Vodáci prispejú na Pamätník olympionikom

Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode sa rozhodol darovať na výstavbu pamätníka  pod názvom „ Pamätník  olympionikom“ čiastku vo výške 1200 Eur.

“Naši olympionici, vodní slalomári získali v histórii samostatného Slovenska 12 olympijských medailí . Verím, že symbolicky 100,00 Eur za každú získanú medailu bude od nášho hnutia dostačujúca a pomôže pri výstavbe tohto pietneho miesta na Národnom cintoríne v Martine pre slovenských  velikánov v športe,” povedal prezident Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Ivan Cibák.

Základný kameň Národného pamätníka olympionikov, na ktorý prispeje aj Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode. FOTO OLYMPIC.SK/ĽUBOMÍR SOUČEK

Základný kameň Národného pamätníka olympionikov, na ktorý prispeje aj Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode.
FOTO OLYMPIC.SK/ĽUBOMÍR SOUČEK

Základný kameň pamätníka položili už koncom uplynulého roka, v stredu 6. novembra, na Národnom cintoríne v Martine.  Vďaka iniciatíve Slovenského olympijského výboru (SOV) si na tomto mieste Slováci po vyhotovení pamätníka budú môcť pripomenúť významných slovenských olympionikov zo Slovenska a vyjadriť im svoju úctu. 

Ako informuje portál Slovenského olympijského výboru olympic.sk, na slávnostnom akte boli prítomní aj štyria slovenskí olympionici – okrem atlétov Lucie Klocovej a Štefana Balošáka aj dvaja naši dvojnásobní olympijskí víťazi vo vodnom slalome – Michal Martikán a Elena Kaliská.

Michal Martikán a v pozadí Elena Kaliská pri poklepaní zákledného kameňa. FOTO OLYMPIC.SK/ĽUBOMÍR SOUČEK

Michal Martikán a v pozadí Elena Kaliská pri poklepaní zákledného kameňa.
FOTO OLYMPIC.SK/ĽUBOMÍR SOUČEK

„Je to veľká chvíľa pre olympionikov. Je to uctenie si športovcov, ktorí inšpirovali nielen nás, ale aj mládež,” povedal Michal Martikán. „Zriadenie pamätníka je skvelá myšlienka,” doplnila ho Elena Kaliská.

Predseda Združenia olympijských klubov SR a zároveň čestný prezident SZKDV Ivan Čierny, ktorý posledné tri roky neúnavne bojoval za realizáciu tejto myšlienky – už dávnejšie s ňou vyšiel čestný predseda SOV Vladimír Černušák, potom ju opakovane verejne prezentoval čestný člen SOV a dvojnásobný olympijský medailista vo volejbale Bohumil Golian, už zosnulý, na ktorého nadviazal on – pripomenul, že v mnohých okolitých krajinách takéto pamätníky už majú a svojich olympijských medailistov si tam spoločnosť cení viac ako u nás.

Lucia Ježíková, SZKDV + olympic.sk

24 Mar 2014Správy