Ako Slováci “okradli” zlodejov

V nedeľu ráno prišla jeho reprezentačná kolegyňa Silvia Brosová, že jej chýba loď. Poobede mal tréning na pláne on. Ale nech hľadal ako chcel, ani jeho čierny kajak nie a nie nájsť. Niet sa čo diviť, že úradujúci majster Európy do 23 rokov Martin Halčin zalarmoval austrálsky Penrith. Tri dni pred štartom na svetovom šampionáte juniorov a pretekárov do 23 rokov chýbali slovenskej výprave dve lode. Po kovbojke na hlavnej križovatke dejiska vodnoslalomárskych súťaží olympijských hier Sydney 2000 má jednu späť. Nanešťastie, nie Halčinovu.

„Chodil som kade-tade po areáli, ale lode nikde. Z tréningového som sa prezliekol do civilu a začali sme to riešiť. Vďakabohu som mal dve fotky, takže som to hneď zavesil na Facebook. Veľmi veľa ľudí to zdieľalo, čo bolo super, že sa mi snažili pomôcť,“ pochválil vodácku rodinu Martin Halčin.

IMG_0219

Správa sa šírila po areáli ako povodeň, ale aj napriek snahe všetkých naokolo sa loď nepodarilo lokalizovať.

Bolo treba plán B.

„V prvej chvíli sme sa dohodli, že budem skúšať iné lode. Veľmi mi vyšli v ústrety Američania a Novozélanďania, mohol som jazdiť na ich tréningoch, kým som skúšal lode reprezentačných kolegov. Až som bol prekvapený, koľko zahraničných pretekárov mi ponúklo svoje. V konečnom dôsledku ich bolo toľko, že som si mohol vyberať. Aj podľa farby,“ zavtipkoval juniorský majster sveta 2008 a Európy 2009.

lod

Keďže možnosť zohnať dílera Vajdovcov s podobnou testovacou loďou v Austrálii padla, ďalšie riešenie bolo poslať loď zo Slovenska.

„V čase, keď sme vytelefonovávali možnosti, zavolal mi ,Žaba´ – Lukáš Giertl, ktorý teraz vedie Taiwančanov. Šiel práve z porady, keď na križovatke zbadal auto, z ktorého trčali dve lode. Naše. Vyskočil, ale chlapík šliapol na plyn, preto stihol vytiahnuť len jednu. Nie však moju. Ja som hneď utekal za ním, na obranu som si vzal skateboard, keby nám ju náhodou nechceli dať,“ žmurkol 23-ročný kajakár.

Bolo však neskoro. Okradnutý zlodej ubzikol s polovicou lupu, značka, farba a časť „ešpézetky“ polícii na identifikáciu nestačila.

„Ešte som potom krúžil uličkami, ale bol veľkonočný pondelok, akurát sa hralo ragby. Bolo to ako hľadať ihlu v kôpke sena. Akurát o niečo väčšiu,“ poznamenal rodák z Pienin.

IMG_0186

„Ukradnutá“ loď je síce Brosovej, ale ešte pred pár mesiacmi na nej jazdil Halčin. „Som rád, že sa nám podarilo zachrániť aspoň jednu. Pred časom som si posledné dni pred pretekmi predstavoval inak, ale úspech závisí od rýchlosti reakcie na situáciu. Ako zvykne hovoriť tréner Jozef Martikán, dobrý pretekár vie zajazdiť aj na korýtku. Teraz sa teda ukáže, čo vo mne je,“ dodal s úsmevom Halčin, ktorý včera bez problémov postúpil z kvalifikácie do semifinále, rovnako ako aj ostatné slovenské lode.

zdroj: denník Šport, Penrith

25 Apr 2014Správy