OHM Nanking- Grigar strieborný, Mirgorodský bronzový

Posledný súťažný deň na II. olympijských hrách mládeže v čínskom Nankingu priniesol slovenskej výprave ďalšiu medailovú radosť – a hneď dvojnásobnú. Postarali sa o ňu vodní slalomári: Jakub Grigar obsadil druhé miesto v paralelnom slalome kajakárov na hladkej vode, Marko Mirgorodský vypádloval bronz v rovnakej disciplíne kanoistov. Doteraz jedinú slovenskú medailu na podujatí získala v pondelok Michaela Pešková v behu na 400 m prekážok. Mala strieborný lesk.

FOTO LUKÁŠ KENDRA

FOTO LUKÁŠ KENDRA

Jakub Grigar v stredu najskôr zdolal v semifinále K1 domáceho víťaza kvalifikácie Chuang Sunga, v súboji o zlato však už nestačil na Slovinca Anžeho Urankara. Grigar v upršanom finále na jazere Suan-wu pokazil štart, ktorý bol spolu s povinným eskymáckym polobratom uprostred trate kľúčovou pasážou pretekov, na ktorej sa dalo najviac stratiť. Rukou sa odrazil zle a už keď začal pádlovať, mal na Urankara dosť veľkú stratu. Slovinec, ktorý slalom na divokej vode jazdí priemerne, ale pritom je výborný v zjazdárskom šprinte, využil svoju lepšiu rýchlostnú pripravenosť na túto atypickú disciplínu. Grigar zaostal o 2,72 s a v cieli dlho zostal podľa olympic.sk sedieť v lodi s hlavou v dlaniach.

Grigarov oslavný ceremoniál. FOTO LUKÁŠ KENDRA

Grigarov oslavný ceremoniál. FOTO LUKÁŠ KENDRA

“Boli to ťažké preteky a určite moja najťažšia jazda zo všetkých. Celý čas sme sa tu rozprávali o štartovom skoku na trati číslo dva – že je to jediné, čo tu môžem pokaziť. Nemal som ten skok rád, pretože odraz mi na ňom vychádzal na nesprávnu ruku. A vo finále som práve ten skok pokazil. Trafil som do kovovej tyčky a predok lode mi išiel úplne pod vodu, čím som veľa stratil. Hneď, keď som sa vynoril z vody, som vedel, že už je zle. Potom som sa síce snažil stratu dobehnúť, ale už som to nedokázal. Urankar sa venuje šprintu na divokej vode, takže je veľmi rýchly,“ popisoval pre olympic.sk Jakub Grigar dej svojej striebornej jazdy. „Je jasné, že medaily zo šampionátov sú pre mňa veľmi dôležité. Ale myslím si, že každý športovec v olympijských športoch smeruje na olympiádu. Takže tento úspech je pre mňa veľmi cenný, aj keď je to trochu iná verzia nášho športu. Ale naozaj neviem porovnať, ktorý úspech je cennejší. Cením ti túto medailu rovnako ako tie ostatné veľké,“ priznal Grigar.

FOTO LUKÁŠ KENDRA

FOTO LUKÁŠ KENDRA

Marko Mirgorodský v semifinále singlkanoistov podľahol neskoršiemu víťazovi Lucasovi Roisinovi z Francúzska a aj on mal v dueli o medailovú priečku za súpera Slovinca. Leona Breznika prekonal časom lepším o takmer 5 sekúnd. “Táto medaila pre mňa znamená najväčší úspech v mojej kariére, pretože v C1 je moja prvá. Tohto roku som sa na juniorských šampionátoch ani neprebojoval do finále,“ vyznal sa pre olympic.sk tohtoročný juniorský majster sveta z Penrithu v hliadke 3xC1. Na druhej strane si však trochu zašomral na formát súťaže OHM, pretože jednému z finalistov K. O. slalomu na hladkej vode uštedruje v slalome na divokej vode zvyčajne desaťsekundovú „nakladačku“.

“Bolo to tu také zvláštne súťaženie. Občas síce trénujeme krátke úseky na hladkej vode, ale bez skoku a medzi bránkami, nie medzi bójkami, čo je dosť veľký rozdiel. Samozrejme, olympijská medaila je cenná, ale mňa už zaujíma, ako sa mi na budúci rok bude dariť na juniorských majstrovstvách sveta. Ešte dva roky som junior, takže sa k tejto medaile pokúsim v singlkanoe pridať ďalšie,“ doplnil Mirgorodský.

FOTO LUKÁŠ KENDRA

FOTO LUKÁŠ KENDRA

OH mládeže slávnostne ukončili záverečným ceremoniálom, na ktorom slovenskú vlajku niesla strieborná atlétka Michaela Pešková. Slováci sa po programe presunuli na letisko v Šanghaji, odkiaľ odletia domov. Na letisku vo Viedni by mali byť podľa olympic.sk krátko po jedenástej večer.

Výsledky Slovákov – streda: 
VODNÝ SLALOM 
paralelný slalom K1 – chlapci 
I. semifinále: 1. Jakub Grigar (SR) 1:07,997 min, 2. Chuang Sung (Čína) 1:10.029 – Grigar postúpil do finále 
finále: 1. Anže Urankar (Slovin.) 1:09,057 min, 2. Jakub Grigar (SR) 1:11,129
Celkové poradie: 1. Anže Urankar (Slovin.), 2. Jakub Grigar (SR), 3. Chuang Sung (Čína), 4. Paul Sunderland (V. Brit.)

paralelný slalom C1 – chlapci 
I. semifinále: 1. Lucas Roisin (Fr.) 1:16,562 min, 2. Marko Mirgorodský (SR) 1:19,784 – Roisin postúpil do finále
o 3. miesto: 1. Marko Mirgorodský (SR) 1:18,587 min, 2. Leon Breznik (Slovin.) 1:23,257
Celkové poradie: 1. Lucas Roisin (Fr.), 2. Robert Hendrick (Ír.), 3. Marko Mirgorodský (SR), 4. Leon Breznik (Slovin.)

Prehľad medailí Slovákov z OH mládeže: 
zlato 
2010 Andrea Krišandová – džudo/miešané družstvá

striebro 
2010 Jana Čepelová – tenis/dvojhra
2010 Miroslav Urban – kanoistika/K1-slalom
2014 Michaela Pešková – atletika/400 m prek.
2014 Jakub Grigar – vodný slalom/paralelný slalom K1 

bronz 
2010 Jana Čepelová, Chantal Škamlová – tenis/štvorhra
2010 Filip Horanský, Jozef Kovalík – tenis/štvorhra
2010 Arpád Szakács – džudo/do 81 kg
2014 Marko Mirgorodský – vodný slalom/paralelný slalom C1

(sita)

27 Aug 2014Správy