Ďalšie medaily prídu čoskoro

Slovensko získalo naposledy seniorskú kajakársku medailu na majstrovstvách sveta v roku 2005. Práve v austrálskom Penrithe, dejisku aktuálneho šampionátu juniorov a pretekárov do 23 ju vybojoval Peter Cibák mladší. Dnes zastáva 33-ročný rodák z Liptovského Mikuláša pozíciu vedúceho slovenskej mládežníckej výpravy u protinožcov. „Na Penrith mám dodnes veľmi pekné spomienky, a to je to skoro už deväť rokov,“ vyznal sa „mladý Cipe“, ako ho všetci okolo vody poznajú.

„Ak si dobre spomínam, tak rok 2005 bol prvý, čo sme skúšali 350-tky lode. Ja som si vtedy zrezal svoju štvormetrovú, lebo originály 350-tky boli v katastrofálnom stave. To zmenilo kajak úplne od základov. Či už hovoríme o technike pádlovania alebo o tom, že kratšia dĺžka dnes umožňuje kajakárom prejsť brány spôsobom, aký som si ja dovolil, keď už som bol dávno mimo juniorského veku,“ zaspomínal Peter Cibák mladší.

Peter Mráz (vľavo) a Peter Cibák ml. analyzujú slovenské vystúpenie na MSJ+U23

Peter Mráz (vľavo) a Peter Cibák ml. analyzujú slovenské vystúpenie na MSJ+U23

Kajakárske súťaže sa zmenili od základu, ale podľa bronzového medailistu z majstrovstiev sveta k lepšiemu. „Prejazdy sú omnoho atraktívnejšie, radosť pozerať. Niekedy sa však juniorom smejem, či by vedeli zájsť rovnako, keby si to vyskúšali na štvormetrovej lodi.“

Cibakovci - syn a otec - Peter ml. (vľavo) a Peter st,

Cibakovci – syn a otec – Peter ml. (vľavo) a Peter st.

Podľa synovca prezidenta Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Ivana Cibáka je práve skrátenie lodí jedna z príčin, prečo je kategória dvojlistových mužských pádiel pre Slovákov akoby zakliata. Aj napriek tomu, že kanoisti či kajakárky žnú na vrcholných podujatiach jeden cenný kov za druhým. „Mužské kajaky sú rýchle, rozhodujú detaily. Ale prichádza mladá generácia – Halčin, Grigar, Urban, Málek. Je potrebné, aby sa trošku ostrieľali, prešli viacerými náročnými pretekmi. Veď si zoberte, ktorá krajina si môže povedať, že má toľko mládežníckych majstrov sveta a Európy. Každý pretekár, ktorý sa bude pokúšať o nomináciu do seniorky má za sebou perfektný juniorský alebo dvadsaťtrojkový výsledok. Chce to čas a výsledky prídu. Čoskoro.“

Jakub Grigar

Jakub Grigar

Tip na pretekára, ktorý by sa mohol postaviť na stupeň víťazov v seniorskej kategórii K1M však nemá. „Nerád tipujem, ale očakávania sú veľké. Minulý rok bol úplne úžasný, dokopy jedenásť medailí z európskeho a svetového šampionátu juniorov a pretekárov do 23 rokov. Netrúfam si odhadnúť, koľko sa nám ich podarí obhájiť. S istotou však viem, že budeme radi za každú jednu,“ zdôraznil Peter Cibák mladší, ktorý dnes na vodu chodí už pomenej.

Richard Macúš

Richard Macúš

„Občas si idem zapádlovať. Najmä preto, že mám vo svojej skupine aj mladých žiakov. Keď im potrebujem ukázať techniku, je to pre mňa pohodlnejšie ako na nich kričať a vysvetľovať im to z brehu. Ale už ma tam trochu obmedzuje zdravie s chrbtom. Na profesionálnej úrovni to už nemalo zmysel ďalej ťahať,“ skonštatoval niekdajší reprezentant, aktuálne na svetovom šampionáte mládežníkov v pozícii vedúceho výpravy.

Slovenská výprava v Penrithe

Slovenská výprava v Penrithe

„Kým som ležal v izbe a sústredil sa len na preteky ako súťažiaci, zažíval som maximálne predpretekovú nervozitu. Odjazdil som a bolo. Teraz som už dva týždne pred pretekmi musel každý deň niečo riešiť, či už s ubytovaním alebo s pretekármi. Je toho dosť, ale odmena budú, dúfam, medaily,“ uzavrel Peter Cibák mladší.

zdroj: denník Šport, Penrith

26 Apr 2014Správy