Slafkovský zlyžoval Gerlach, aby sa naladil na Rio

Poniektorí by si mohli myslieť, že zavesil pádlo na klinec a rozhodol sa trénovať na zimné olympijské hry. Pravda je však celkom inde. Kanoista Alexander Slafkovský dostal na utorňajšie 31-narodeniny nezvyčajný, no najmä nezabudnuteľný darček – s horským vodcom Mikim Knižkom zlyžoval Gerlach, najvyšší vrch Slovenska. Ako mu to má pomôcť v divokých perejách svetových vodnoslalomárskych kanálov? Adrenalínový zážitok mu slúži ako mentálny tréning na zápolenia pod piatimi kruhmi v brazílskom Riu de Janeiro 2016.

„Trošku krívam a bolia ma nožičky,“ zavtipkoval v ten večer Sašo Slafkovský.

Jeho „sťažnosti“ by však málokto uveril. Úsmev na tvári od ucha k uchu dával jasne najavo, že vysokohorská prechádzka po hrebeni nášho najmajestátnejšieho vrchu a následná adrenalínová jazda na lyžiach mu poriadne pohladila dušu a ubolené telo berie ako vzácny suvenír.

image_3

„Od minulého roku chodím často šliapať po horách s kamarátom, horským vodcom Mikim Knižkom. Vlani sme pokorili napr. Slavkovský štít. Na narodeniny som od neho dostal ,poukaz´ na Gerlach, samozrejme, pod jeho odborným dozorom,“ ozrejmil strieborný medailista posledných majstrovstiev sveta v pražskej Troji.

Plán bol zlyžovať najvyšší vrch Slovenska Krčmárovým žľabom, jedným z najdlhších a najťažších tatranských žľabov. „Keďže je tento rok veľmi málo snehu, zlyžovať dole by to bolo dosť nebezpečné, najmä pre skalný prah v spodnej časti žľabu. Takže sme nakoniec vyšliapali Velickou dolinu a Krčmárov žľab smerom hore a dole sme zišli druhou stranou Gerlachu do Batizovskej doliny a odtiaľ späť na Sliezsky dom, kde sme vyštartovali.“

image_4

Celý výlet trval približne päť a pol hodiny. Dve hodiny hore, nejaké to fotenie, pripnutie lyží a jazda späť do nižších nadmorských výšok.

„Na chrbte sme mali každý približne desať až pätnásť kíl – lavínový výstroj, skialpové lyže, mačky, cepíny, istiace zariadenia. Prekonávali sme rôzne skalné prahy, previsy. Smerom do Batizovskej doliny sme lyžovali pasáže, ktoré sa končili 70-metrovými zrázmi. Jeden chybný oblúk a človek zahučí,“ opisoval s netajeným nadšením v hlase Kanoista roka 2013.

image

Pre rodáka z Liptovského Mikuláša bol výstup a následné zlyžovanie náročnej trate ďalší krok v príprave na olympijské hry v Riu de Janeiro 2016. „Beriem to ako skvelý mentálny tréning. Dal som si za cieľ každý rok posunúť latku o čosi vyššie. Na Slovensku ešte máme dostatok štítov, ktoré predstavujú výzvu. A navyše, Krčmárov žľab sme tentokrát pre veľký skalný prah ťahali smerom hore, takže ešte nám zostáva zdolať ho aj opačne,“ dodal slovenský reprezentant, ktorý sa pred týždňom vrátil z premiérového sústredenia v Spojených arabských emirátoch a tento týždeň pokračuje v príprave na vode vo francúzskom St. Pé de Bigorre.

image_1

„Bude to pre mňa tiež zmena, pretože sa vrátim do tohto strediska asi po deviatich rokoch. Takže tento rok je pre mňa jarná príprava naozaj veľmi špecifická,“ uzavrel Alexander Slafkovský.

zdroj: LUCIA JEŽÍKOVÁ, denník Šport

ADRENALÍNOVÝ „FOTER“

Sašo Slafkovský si zároveň stíha užívať aj otcovskú rolu. Chvíle s päťmesačným Alexom a priateľkou Jelkou v rámci nabitého tréningového programu boli hádam ešte krajší narodeninový darček ako adrenalínová bomba v podobe lyžiarskeho zjazdu z Gerlachu. „To som si myslel, že až bude zo mňa ,foter´, adrenalín ma trochu prejde. Ale priateľka má pre moje výstrelky pochopenie,“ zachichotal sa kanoista.

Video si môžte pozrieť tu:  https://www.facebook.com/photo.php?v=275196585972717

image_2

19 Mar 2014Správy