Najväčšia motivácia: Martikán a Rio

Slovenskí vodní slalomári vstúpili do tejto sezóny impozantným spôsobom. Na majstrovstvách Európy vo Viedni získali päť medailí – tri zlaté a po jednej striebornej i bronzovej – a boli najlepší v medailovej bilancii krajín. Nasledovali tri kolá Svetového pohára – v Londýne, Tacene a Prahe – a po nich sú Slováci na čele až v troch zo štyroch kategórií, v ktorých máme zastúpenie. Ich prevaha sa najvýraznejšie prejavila v C1 mužov, v ktorej má Slovensko až trojnásobné zastúpenie v prvej päťke. Prečo naši kanoisti tak suverénne dominujú v tejto kategórii?

„Pohľad na výsledky singlkanoistov v tejto sezóne je pre nás naozaj potešiteľný. Chalani sa veľmi dobre naštartovali už na európskom šampionáte vo Viedni a vo výborných výkonoch pokračovali aj v pretekoch Svetového pohára. Dúfam, že im to takto vydrží až do konca sezóny, ktorej vrcholom budú v septembri majstrovstvá sveta v americkom Deep Creeku,“povedal nám šéftréner slovenských kanoistov Juraj Minčík.

Juraj Minčík. FOTO PETER MINČÍK

Juraj Minčík. FOTO PETER MINČÍK

Zo svojich pretekárov má oprávnenú radosť. Vo Viedni triumfoval Alexander Slafkovský pred Michalom Martikánom, v Londýne bol Matej Beňuš druhý a Martikán tretí, v Tacene skončil Martikán druhý a naposledy v Prahe vyhral. Čo je však ešte dôležitejšie, vo všetkých troch „sveťákoch“ malo Slovensko vo finále C1 mužov až trojnásobné zastúpenie, a tak nečudo, že v priebežnom poradí SP Martikán vedie, Beňuš je štvrtý a Slafkovský piaty. Traja Slováci v prvej päťke – v takej nabitej konkurencii kanoistov je to super výsledok!

„Áno, Michal, Matej i Saša môžu byť zatiaľ so svojimi výkonmi spokojní. Je pravda, že každý z nich mohol dosiahnuť v niektorých pretekoch ešte lepší výsledok, o ktorý ich pripravil nejaký ,ťuk‘, ale v tejto chvíli je jasné, že všetci traja patria pred štartom každého podujatia medzi najväčších adeptov na víťazstvo,“ pokračoval Juraj Minčík.

Alexander Slafkovský. FOTO LJ

Alexander Slafkovský. FOTO LJ

Čím to je, že sa vždy prebojovali do desaťčlenného finále a aspoň jeden z nich sa zakaždým dostal aj na stupne víťazov? „Sú takí dobrí,“ stručne vystihol reprezentačný kormidelník základ ich úspechu. „Aj súperi si veľmi dobre uvedomujú, že hocikto z tria Martikán, Beňuš a Slafkovský môže v každých pretekoch útočiť nielen na finále či následne na prvú trojku, ale aj na víťazstvo.“

Michal Martikán nemal vlani za sebou najlepšiu sezónu, ale pri reštarte svojej kariéry je to opäť starý známy kráľ divokej vody! „Michala poznám dlhé roky. Na divokej vode bol môj najväčší súper, ktorý ma vždy motivoval k náročnejšiemu tréningu a tým k lepším výsledkom. A teraz sa nič nezmenilo. Podobným spôsobom ťahá aj Mateja i Sašu. Mnohí ho po minulom roku už pomaly odpisovali, ale on je stále tu a v najlepšej forme. O ňom je všeobecne známe, že je veľmi húževnatý a keď k tomu pridá svoje obrovské skúsenosti, je len ťažko zdolateľný. Jeho výkonnosť rastie úmerne s náročnosťou trate: čím je ťažšia, tým je jeho šanca na víťazstvo väčšia,“ hovorí bronzový kanoista z OH 2000 v Sydney.

