V Deep Creeku aj o 50. medailu

MS VODNÝCH SLALOMÁROV * DEEP CREEK * 18. – 21. SEPTEMBRA 2014

DeepCreek2014logo

Vyše 250 pretekárov zo 42 krajín sveta bude od štvrtka do nedele bojovať v americkom Deep Creeku o cenné kovy zo svetového šampionátu.

Slováci budú z posledného šampionátu v Prahe objahovať jednu zlatú, dve strieborné a jednu bronzovú medailu, pričom snaha bude určite pokoriť aj impozantnú métu 50 medailí z MS.

Krajina je vskutku impozantná. Slalomová trať je postavená na vrchole lyžiarskeho strediska v nadmorskej výške bezmála tisíc metrov nad morom a vďaka obrovským balvanom, ktoré tvoria na trati prekážky, areál svojím vzhľadom pripomína skôr prírodnú rieku ako umelý kanál.

Vodu do kanála čerpajú z o 300 metrov nižšie položeného jazera. Areál s divokou vodou je súčasť zložitého systému zavlažovania dvoch golfových ihrísk, sietí snežných diel a požiarneho systému na vrchole kopca.

Tréningy v horskom prostredí občas aj v hmle. FOTO JD

Tréningy v horskom prostredí občas aj v hmle. FOTO JD

20 – 13 – 14

Slováci získali cenný kov na každých majstrovstvách sveta v ére samostatnosti od roku 1993, na trinástich šampionátoch majú bilanciu dvadsať zlatých, trinásť strieborných a štrnásť bronzových medailí. Cenné kovy získalo na MS celkovo 26 Slovákov. Ak by Slováci získali počas víkendu v Deep Creeku tri medaily, zaokrúhlili by ich počet na päťdesiat.

Najusilovnejším zberateľom je Michal Martikán, ktorý má vo svojej zbierke už desať zlatých, tri striebra a štyri bronzy. Od roku 1995 neodchádzal z majstrovstiev sveta s prázdnymi rukami. Martikán získal medailu na dvanástich svetových šampionátoch za sebou.

Na čele poradia v hodnotení individuálnych disciplín sú súrodenci Ladislav a Peter Hochschornerovci, ktorí sú päťnásobní majstri sveta.

(sita)

ČO HOVORIA NA DEJISKO MS 2014 NAŠI REPREZENTANTI?

ALEXANDER SLAFKOVSKÝ (kaniosta): “Prostredie okolo kanála sa od júla poriadne zmenilo. Stojí veľká tribúna, celé je to oplotené, všade same stánky a prístrešky. Naozaj cítiť, že šampionát je na spadnutie. Čo sa týka mňa, mohol sa začať pred troma dňami. Jeden tréning denne nevyplní toľko program, takže sa teším na súťaženie. Voda sa stále mení, no zásahy do koryta už nerobili. To znamená, že sme sa snažili to triafať lepšie a lepšie.”

MICHAL MARTIKÁN (kanoista): “Určite sa dá tento kanál skrotiť. Samozrejme, sú tu miesta, kde treba pri niektorých tratiach dávať veľký pozor a často sa to nemusí podariť prejsť dané kombinácie podľa predstáv. Ale keďže máme spoločné trate aj zo ženami, neočakávam žiadne krkolomné postavenia bránok. Dôležité je, ako bude vyzerať, či bude technická alebo si bude vyžadovať veľa pádlovania. Podľa toho sa bude dať nastaviť taktika. Bol by som radšej, keby som technickejšia, ale som pripravený na všetko. Preteky sa začínajú až vo finále, nič predtým sa do výsledkov neráta. Treba sa na to nastaviť.”

PETER HOCHSCHORNER (deblkanoista): Sú to najvýznamnejšie preteky v sezóne, preto bolo dôležité, aby sme nepodcenili aklimatizáciu. Ponorka nám nehrozí, máme tu v dome pánsku jazdu, každý relaxujeme po svojom. Niekto vo vírivke, niekto leží na posteli a oddychuje. Krásna príroda naokolo veľmi pomáha. Najmä po nevydarenom tréningu, človek dojde “domov”, pozrie na jazero a skôr sa upokojí a naladí sa opäť pozitívne.”

PAVOL HOCHSCHORNER (deblkanoista): “Súperi sú na tom stále rovnako, respektíve záleží, akú jazdu predvedieme my. Pochopiteľne, základ je dostať sa do finále a potom sa uvidí. Sme maximalisti, finále berieme ako samozrejmosť a ideme po čo najlepšom výsledku. Počas aklimatizačných dní sme občas zrelaxovali aj na nákupoch. Ak to preženiem, občas tu pozeráme ako za totalizmu, keď ľudia chodili za hranice a otvárali oči, čo všetko sa dá kúpiť.”

JANA DUKÁTOVÁ (kajakárka): “V stredu ráno nás prekvapili dopingoví komisári. Šiestich z nás zobrali na dopingovú kontrolu. Po piatkovom tréningu sa niektorí z nás rozhodli navštíviť Washington. Mesto kde nenájdete výškové budovy a kde rastie množstvo zelene. Pozreli sme si základné pamiatky ako fontánu z Foresta Gumpa, Ceruzku, Biely dom a stihli sme pred zatváracími hodinami doslova prebehnúť letecké múzeum. Bolo to fajn a tak trochu povinná jazda aby sme videli aj niečo americké, pretože prostredie kde sa konajú majstrovstvá sveta je skôr v prírode a podobá sa trochu okoliu jazera Počúvadlo v Štiavnických vrchoch. Aklimatizácia na časový posun mi tento krát trvali akosi dlhšie ako na júlovom sústredení. Aj keď som počas týždňa pádlovala nízku intenzitu, celý tréning som absolvovala pri vysokých tepoch. Bolo to preto, že tréning bol okolo polnoci nášho času a telo sa stým stále ešte vyrovnávalo. Teraz je už je všetko v poriadku, teším sa, že už to konečne príde.”

PROGRAM V DEEP CREEKU
ŠTVRTOK 18. SEPTEMBRA: dvojkolová kvalifikácia C1M, C1Ž, K1M (15.00 SEČ)
PIATOK 19. SEPTEMBRA: dvojkolová kvalifikácia K1Ž, C2 (15.00), semifinále K1M (22.15)
SOBOTA 20. SEPTEMBRA: semifinále C1M, C1Ž (15.00), finále C1M, C1Ž, K1M (18.02), hliadky C1M, C1Ž, K1M (20.50)
NEDEĽA 21. SEPTEMBRA: semifinále K1Ž, C2 (15.00), finále K1Ž, C2 (18.02), hliadky K1Ž, C2 (20.00)

SLOVÁCI V DEEP CREEKU
K1M: Martin Halčin, Ján Šajbidor, Matúš Hujsa
C1M: Alexander Slafkovský, Michal Martikán, Matej Beňuš
C2: Ladislav Škantár – Peter Škantár, Tomáš Kučera – Ján Bátik, Pavol Hochschorner – Peter Hochschorner
K1Ž: Jana Dukátová, Elena Kaliská, Kristína Nevařilová

Lucia Ježíková, SZKDV

17 Sep 2014Správy