Majstrovstvá Európy v slalome

Majstrovstvá Európy boli pre nás veľmi úspešné i napriek strate nášho prvenstva po 4 rokoch v medailovej bilancii. Celkovo sme získali jedno zlato, jedno striebro a trikrát bronz.

Tohtoročné Majstrovstvá Európy v kanoistike na divokej vode sa konali v španielskom meste La Seu d‘Urgell v prekrásnom prostredí Pyrenejí na rieke Segre.

V tomto malom mestečku majú preteky svoje neopakovateľné čaro a aj napriek veľkej vzdialenosti a zložitejšej dostupnosti. Tento rok sa tu konali vrcholové preteky už tretíkrát za sebou a budúci rok tu opäť bude konať svetový pohár. Počasie je tu premenlivé, ale našťastie sa z daždivého počas tréningov zmenilo na slnečné počas pretekov. Vidieť sme mohli 204 pretekárov z 22 Európskych krajín.

Majstrovstvá Európy boli pre nás veľmi úspešné i napriek strate nášho prvenstva po 4 rokoch v medailovej bilancii. Celkovo sme získali jedno zlato, jedno striebro a trikrát bronz.

Preteky trvali 5 dní, od 8. júna, kedy sa konal otvárací ceremoniál, do 12. júna. Pretekať sa začalo vo štvrtok s kategóriami K1 ženy a C2 muži. Tothoročné pravidlá ECA sa opäť zmenili a k dvom kvalifikačným jazdám pribudlo štrťfinále, kam postúpilo 30 lodí v K1 žien a 40 lodí v K1 muži. Štvrťfinále sa však nešlo vo všetkých kategóriách, ale iba v týchto dvoch, kde bol väčší počet štartujúcich.

Vo štvrtok sa nám darilo, okrem 21.miesta Tomáša Kučeru a Jána Bátika, ostatní a aj hliadky pretekári postúpili do sobotného semifinále.

V piatok boli na programe kvalifikácie kategórií C1 ženy, K1 muži, C1 muži a hliadky. Tu se už mali trochu menej šťastia. Asi najväčším prekvapením bolo vypadnutie Michala Martikána už v kvalifikácií. Z kvalifikácie nepostúpil Ľubo Janček, nováčik v reprezentácii a Marcel Potočný skočil 35. vo štrťfinále. Kajakárom sa nepodarilo postúpiť ani do finále hliadok.

V sobotu sme sa tešili z prvých medailí. Tu prvú pre nás vybojovala Jana Dukátová, ktorá získala striebro v K1 ženy. Dana Mann ani Elena Kaliská do finále nepostúpili, zato však si to vynahradili v súťaží tímov, kde získali bronz. Veľkú radosť nám spravili deble, kde zlaté medialy po šiesty raz získali Peter a Pavol Hochshcornerovci a bronzové Peter a Aťo Škantárovci, hoci to pôvodne vyzeralo, že Škantárovci budú štvrtí. No po uznanom proteste sa posunuli na 3. miesto. A aby toho nebolo málo, tešiť sme sa mohli aj bronzu z hliadok C2.

Posledný deň pretekov, nedeľa, sa začala semifinále a finále C1 ženy, C1 muž,i K1 muži a skončila finále hliadok. Kataríne Macovej jazdy nevyšli tak ako keď vyhrala kvalifikáciu a nakoniec skončila 5. Ďalší, koho sme neočakávali, že vypadne už pred finále bol Matej Beňuš, ktorý dostal 50tku v semifinále. Zato všetkých potešila strieborná medaila Saša Slafkovského, ktorého predbehol už len Tony Estanguet.
Výkon kajakára Martina Halčina, druhého nováčika v tíme, bol prjemným prekvapením keď sa umiestnil na celkovom 8. mieste.

V hliadkach sme mali zastúpenie iba v C1 mužoch, ale napriek rýchlemu začiatku, vďaka eskimáckemu obratu Mateja Beňuša, naša hliadka skončila štvrtá.

Budúci rok sa budú Majstrovstvá Európy konať v nemeckom Augsburgu, čo je predsa len bližšie Slovenska a tak veríme, že našich reprezentantov príde povzbudiť čo najviac fanúšikov.

Výsledky ME

Link na výsledky ME

15 Jun 2011Správy