Slafkovského strieborná paráda

1. KOLO SVETOVÉHO POHÁRA ICF * LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ * 21. – 24. JÚN 2018

Slovenský reprezentant Alexander Slafkovský skončil na druhom mieste v kategórii C1 na úvodných pretekoch Svetového pohára 2018 vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši. V najmladšej kategórii C2MIX poobede triumfovali Soňa Stanovská s Jánom Bátikom.

Trojnásobný majster Európy Slafkovský vo finále dosiahol výsledný čas 96,66 s a až takmer do samého záveru pretekov viedol. Napokon ho o 55 stotín sekundy zdolal Nemec Sideris Tasiadis, ktorý predtým vyhral aj semifinále. “Teším sa z pódiového umiestnenia pred domácim publikom. Veril som, že zo vyjde na prvú priečku a urobil som pre to všetko. Prišiel som o ňou na poslednej protiprúdnej bránke. Verím, že diváci boli spokojní, ja som spokojný za každé pódium,” uviedol Alexander Slafkovský.Tretí skončil Brit Ryan Westley (+1,20 s), čerstvý európsky šampión z Prahy.

Ďalší slovenskí reprezentanti sa na pódium nedostali, ale rovnako podali dobré výkony. Skúsený Michal Martikán s 2 trestnými sekundami obsadil piate a Matej Beňuš rovnako s jedným “ťukom” siedme miesto. “Konečne som v tejto sezóne zajazdil celkom dobre. Dúfam, že sa to bude zlepšovať, keď budem poctivo trénovať. Chcel som ísť dobrú jazdu, no škoda tej chyby. Na danom mieste som na tréningoch nemal problémy. Viem, že stále môžem víťaziť v tejto náročnej konkurencii,” zhodnotil päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán.

Beňuša mrzel dotyk na jedenástej bránke. “Jedna chybička ma stála celé preteky. Finálová jazda bola celkom fajn, ale na najdivokejšom úseku mi vyskočila špička do bránky a dostal som dvojsekundovú penalizáciu. Trať mi úplne nesedela, ale pretekári na mojej úrovni sa s tým musia vyrovnať,” povedal po finále strieborný olympionik z Ria.

Vo finálovej desiatke chýbal zo Slovákov iba Marko Mirgorodský, ktorý sa v semifinále zaradil na 20. miesto. “Už od štartu som sa trápil. Na druhej bránke nastala komplikácia a stratil som tam čas. Asi nemám svoj deň, bolo to utrápené a nepádlovalo sa mi dobre. Prejavilo sa to aj na čase. Mrzí ma to, chcel som pred vlastnými fanúšikmi predviesť niečo lepšie. Snáď mi to vyjde v ďalších pretekoch Svetového pohára,” skonštatoval sklamaný úradujúci majster sveta aj Európy do 23 rokov Mirgorodský.

Finále kajakárok bolo bohužiaľ bez slovenskej účasti. Najbližšie k nemu mala dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská, ktorú z top 10 odsunula chyba na poslednej bránke a napokon skončila až na 27. priečke.  “Čo mám na to povedať? Je to veľké sklamanie. Jazda to bola pomerne dobrá až na poslednú bránku. Videla som, že mám ‘zavretý valec‘, tak som sa cez neho chcela previezť. Keď som tam vkladala prednú časť lode, tak sa otvoril a vyhodilo ma to. Návrat do bránky bol potom ťažký, všetky drahocenné sekundy zostali teda v poslednej bránke,” uviedla Kaliská.

V náročných podmienkach daždi a vetre Eliška Mintálová skončila na 19. mieste, Michaela Haššová bola dvadsiata druhá. “Na prvom medzičase som mala náskok a možno radosť z toho ma rozhodila. Prestalo mi to ísť, ´ťukla´ som jedenástku a v závere prišiel ešte jeden dotyk. Trať sa mi páčila, jazdiť doma pred slovenskými fanúšikmi je super,” uviedla iba 19-ročná Eliška Mintálová.

Jej krajanka Michaela Haššová po svojej jazde povedala: “Začiatok som mala dobrý, až po stred trate. Tam prišiel ´ťuk´ a zastavila som sa. Stratila som tam dosť času. Chcela som to dohnať, ale nevyšlo mi to. Celkovo nebolo to až také zlé. Mám rada ťažké trate, táto bola náročnejšia ako v kvalifikácii. Vyhovovala mi, ale bola tam výrazná chyba.”

Záver sobotňajšieho programu patril “mladej” disciplíne C2 mix, teda deblovky zmiešaných tímov. Prvenstvo si vyjazdila slovenská dvojica Soňa Stanovská a Ján Bátik, ktorí vo finále zajazdili čisto a o 2,49 s zdolali českú dvojicu Tereza Fišerová, Jakub Jáně. Tretiu priečku si vybojovali Francúzi Yves Prigent, Margaux Henryová. Slováci v semifinálovej jazde dosiahli tretí najlepší čas.

Prvé kolo Svetového pohára slalomárov na divokej vode v Liptovskom Mikulᚹi v sobotu 23. júna 2018. Na snímke v흻azná dvojica v kategórii C2 mix Ján Bátik (tretí zľava), Soňa Stanovská (tretia sprava), druhý pár Jakub Jáne (druhý zľava), Tereza Fiššerová (celkom vľavo) z Českej republiky a dvojica na treťom mieste Yves Prigent (druhý sprava), Margaux Henryová (celkom vpravo) z Francúzska. FOTO TASR – Dušan Hein

VÝSLEDKY Z LIPTOVSKÉHO MIKULÁŠA – SOBOTA

C1 MUŽI: 1. Tasiadis (Nem.) 96,11/0, 2. Slafkovský (SR) 96,55/0, 3. Westley (V. Brit.) 97,31/2, … 5. Martikán 97,72/2, 7. Beňuš 101,62/2, nepostúpil do finále 20. Mirgorodský (všetci SR) 103,88/2.

K1 ŽENY: 1. J. Foxová (Aus.) 101,20/0, 2. Kuhnleová (Rak.) 102,78/2, 3. Funková (Nem.) 103,65/0, nepostúpili do finále19. Mintálová 112,28/4, 22. Haššová 114,26/2, 27. Kaliská (všetky SR) 123,56/0.

C2 MIX: 1. Stanovská-Bátik (SR) 116,48/0, 2. Fišerová-Jáně (ČR) 118,97/4, 3. Prigent- Henryová (Fr.) 124,26/4.

PROGRAM V LIPTOVSKOM MIKULÁŠI

NEDEĽA 24. JÚNA: semifinále C1Ž, K1M (9.00), finále C1Ž, K1M (12.00), extrémny slalom K1Ž a K1M – štvrťfinále (14.30), semifinále (15.10), finále (15.30)

WEB PODUJATIA ICF

WEB PODUJATIA

(sita + luc)

23 Jun 2018Správy