3xC1M), Michala Martikána (2. miesto C1M, 3. miesto 3xC1M) a Martina Halčina (4. miesto K1M) vybojovali honor najúspešnejšej krajiny.

Martin Halčin.  FOTO TASR/MICHAL SVÍTOK

Martin Halčin. FOTO TASR/MICHAL SVÍTOK

V celkovom hodnotení prestížneho seriálu Svetového pohára ICF si vypádlovali štyri medailové pozície – Martikán a Škantárovci zlato, Dukátová striebro a Beňuš bronz. Len tesne pod stupienkom zostal Slafkovský, ktorý bol medzi kanoistami štvrtý.

Alexander Slafkovský. FOTO SITA/ĽUDOVÍT VANIHER

Alexander Slafkovský. FOTO SITA/ĽUDOVÍT VANIHER

Vrchol sezóny – majstrovstvá sveta v Deep Creeku, USA – doplnil medailovú zbierku Škantárovcov o bronzovú medailu v individuálnej disciplíne a striebro v hliadkach. Piaty raz po sebe sa z titulu najúspešnejšieho tímu na svete tešili aj kanoisti v zložení Martikán, Beňuš, Slafkovský, ktorým sekundovali kajakárky Dukátová, Kaliská, Nevařilová bronzom a kajakári Halčin, Grigar, Šajbidor štvrtou priečkou.

Viac než pozitívne je, že medzi bránkami už brázdia aj talentovaní nástupcovia úspešnej generácie. Na olympijských hrách mládeže v čínskom Nankingu zahviezdili kakajár Jakub Grigar striebrom, kanoista Marko Mirgorodský bronzom a kajakárka Michaela Haššová 5. miestom.

Jakub Grigar a Marko Mirgorodský. FOTO TASR/MICHAL SVÍTOK

Jakub Grigar a Marko Mirgorodský. FOTO TASR/MICHAL SVÍTOK

Majstrovstvá sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov v austrálskom Penrithe ovenčili medailami Grigar (3. miesto K1MJ) a Matulániová (3. miesto K1ŽJ), ako aj hliadky kanoistov juniorov (1. miesto), kanoistov do 23 rokov (2. miesto) a kajakárov do 23 rokov (3. miesto).

Z kontinentálneho vrcholu sezóny v macedónskom Skopje priniesol Marko Gurecka bronz.

HLAVNÉ KATEGÓRIE

KANOISTA ROKA: Ladislav a Peter Škantárovci – 1. miesto ME Viedeň, 1. miesto celkové hodnotenie SP, 3. miesto MS Deep Creek

„Sme radi, že nám vyšla predošlá sezóna. Získali sme veľmi pekné ocenenia v Svetovom pohári, na majstrovstvách Európy aj majstrovstvách sveta. Zo siedmich štartov na vrcholných podujatiach sme získali osem cenných kovov, takže prevláda maximálna spokojnosť,” uviedol Ladislav Škantár.

Jeho bratranec Peter dodal: „Do všetkých pretekov sme vstupovali s tým, že chceme podať čo najlepší výkon. Ak chceme pomýšľať na olympiádu, každý ročník je pre nás veľmi dôležitý. Je to pre nás veľká výzva. Urobíme všetko preto, aby sme v prvom rade vyjazdili miestenku na OH.”

Škantárovci si triumf v tohtoročnej ankete veľmi vážia a v konkurencii 11 individuálnych medailí z Európy a sveta ho radia v kariére veľmi vysoko. „Toto víťazstvo by som zaradil medzi najvýraznejšie. Vyhrať anketu Kanoista roka možno neznie nejako lákavo, ale každý, kto v nej triumfuje, musí zdolať všetkých kanoistov na Slovensku. Náš vodný slalom patrí medzi najlepšie vo svete, preto som rád, že sa nám to podarilo,” dodal Peter Škantár.