Michal Martikán. FOTO JÁN MIŠKOVIČ

Michal Martikán. FOTO JÁN MIŠKOVIČ

Matej Beňuš je Minčíkov zverenec, takže ho pozná najlepšie: „Keď si na začiatku sezóny nevybojoval miesto v reprezentácii, a preto aj chýbal na viedenskom európskom šampionáte, bol sklamaný. Ale keď prišiel za mnou a povedal mi, že spraví všetko pre to, aby celkovo vyhral Svetový pohár, vedel som, že už je dobre. Nechýba mu motivácia, zase je vo svojej vlaňajšej výbornej forme a ja verím, že jeho výkonnosť ešte porastie.“

Alexander Slafkovský sa predviedol v plnej paráde vo Viedni, kde sa tešil v C1 zo zisku zlata. „Potom síce nasledovali tri razy za sebou šieste miesta, čo sa niekomu môže zdať málo, ale treba si uvedomiť, že svetová špička je veľmi vyrovnaná a už vybojovať si finálovú miestenku je nadmieru náročné. O veľkej vyrovnanosti v tejto kategórii svedčí aj fakt, že v každých pretekoch bol iný víťaz,“ skonštatoval Minčík.

Jediný, kto zatiaľ ani raz nechýbal v prvej trojke, je 35-ročný Martikán! „Na začiatku sezóny by to predpovedal asi málokto, ale Michal je na divokej vode skutočne génius. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zmenil spôsob prípravy. Už sa nekoncentruje iba na jeden vrchol, ale v pláne má všetky podujatia a ukazuje sa, že to bol správny krok. Ja som vždy tvrdil, že najlepší tréning sú preteky. A keď sa uskutočnia na náročnej trati, čo sa javí ako súčasný trend, tak to platí dvojnásobne.“

Matej Beňuš FOTO PETER PRAŽENKA

Matej Beňuš FOTO PETER PRAŽENKA

Minčík následne zdôraznil zaujímavý fakt, ktorý je síce známy, ale málokto si ho uvedomuje… „Na rozdiel od iných reprezentačných tímov je priam rarita, že každého z tohto tria vedie iný tréner. Michala jeho otec Jozef Martikán, Slafkovského zase Stanislav Gejdoš a ja Mateja Beňuša. Samozrejme, ak niekto z nich na podujatí chýba, ako v Tacene, kde nebol Gejdoš, tak som ochotne poradil aj Sašovi. Mnohí však nechápu, ako nám to môže takto fungovať. Možno však aj práve toto je jeden z dôvodov, prečo sme v C1 takí úspešní. Máme troch odborníkov, z ktorých má niekedy každý iný názor. Áno, neraz sa aj pohádame, ale vždy je to pre konečný dobrý výsledok.“

Juraj Minčík ukončil aktívnu kariéru, keď mal 31 rokov. Beňuš bude mať v tomto roku 27, Slafkovský je už v Minčíkovom vtedajšom veku a Martikán je kapitola sama osebe. Dokedy to môžu takto spolu ťahať na divokej vode? „Keď vidím, ako mladé kajakárky nevedia vytlačiť z reprezentácie vyše 40-ročnú Hilgertovú i Kaliskú, tak ešte asi dlho. Ale vážne… Veľkou motiváciou pre všetkých troch je olympijské Rio de Janeiro v roku 2016. Dovtedy ich určite uvidíme v akcii medzi slalomárskymi bránkami. Keď som končil ja, bol som ôsmy na svete a povedal som si, že to je umiestenie akurát na to, aby som sa už dal na trénerskú dráhu. Z nich ani jeden nemá dôvod na takýto krok. Až do brazílskej olympiády nás tak môžu všetci traja ešte veľakrát potešiť a ja verím, že to dokážu aj po nej,“ dodal Juraj Minčík.

PREČO SÚ SLOVENSKÍ KANOISTI TAKÍ ÚSPEŠNÍ?
Všetci traja už dlho patria do absolútnej svetovej špičky.
Stavitelia pripravujú náročnejšie trate, čo hovorí v ich prospech, pretože sú výborne technicky pripravení.
Veľkou motiváciou je Martikán, ktorého chcú Beňuš i Slafkovský prekonať, pretože to zaručuje výborný výsledok.
Všetkých však najviac motivujú OH 2016 v Riu de Janeiro, kde Slovensko môže reprezentovať iba jeden kanoista.

SLOVÁCI V C1 MUŽOV V TEJTO SEZÓNE
ME VO VIEDNI: 1. Slafkovský, 2. Martikán
1. KOLO SP V LONDÝNE: 2. Beňuš, 3. Martikán, 6. Slafkovský
2. KOLO SP V TACENE: 2. Martikán, 6. Slafkovský, 7. Beňuš
3. KOLO SP V PRAHE: 1. Martikán, 6. Slafkovský, 7. Beňuš

PRIEBEŽNÉ PORADIE SP: 1. Martikán, 4. Beňuš, 5. Slafkovský

ZDROJ: JÁN JEŽÍK, denník Šport

2 Jul 2014Správy