Športový riaditeľ Róbert Orokocký o nadchádzajúcej sezóne

Aj keď je ešte len marec a vodní slalomári sú v plnej príprave, nová sezóna už klope na dvere. Bude poriadne dlhá. Už o mesiac sa totiž v austrálskom Penrithe uskutočnia majstrovstvá sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov a celé tohtoročné snaženie slalomárov vyvrcholí až v septembri, keď sa v americkom Deep Creeku bude konať seniorský svetový šampionát.

DO PENRITHU VEĽKÁ VÝPRAVA

Fakt, že sezónu odštartujú tak skoro vrcholným mládežníckym podujatím, zmenil plán slovenskej juniorskej reprezentácie. O miesto v nej bojovali pretekári netradične už v auguste, a tak sú nominovaní slalomári teraz v plnej príprave na penrithský šampionát.

Pôvodne mala ísť do Austrálie iba 15-členná výprava, dvanásť pretekárov a trojčlenný sprievod, ale nakoniec sme sa rozhodli dať šancu viacerým. Do Penrithu tak ide až 25 ľudí, čo znamená, že okrem súťaži kanoistiek a deblkanoistov vo zvyšných obsadíme aj preteky hliadok,“ povedal nám športový riaditeľ Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Róbert Orokocký, ktorý má na starosti okrem seniorskej aj juniorskú reprezentáciu.

Martin Halčin FOTO ARCHÍV (mh)

Martin Halčin
FOTO ARCHÍV (mh)

V nominácii sú všetky naše medailové želiezka ako Halčin, Málek, Grigar, Gajarský, Baďura a Gewissler – Skákala. Zopakovať vynikajúce výsledky z vlaňajška z mládežníckych MS v Liptovskom Mikuláši či ME v Bourg St. Maurice bude veľmi ťažké, ale máme pretekárov, ktorí by mali znovu útočiť na stupne víťazov,“ pokračoval Orokocký.

Juniorská reprezentácia odišla v nedeľu opäť na sústredenie do Al Ainu v SAE a odtiaľ sa už presunie priamo do Austrálie.

Matúš Gewissler - Juraj Skákala FOTO ARCHÍV (mg)

Matúš Gewissler – Juraj Skákala
FOTO ARCHÍV (mg)

SLAFKOVSKÝ A ŠKANTÁROVCI MAJÚ ISTOTU

Pre seniorských pretekárov sa sezóna rozbehne tradične v máji nominačnými pretekmi do reprezentácie. V nej už majú isté miesto na základe zisku medaily z vlaňajších MS v Prahe kanoista Alexander Slafkovský i deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci. „Platí to už dlhšie, že individuálni medailisti z vrcholného podujatia roka nemusia bojovať o miesto v reprezentácii na nominačných pretekoch,“ vysvetľuje Orokocký.

Bratanci Škantárovci FOTO NINAJELENC.COM

Bratanci Škantárovci
FOTO NINAJELENC.COM

Takisto tradične je na programe štvoro nominačných pretekov, po dva v Liptovskom Mikuláši v rámci MTS a v Čunove na Čunovo Cupe. Najslabší výsledok sa pretekárom škrtá a ak by bol zhodný počet bodov, v Čunove by sa hneď išli piate nominačné preteky, ktoré by určili konečné poradie v nominácii.

Boj o miesto v reprezentácii je tohto roku zaujímavejší o fakt, že musia oň bojovať všetci naši historicky najlepší slalomári. Hochschornerovci, Martikán, Kaliská či Dukátová sa na svetovom šampionáte v Prahe v individuálnych pretekoch nedostali na stupne víťazov, a tak ich v máji neminú nominačné boje.

Elena Kaliská FOTO ARCHÍV (ek)

Elena Kaliská
FOTO ARCHÍV (ek)

Všetci naši najlepší sa naplno pripravujú a nikto nepochybuje, že sa bez problémov dostanú do reprezentácie,“ skonštatoval Orokocký.