KANOISTKA ROKA: Jana Dukátová – 10. miesto ME Viedeň, 2. miesto celkové hodnotenie SP

„Z ocenenia sa veľmi teším, pravdupovediac ani som si neuvedomila, že je to už štvrtý rok po sebe. Tento rok by som zhodnotila asi na dvojku. Boli v ňom dobré momenty ako 2. miesto v celkovom hodnotení Svetového pohára, ale aj momenty, ktoré som si určite predstavovala lepšie. Nasledujúca sezóna bude veľmi zvláštna. A veľmi dlhá. Tie najdôležitejšie preteky prídu až v jej druhej polovici, takže dôležité bude byť trpezlivý a nenechať sa vykoľajiť, ak niečo zo začiatku roka nepôjde úplne na 100 percent. V letných športoch sa často nestáva, že sezónu skončíme až na prelome novembra a decembra,” poznamenala Dukátová.

KATEGÓRIE     

KAJAKÁRKA ROKA: Jana Dukátová

KANOISTA ROKA: Michal Martikán – 2. miesto ME Viedeň, 1. miesto celkové hodnotenie SP, 1. miesto MS Deep Creek hliadka a Alexander Slafkovský – 1. miesto ME Viedeň, 4. miesto celkové hodnotenie SP, 1. miesto MS Deep Creek hliadka

DEBLKANOISTI ROKA: Ladislav a Peter Škantárovci

KAJAKÁR ROKA: Martin Halčin – 4. miesto ME Viedeň, 4. miesto MS23 Penrith, 3. miesto MS23 Penrith hliadka

TALENT ROKA: Jakub Grigar – 2. miesto OHM v Nankingu, 3. miesto MSJ v Penrithe, 4. miesto MEJ v Skopje a Marko Mirgorodský – 3. miesto OHM v Nankingu, 7. miesto MEJ v Skopje

TRÉNER ROKA: Juraj Minčik – tréner majstrov Európy, víťazov Svetového pohára a bronzových medailistov MS, deblkanoistov Ladislava a Petra Škantárovcov

MLÁDEŽNÍCKY TRÉNER ROKA: Peter Mráz – reprezentačný tréner juniorských kajákarok, z ktorých si Pavlína Matulániová vyjazdila bronz na MS v Penrithe a v hliadke na MS skončili jeho zverenky štvrté

ROZHODCA ROKA: Iveta Mrázová

ŠPECIÁLNE KATEGÓRIE

CENA ZA DLHOROČNÝ PRÍNOS: Miroslav Stanovský st. – zakladateľ vodného slalomu v Dolnom Kubíne, dlhoročný tréner a rozhodca, bývalý tréner československej juniorskej reprezentácie na divokú vodu priviedol aj svojho syna, olympionika z Atlanty 1996 a medailistu z majstrovstiev Európy Miroslava Stanovského mladšieho, držiteľ bronzového odnaku SOV.

SIEŇ SLÁVY SZKDV:

IN MEMORIAM Marián Havlíček – prvý československý účastník olympijských hier, v Mníchove 1972 skočnil na 6. priečke K1M

IN MEMORIAM Dušan Benický – zakladateľ medzinárodného Pieninského slalomu na Červenom Kláštore

KONEČNÉ PORADIE SLOVENSKÉHO POHÁRA

SLALOM
C1M: Alexander Slafkovský            DULM                      1146 bodov
C2: Tomáš Kučera-Ján Bátik          DULM                      1146 bodov
C1Ž: Monika Škáchová                    KTKLM                    1146 bodov
K1M: Matúš Hujsa                           ŠKPBA                      1120 bodov
K1Ž: Simona Maceková                  KTKLM                     1096 bodov 

ŠPRINT
C1M: Martin Medveď                                    SOKŽA                    680 bodov
C2: Vladimír Vala-Jaroslav Slučik              SOKŽA                    652 bodov
K1M: Andrej Málek                                        ŠKPBA                    800 bodov
K1Ž: Mária Bandžáková                               UKBA                      786 bodov 

ZJAZD
C1M: Martin Medveď                                   SOKŽA                    680 bodov
C2: Vladimír Vala-Jaroslav Slučik             SOKŽA                    680 bodov
K1M: Peter Slašťan                                       UKBA                      758 bodov
K1Ž: Mária Bandžáková                              UKBA                      800 bodov

Lucia Ježíková, SZKDV

11 Dec 2014Správy