Slalomári ako Robin Hood

PRAGUE RIVERSIDE CROSS * PRAHA (ČR) * 17. JÚN 2014

FOTO REDBULL

FOTO REDBULL

Na rieke Vltava, v centre Prahy sa v utorok preháňali špičkoví vodní slalomári z celého sveta, ktorí pricestovali na víkendové preteky Svetového pohára v Tróji. Netradičná akcia s názvom Prague Riverside Cross prilákala na Náplavku pod známym Tancujúcim domom stovky divákov. Niet divu, keď sledovali unikátnu kombináciu vodného slalomu a biatlonovej strelnice. Nápad spojiť tieto dva zdanlivo nespojiteľné športy, vznikol v hlave úradujúceho majstra sveta, kajakárka Vávru Hradílka, ktorý na akciu pozval 32 špičkových slalomárov z 11 krajín sveta.

FOTO REDBULL

FOTO REDBULL

Slovensko malo zastúpenie v každej kategórii. V K1M neposúpil z prvého kola Martin Halčin, V C1 skončil úradujúci majster Európy Alexander Slafkovský štvrtý, v K1 ženy nepostúpila z prvého kola dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská. Z pódiového umiestenia sa tešila kajakárka Jana Dukátová, ktorá skončila tretia.

FOTO REDBULL

FOTO REDBULL

,,Úžasná zábava,“ rozplývala sa Jana, ktorá pri prvom tréningovom pokuse netrafila ani jeden biatlonový terč. Rovnako ako na pretekoch dokázala v pretekoch zabrať a z kvalifikácie postúpila ako najrýchlejšia kajakárka, keď zvládla skočiť z trojmetrovej rampy na trať s piatimi bránami a trafila tri povinné treče na štyri výstrely. Do semifinále, kde sa už išlo vyraďovacím spôsobom, postúpila tiež jednoznačne, keď jej súperka netrafila ani jeden terč a ako penalizáciu musela absolvovať 3 eskimácke obraty. Smola Janu postihla v semifinále, keď v exhibičních pretekoch „nekajakárov“, ktoré boli tesne pred jej jazdou, ponorila do vody pušku olympijská víťazka v snowboardcrosse Eva Samková. ,,Keď som išla na streľbu, puška jednoducho nestrieľala. Až po semifinále ju vymenili.“

V boji o tretie miesto už Jana nezaváhala. ,,Nikdy som do ničoho nestrieľala. Určite v budúcnosti túto aktivitu vyhľadám, je to veľká zábava,“ povedala Dukátová po pretekoch.

FOTO REDBULL

FOTO REDBULL

Celkovou víťazkou sa stala Nemka Ricarda Funk. V kajaku mužov vyhral Vít Pridiš a singlkanoe Lukáš Rohan, obaja českí pretekári. Súčasťou akcie boli aj exhibičné preteky športových osobností z nevodáckého sveta. Na štart sa postavili olympijskí víťazi snowboardkrosárka Eva Samková a päťbojár David Svoboda, či biatlonista Michal Šlesingr.

Prague Riverside Cross

FOTO REDBULL

Svetový pohár vodných slalomárov v Tróji sa uskutoční v dňoch od piatka do nedele (20.  – 22. júna)

zdroj: ANDREA ZEREROVÁ, REDBULL

18 Jun 2014Správy