Vodní slalomári rozbehli prípravu na predolympijskú sezónu

Slovenskí reprezentanti v kanoistike na divokej vode nezaháľajú ani po skončení vodáckej sezóny. Od vrcholu sezóny – majstrovstiev sveta v americkom Deep Creeku – stihli nielen zregenerovať, ale aj naštartovať prípravu na predolympijskú sezónu 2015.

„Po MS v USA som aktívne oddychoval s rodinkou na ostrove Elba, kde sme boli liezť a kiteboardovať. Následne som absolvoval kondično-regeneračné sústredenie na Králikoch pri Banskej Bystrici, kde sme jazdili na bicykloch a regenerovali na Dukle,“ priblížil svoj posezónny program kanoista Alexander Slafkovský.

Po pár dňoch na domácej vode v Liptovskom Mikuláši sa v nedeľu spolu s  reprezentačnými kolegami Janou Dukátovou a Michalom Martikánom vybral na sústredenie do Londýna. „Medzitým som začal chodiť na brankárske tréningy pod vedením kouča, čo vychoval Jána Laca,“ dodal úradujúci majster Európy.

FOTO LHL

FOTO LHL

Bronzový kanoista celkového poradia seriálu Svetového pohára Matej Beňuš (SŠŠR MV SR) zostal na rozdiel od zvyšku reprezentácie po svetovom šampionáte v USA ešte dva týždne. „Štartoval som na majstrovstvách USA, na ktorých som zvíťazil. Uplynulý týždeň sme boli na kondičnom sústredení na Pieninách, kde sme začali zimnú prípravu. V septembri sa zároveň začala Amatérska hokejová liga (AHL), tak hrávam popri tréningoch ešte 4 až 5-krát hokej, od novembra aj floorbal. Na jeseň by som ešte rád pridal zopár bežeckých pretekov najmä v lese,“ poznamenal Beňuš, ktorý plánuje jarnú časť prípravy tradične v Austrálii.

FOTO ARCHÍV (mb)

FOTO ARCHÍV (mb)

O čosi netradičnejšie plány na najbližsiu budúcnosť má kajakár Martin Halčin. „Tentoraz nepôjdem do ,tepla‘, ale na vodu do Francúzska. Aj cez zimu chcem byť na vode častejšie, nevypadnúť z rytmu,“ povedal čerstvý otec syna Leviho, ktorého po návrate z USA zamestnávali najmä rodinné povinnosti. „Dokončoval som byt, navštevoval rodinu, veci na ktoré nebol čas cez sezónu. Popri tom stále chodím na vodu, testujem nové pádla. Pokiaľ nefúka, tak ani mi ani studené počasie veľmi neprekáža, jazdiť sa dá aj v miernom mínuse,“ skonštatoval Halčin majster Európy do 23 rokov 2013.

FOTO FACEBOOK.COM

FOTO FACEBOOK.COM

Prvú „dospelácku“ sezónu má za sebou kajakár Matúš Hujsa (SŠŠR MV SR). „V ten istý deň ako sme doleteli z USA som nastúpil do školy a začal som pracovať na diplomovej práci. Približne tri týždne som mal voľno od tréningov na vode. Venoval som sa skôr doplnkovým športom, na ktoré cez sezónu nebol priestor ako squash, futbal, cestná cyklistika. Okrem toho sme absolvovali kondičné sústredenie na Pieninách, sme chodili na túry, bicykle, do telocvične a posilňovne. Kanál v Čunove nám bude tiecť až do konca novembra, preto chcem tento čas čo najviac využiť,“ prízvukoval Hujsa, ktorý má v cieľoch pre rok 2015 jasno:

„Chcem obhájiť svoje miesto v reprezentácii a následne podávať čo najlepšie výsledky na medzinárodných pretekoch. Ako vrchol sezóny budú MS v Londýne, kde sa budú vyjazďovať olympijské miestenky do Ria a ako každý z pretekárov robím všetko preto, aby sme pre kategóriu K1 vyjazdili miestenku pre Slovensko,“ uzavrel Hujsa.

NA VODU AJ V ZIME

Ani chladné počasie neodrádza slovenských kanoistov a kajakárov od prípravy priamo na vode. „Ak je slnečno a bez vetra, tak jazdíme do 0 stupňov. Inak je hraničných 5 stupňov, ale veľká zábava to nie je,“ zavtipkoval Slafkovský. So zimou si veľké starosti nerobí Matúš Hujsa. „Som typ človeka, ktorému zima vôbec neprekáža. V dnešnej dobe máme kvalitné športové oblečenie, vďaka ktorému zimu veľmi nepociťujeme. O tom či pôjdem na vodu alebo nie začínam rozmýšľať len keď veľmi fúka, lebo to býva horšie ako chlad. Čiže budem pádlovať celú zimu ak nebude extrémne zlé počasie,“ prezradil Hujsa.

Lucia Ježíková, SZKDV

2 Nov 2014Správy