O medaily a (najmä) olympijské miestenky

V roku 1996 sa v nemeckom Augsburgu uskutočnili premiérové majstrovstvá Európy vo vodnom slalome. V areáli Eiskanal, ktorý Nemci vybudovali pre vodnoslalomárske súťaže na OH 1972 v Mníchove, sa tým začala písať história európskych šampionátov a oddnes do nedele sa v tom istom areáli napíše už trinásta kapitola ME.

PRVORADÁ MIESTENKA PRE KAJAKÁROV

Aj keď Slováci opäť patria medzi najväčších favoritov na celkový triumf v medailovej bilancii krajín, tentoraz bude prvoradé niečo iné. Naši slalomári už majú olympijské miestenky v troch kategóriách, ale k úplnej spokojnosti im ešte chýba londýnske miesto v súťaži kajakárov.

„Vždy ideme na vrcholné podujatia s maximálnymi ambíciami, čiže dosiahnuť čo najviac medailových umiestení, ale tentoraz sa naša pozornosť sústredí najmä na kategóriu kajakárov, v ktorej si chceme tiež vybojovať olympijskú miestenku,“ povedal generálny manažér Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Richard Galovič.

Bude to však veľmi náročné. Minulý rok na svetovom šampionáte v Čunove získalo olympijskú istotu v K1 mužov pätnásť krajín, z ktorých jedenásť bolo európskych: Francúzsko, Slovinsko, Nemecko, Poľsko, Česko, Taliansko, Belgicko, Španielsko, Švajčiarsko, Rakúsko a Veľká Británia. V Augsburgu však rozdajú už len dve miestenky, pričom kandidátov je ešte stále minimálne dvanásť a z nich reálnych najmä šesť. „Podľa rebríčka ICF by mali byť našimi najväčšími súpermi Holandsko, Írsko, Rusko, Ukrajina a Chorvátsko. Šance sú otvorené, ale my veríme, že pôjdeme do Londýna v kompletnom zložení,“ hovorí vedúci slovenského reprezentačného tímu vo vodnom slalome Róbert Orokocký.
Pre našich kajakárov – Halčina, Šajbidora a Kaniščáka – tak bude veľmi dôležitá už dnešná kvalifikácia, po ktorej teoreticky môže byť rozhodnuté o posledných dvoch olympijských miestenkách v K1 mužov. A ak si ju naši vybojujú, tak zároveň hneď začnú aj boj o olympijské miesto na meno. Najlepší z nich v Augsburgu získa 7 nominačných bodov, druhý 5 a tretí 4, zvyšných dvojo nominačných pretekov bude v rámci Svetového pohára v Cardiff Bay a v Pau.

Martin Halčin.

FOTO FB CANOE SLALOM WORLD 2011

TROJDIELNY NOMINAČNÝ BOJ

Kým naši kajakári si najprv musia na ME vybojovať olympijskú miestenku, medzi kajakárkami a kanoistami sa v Augsburgu začne trojdielny nominačný boj o účasť v Londýne. Ako je známe už dávnejšie, v K1 žien sa rozhodne medzi Elenou Kaliskou a Janou Dukátovou. Ktorá z nich bude na ME lepšia, získa prvý nominačný bod a na pretekoch SP 8. – 10. júna v Cardiff Bay už potom môže potvrdiť svoju olympijskú nomináciu. Ak bude súboj nerozhodný, definitíva padne až 15. – 17. júna na pretekoch SP vo francúzskom Pau.

Elena Kaliská.

FOTO ZORKA HUJSOVÁ

Rovnaká situácia je aj v C1 mužov medzi Michalom Martikánom a Matejom Beňušom. Kto z nich bude v Augsburgu lepší, dostane sa do psychickej výhody, ale takisto ako medzi kajakárkami, aj v tomto súboji sa môže rozhodnúť až v Pau, čiže iba štyridsať dní pred štartom OH v Londýne.

Matej Beňuš.

FOTO PETER ŠKANTÁR

„HOCHŠÍCI“ V PRÍPRAVE NA OH

Miestenku do Londýna majú z našich slalomárov zatiaľ istú iba súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci v C2, a tak ich príprava smeruje k jedinému cieľu – uspieť na OH, kde chcú získať štvrté olympijské zlato v sérii. V tomto roku už boli v dejisku OH na troch päťdňových sústredeniach a do Augsburgu prišli z našich slalomárov ako poslední iba v nedeľu. Aj medzi deblkanoistami však budú mať ME nominačný náboj, pretože bratanci Škantárovci a Kučera – Bátik začnú bojovať o post olympijského náhradníka.
„Boj o olympiádu je tentoraz dôležitejší ako o medaily. Nebudeme prekvapení, ak práve naša tretia loď zaútočí na medailu, pretože dvojice bojujúce o Londýn sa sústredia na vzájomný duel. Pre nás nebude teraz rozhodujúce, koľko získame medailí, ale dôležité bude, aby uspeli kajakári,“ pokračoval Róbert Orokocký. „V Augsburgu sme v uplynulých dňoch zažili nepríjemné chladné počasie, teraz sa však vylepšilo. Všetci sú zdraví, pripravení na dramatické súboje. Včera sme mali posledný tréning, večer bolo slávnostné otvorenie šampionátu, ktorý sa dnes naplno rozbehne.“