ŠIRŠÍ TÍM PRE RIO

Aj keď sú olympijské hry v Riu de Janeiro o viac a ako dva roky, vedenie slovenského vodného slalomu už myslí aj na vrcholné podujatie roka 2016.

Z potencionálnych olympionikov sme utvorili širší olympijský tím, v ktorom sú kanoisti Martikán, Slafkovský a Beňuš, kajakárky Dukátová a Kaliská i deblkanoisti Hochschornerovci a Škantárovci. Čiže všetko pretekári, ktorí už dlhý čas dosahujú naše najlepšie výsledky. Na zotrvanie v tomto tíme musia byť v tomto roku dva razy vo finále zo siedmich podujatí – ME, piatich kôl SP a MS. Chceme im tým utvoriť základné podmienky pre pokojnú prípravu pred budúcoročnými olympijskými nominačnými pretekmi,“ vysvetľuje Orokocký.

Matej Beňuš FOTO PETER PRAŽENKA

Matej Beňuš
FOTO PETER PRAŽENKA

Tento tím však nie je uzavretý. Tak, ako sa dá z neho vypadnúť, ak niektorí zo spomínaných pretekárov nesplnia v tejto sezóne danú výsledkovú podmienku, dá sa do neho aj dostať. „Miesto v širšom olympijskom tíme si pretekár vybojuje, ak získa individuálnu medailu na MS v Deep Creeku a zároveň aspoň raz skončí do 10. miesta v individuálnych pretekoch na ME, či 1., 4. a 5. kole Svetového pohára. Po svetovom šampionát v USA definitívne potvrdíme širší olympijský tím, ktorý bude mať isté miesto v reprezentácii na budúci rok,“ pokračuje športový riaditeľ SZKDV.

DVE KOLÁ SP REPREZENTÁCIA NEOBSADÍ

V tejto súvislosti je hneď namieste otázka, prečo nemajú naši slalomári k dispozícii aj 2. či 3. kolo Svetového pohára?

Dôvod sú financie. Vzhľadom na náš rozpočet sme neboli schopní finančne pokryť všetkých päť kôl Svetového pohára, a tak na júnové druhé do Tacenu a tretie do Prahy naša reprezentácia nevycestuje. Ak sa niektorí pretekári rozhodnú tam štartovať, musia si náklady uhradiť z vlastného rozpočtu. Vieme, že je to neštandardné riešenie, ale nemalisme inú možnosť. Tohto roku sú vrcholné podujatia finančne veľmi náročné, takže sme museli nájsť úsporné riešenie,“ dodal Róbert Orokocký.

JÁN JEŽÍK, denník Šport

 

NOMINAČNÉ PRETEKY V TOMTO ROKU

1. PRETEKY 9. MÁJA L. MIKULÁŠ

2. PRETEKY 10. MÁJA L. MIKULÁŠ

3. PRETEKY 17. MÁJA ČUNOVO

4. PRETEKY 18. MÁJA ČUNOVO

5. PRETEKY 18. MÁJA ČUNOVO

 

DRAHÁ BLÍZKA VIEDEŇ

Tohtoročné majstrovstvá Európy sa uskutočnia na konci mája na novom kanáli vo Viedni a vzhľadom na blízku polohu sa zdalo, že by to mohlo byť finančne nenáročné podujatie. Rakúšania však robia všetko pre to, aby tam dosiahli čo najlepšie výsledky. „Oficiálne sa tam vraj ešte nedá trénovať, ale domáci slalomári už v kanáli naplno jazdia. Len teraz sme sa dostali k prvým informáciám a podľa nich dajú organizátori k dispozícii pred európskym šampionátom iba dva tréningové bloky po päť dní, pričom za jednu hodinu chcú až 480 eur,“ povedal nám Róbert Orokocký.

24 Mar 2014Správy