Z ničoho nič sa však v Augsburgu riešila otázka, podľa akých pravidiel sa bude postupovať do semifinále. Logicky by sa malo na základe pravidiel európskej asociácie, no keďže ME sú zároveň olympijskou kvalifikáciou, tak svoje nároky uplatňuje aj ICF. Nakoniec vzniklo šalamúnske rozhodnutie, že paralelne sa budú určovať dve rozdielne poradia. Novinka, ktorá vyvolala chaos v zákulisí a na poradách vedúcich výprav, sa dotýka Slovákov v kategórii kajakárov. Podľa ICF postúpi do semifinále 40 lodí, podľa ECA len 20.

Vlani na majstrovstvách Európy v španielskom La Seu d´Urgell boli najúspešnejší Francúzi, pričom Slováci prvý raz od roku 2007 nevyhrali na vrcholnom podujatí medailovú bilanciu krajín, keď šesť medailí, ale z toho iba jedna zlatá (Hochschornerovci si v C2 vybojovali už šiesty triumf), im stačilo až na štvrté miesto.

zdroj: JÁN JEŽÍK, denník ŠPORT

Bratia Peter a Pavol Hochschornerovci.

FOTO ZORKA HUJSOVÁ

 

PROGRAM V AUGSBURU

DNES
11.00 1. KOLO KVALIFIKÁCIE C1 ŽENY, C1 MUŽI, K1 MUŽI

14.00 2. KOLO KVALIFIKÁCIE C1 ŽENY, C1 MUŽI, K1 MUŽI
17.00 SEMIFINÁLE 3XC1 ŽENY, 3XC1 MUŽI, 3XK1 MUŽI
PIATOK
11.00 1. KOLO KVALIFIKÁCIE K1 ŽENY, C2
14.00 2. KOLO KVALIFIKÁCIE K1 ŽENY, C2
16.00 SEMIFINÁLE 3XK1 ŽENY, 3XC2
SOBOTA
9.30 SEMIFINÁLE C1 ŽENY, C1 MUŽI, K1 MUŽI
13.30 FINÁLE C1 ŽENY, C1 MUŽI, K1 MUŽI
16.30 FINÁLE 3XC1 ŽENY, 3XC1 MUŽI, 3XK1 MUŽI
NEDEĽA
9.00 SEMIFINÁLE K1 ŽENY, C2
12.00 FINÁLE K1 ŽENY, C2
14.30 FINÁLE 3XK1 ŽENY, 3XC2

 

SLOVÁCI V AUGSBURGU
C1 MUŽI: MICHAL MARTIKÁN, ALEXANDER SLAFKOVSKÝ (obaja Dukla Liptovský Mikuláš), MATEJ BEŇUŠ (ŠKP Bratislava)
K1 ŽENY: ELENA KALISKÁ (Dukla Liptovský Mikuláš), JANA DUKÁTOVÁ (NŠC Bratislava), DANA MANNOVÁ (ŠKP Bratislava)
C2: PAVOL A PETER HOCHSCHORNEROVCI, LADISLAV A PETER ŠKANTÁROVCI (všetci ŠKP Bratislava), TOMÁŠ KUČERA – JÁN BÁTIK (Dukla Liptovský Mikuláš)

K1 MUŽI: MARTIN HALČIN, JÁN ŠAJBIDOR (obaja Dukla Liptovský Mikuláš), KAMIL KANIŠČÁK (ŠKP Bratislava)
C1 ŽENY: KATARÍNA MACOVÁ (ŠKP Bratislava)

 

Len v Augsburgu bez zlata…

Slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome si na doterajších dvanástich majstrovstvách Európy vybojovali 66 medailí, z toho 32 zlatých, 19 strieborných a 15 bronzových, pričom ani raz sa nevracali domov bez umiestenia v prvej trojke. Zaujímavosťou je, že len z premiérových ME, ktoré sa v roku 1996 uskutočnili práve v Augsburgu, si nedoviezli žiadne zlato… Ich najúspešnejšie vystúpenie bolo pred dvoma rokmi v Čunove, kde získali až deväť medailí a z toho päť zlatých.
1996 AUGSBURG 0 – 1 – 2
1998 ROUDNICE NAD LABEM 3 – 2 – 1
2000 MEZZANA 3 – 1 – 0
2002 ČUNOVO 4 – 1 – 2
2004 SKOPJE 1 – 1 – 1
2005 TACEN 3 – 1 – 1
2006 L´ARGENTIÉRE 2006 2 – 3 – 0
2007 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 4 – 1 – 1
2008 KRAKOV 3 – 2 – 2
2009 NOTTINGHAM 3 – 2 – 0
2010 ČUNOVO 5 – 2 – 2
2011 LA SEU D´URGELL 1 – 2 – 3

CELKOVO: 66 MEDAILÍ 32 – 19 – 15

 

10 May 2012Správy